A piros szín önmagában is jótékony hatással van szervezetedre. Ha látod biztonságérzetet ad, szenvedélyessé tesz. Belül pedig feltölt energiával. A piros tehát nemcsak a lelkedre, de az emésztésedre is jótékony hatással van.
A piros színű zöldségfélék és gyümölcsök színét az úgynevezett likopin molekula adja, amely tulajdonképpen a sárgarépában is megtalálható karotin módosulata. Nem képződik belőle A-vitamin, de hatékony antioxidánsnak számít. Amellett, hogy megvéd a tumoros betegségek ellen, csökkenti a szervezetedben lévő rossz koleszterint, és még a szívedet is karban tartja.
Paradicsom
A paradicsom az egyetlen olyan magas likopin tartalmú zöldség, amely megvéd a daganatos betegségek kialakulása ellen. Ezenkívül magas C-vitamin tartalma miatt is ajánlatos a fogyasztanod. Mindennapi étrendedet változatossá teheted vele, hiszen szendvicsre, salátába is teheted vagy akár önmagában, öntetként és szószként is fogyaszthatod. Ha igazán tenni akarsz az egészséged érdekében, akkor főzzél hetente legalább kétszer hámozott paradicsomból magadnak zöldséglevet. Szakemberek szerint ugyanis, főzve sokkal nagyobb a tápértéke, mert a likopin így tud könnyen kiszabadulni a növényi rostok közül. És mint már előbb is említettük, ez a molekula megvéd a rákos megbetegedésekkel szemben.
A cseresznye a korai gyümölcsök közé tartozik, ami azért is fontos, hiszen kiváló vértisztító hatással bír. Ami különösen fontos a téli, legtöbbször húsban gazdag táplálkozás után. Ezenkívül gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően a pattanásos bőr ellenszere, de fogyasztása az egyensúlyából kibillent hormonháztartást is gyorsan helyre rakja. A legjobb, ha a szokásos módon szemezgetve eszed, de ha szívesebben innál belőle gyümölcslevet, akkor azt a következő módon készítsd el: tedd szűrőtálcára a cseresznyét majd mártsd 2-3 percre forró vízbe. Borítsd lapos tányérra, és nyomkodd át krumplinyomóval. Válogasd ki a magokat, a többit turmixold össze. A cikk folytatását itt olvashatod el >>>Cseresznye