Már az illata felvidít ilyenkor, fagyos tél idején. De a rendszeres fogyasztása egy sor betegség megelőzésében segít, hiszen – különösen mézzel együtt fogyasztva – erősíti az immunrendszert, ellenállóbbá teszi a szervezetet a vírusokkal szembeni harcban,
A fahéj az egyik legősibb fűszerfajta. S ahogy a neve is mutatja: egy fának (a babérfélék családjába tartozó cimetfának) a héja, azaz kérge. Ceylonban őshonos, de Ázsia, Ausztrália trópusi tájai és Dél-Amerikában is termesztik. A néhány éves facsemete törzsét lehántják, hogy a csonkokból sarjak törjenek elő. Két év elteltével ezeket a sarjakat vágják le, az ágakat ujjnyi darabokra aprítják, kérgüket tompa fakéssel lefejtik.
Serkenti az emésztést, javítja az étvágyat. De a kutatók kiderítették, hogy mézzel keverve gyógyhatású is. Hatásos például … … krónikus fáradtság ellen. Idős embereknek ajánlatos naponta ajánlatos fahéjat fogyasztani. Kávéba vagy tejbe keverve, de még teába főzve is erősíti a szervezetet. … Megfázás esetén a mézes fahéj enyhíti a köhögést, tisztítja a légcsövet. …Erősíti az immunrendszert, illetve támogatja a fehérvérsejteket a baktériumokkal szembeni harcban. … Csökkenti a koleszterin-szintet. 3 kávéskanál fahéjat két kanál mézzel elkeverve és forróvízzel felhígítva kellemes italt lehet készíteni. Ez naponta 3x fogyasztva jelentősen csökkenti a koleszterinszintet. … A szívbetegeknek is ajánlatos rendszeresen minél több fahéjat fogyasztani,mert a koleszterin-csökkentés mellett erősíti a rugalmatlanná váló érfalat. … Csökkenti az ízületi fájdalmakat., különösen a porckopás miatti kínokat. … Enyhíti a hólyaghurut kellemetlen tüneteit. A fahéjból-mézből készült meleg ital fertőtleníti a hólyagot és a húgyutakat. … Megakadályozza a gyomorfekély kialakulását. A fahéjas ételek, illetve a mézzel elkevert fahéj fogyasztása révén olyan védőréteggel vonja be a gyomor falát, ami megakadályozza a savkimaródást. … Fogyaszt is. Reggel éhgyomorra és este lefekvés előtt egy-egy bögre fahéjas ital elkortyolgatása megakadályozza a zsír lerakódását. … Illata hangulatjavító, a fahéjas kávé vagy forró csokoládé a boldogsághormonok termelődését segíti.