Ez a lédús zöldség egészséges, finom, és kitűnő segítség a konyhában. A paradicsom vitaminbomba. Három darab elfogyasztása fedezi egy felnőtt napi C-vitamin szükségletét.
A benne lévő béta-karotin és E-vitamin sejtvédő hatású, illetve tartalmaz krómot is, ami fokozza a zsírégetést. Káliumtartalma segít a salakanyagok elszállításában. Ha rendszeresen megiszunk naponta két pohár sótlan paradicsomlevet, nem lesz száraz a hajunk, elmúlik a fáradtságunk, és nem küzdünk majd fejfájással sem. Kitűnő fogyókúrás étel, hiszen 10 dekában csupán 22 kilókalória található. Érdemes konyhahőmérsékleten tárolni, mert hűtőben veszít az aromájából. Mindenesete fogyasztás előtt néhány órával vegyük ki a hidegről. A paradicsom kitűnő ízesítő húsokhoz, halakhoz, zöldségekhez, szószokhoz, levesekhez. Hihetetlen, de igaz: a bolognai spagetti megóv a ráktól. A védőhatás a paradicsom színezőanyagában, a lycopinban rejlik, mert ez a leghatásosabb anyag a szabadgyökök (megtámadják a sejteket, rákot okoznak) hatásának, működésének megakadályozásában. Kutatások szerint a paradicsom a rák kialakulásának veszélyét 20 százalékkal csökkenti – már napi két darab elfogyasztása elegendő. Nem kell nyersen fogyasztani, mert a szervezet a lycopint jobban fel tudja venni, ha a paradicsom megfőtt.
Receptek
Paradicsomok fokhagymás krémmel
Hozzávalók 24 darabhoz: 24 mini paradicsom, 4 tojás, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor snidling, 6 evőkanál majonéz Előkészítés: 1.) A paradicsomokat megmossuk, leszárítjuk, levágjuk a gömbölyű végét, és óvatosan kiszedjük a belsejét, majd besózzuk, borsozzuk és a kivájt részével lefelé fordítva, hagyjuk lecsepegni. 2.) A tojásokat sós vízben keményre főzzük, kb. 10 perc alatt. Ezután hideg vízben kihűtjük. 3.) A fokhagymát megtisztítjuk és összetörjük. A snidlinget megmossuk, lerázzuk a vizet róla, és apróra vágjuk. Elkészítés: 1.) A lehűlt tojásokat meghámozzuk, villával összetörjük. Hozzáadjuk a majonézhez, a fokhagymával, a snidlinggel ízesítjük, és jól összekeverjük. 2.) A kis paradicsomokat lecsepegtetjük, kis kanál segítségével megtöltjük a töltelékkel. Tálalásig hűtőben tartjuk, salátaleveleken tálaljuk.
Gombával töltött sült paradicsom
Hozzávalók 4 személyre: 8 nagy paradicsom, 20 dkg gomba, 4 szál zöldhagyma, 3 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál apróra vágott friss bazsalikom, 15 dkg reszelt trappista és füstölt sajt összekeverve Előkészítés: 1.) A paradicsomokat megmossuk, tetejüket levágjuk, kikaparjuk a magjukat, belsejét enyhén besózzuk, borsozzuk. A gombát megtisztítjuk, megmossuk, vékonyra szeleteljük. A hagymát meghámozzuk, finomra vágjuk. Elkészítés: 1.) Felforrósítjuk az olajat, megfuttatjuk rajta a hagymát, majd rátesszük a gombát és megpirítjuk. A bazsalikommal, sóval borssal ízesítjük, majd összepirítjuk. 2.) A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A kikapart paradicsomokat megtöltjüka pirított gombával. A tetejét megszórjuk a sajttal, mellé helyezzük a kalapokat, és a sütőben kb. 15 perc alatt átsütjük. A tölött paradicsomot pirított bagettszeletekre ültetve vagy, ha több időnk van, rizottóval kínálhatjuk.
Sült töltött paradicsom sajtos paprikával
Hozzávalók 4 személyre: 8 közepes paradicsom, 1 zsemle, 10 dkg gépsonka, 60 dkg színes húsú paprika, vegyesen, 1 evőkanál vágott petrezselyem, 1 evőkanál tejföl, 5 dkg reszelt füstölt sajt, 2 evőkanál olaj, 15 dkg krémsajt, 2 dl tejszín Előkészítés: 1.) A paradicsomokat lobogva forró vízbe mártjuk 10 másodpercre, majd lehűtjük, és lehúzzuk a héját. Levágjuk a tetejüket, kikaparjuk a magjukat. 2.) Nagyon apróra összevágjuk a zsemlét és a sonkát. A paprikát megmossuk, kimagozzuk, húsát szeletekre vágjuk. Elkészítés: 1.) A zsemlét és a sonkát összekeverjük a petrezselyemmel, a tejföllel, és sóval, borssal ízesítjük. Ezt a tölteléket betöltjük a paradicsomokba. 2.) A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A paradicsomokat tűzálló tálba rakosgatjuk, a töltelék tetejére reszelt füstölt sajtot szórunk, és a sütőbe rápirítjuk. 3.) Felforrósítjuk az olajat, megfuttatjuk benne a paprikát, és sózzuk, borsozzuk. Amikor kicsit megpuhult, rátesszük a krémsajtot és a tejszínt. Alaposan összekeverjük. 4.)A paradicsomok levágott kalapját kicsire szeleteljük, és hozzáadjuk a raguhoz. Összeforraljuk, majd a sült paradicsomok mellé öntjük.
Mini mozzarellás-paradicsomos falatok
Hozzávalók: 1 zacskó mini mozzarella, 10 db koktélparadicsom, olívaolaj, só, bors, bazsalikom, oregano, jégsaláta, pirítós Elkészítés: 1.) Egy jénaira néhány levél jégsalátát teszünk. 2.) Egy műanyag tálba egy zacskó mini-mozzarellát öntünk. (A levét előtte lecsepegtetjük!) Meglocsoljuk egy kis olívaolajjal, megsózzuk, megborsozzuk, bazsalikomot és oregánót szórunk rá, majd jól megforgatjuk az egészet, hogy a sajtgolyók minden oldalát érje az ízesített olívaolaj. 3.) Fogpiszkálóra szúrunk 1-1 szem sajtot, majd megmosott koktélparadicsomokba szúrjuk a sajtokat. Az így elkészült apró harapnivalókat a jégsalátával kirakott tálra tesszük, és előételként fokhagymás pirítóssal tálaljuk. Fotó: Kerekes, Komáromi Zoltán Forrás: Kiskegyed konyhája További finomságok és receptek >>>