A mindennapi sütés-főzés emberemlékezet óta a családi élet fontos részét képezi. Az asztalunkra kerülő nyers és főtt élelmiszerek a fennmaradásunkat szolgálják, ugyanakkor felelősek egészségi állapotunkért, s így az életünkért és mindennapjainkért is.
A mai nőkön éppen ezért nagy a felelősség. Mit tegyünk az asztalra, hogy kicsik és nagyok, idősebbek és fiatalabbak egyaránt a számukra megfelelő táplálékhoz jussanak? Bár a hipermarketek hűtőpultjaiban számtalan választ kapnánk erre a kérdésre, mégis jobban tesszük, ha a házilag elkészíthető finomságok mellett döntünk, természetesen a család minden tagjának bevonásával. Készítsünk listát arról, hogy ki mit szeret és mit nem, melyek a legtáplálóbb, leggyorsabban és legkönnyebben elkészíthető ételek, aztán csapjunk a lovak közé, és kezdjünk neki konyhai tevékenységünknek! A Holló és Társa Könyvkiadó gondozásában megjelent „A legjobb családi szakácskönyv” minden háziasszony alapirodalmává válhat, hiszen megkönnyíti a mindennapos menüválasztást, információt nyújt az egyes alapanyagok vitamin- és ásványianyag-tartalmáról, felhasználási javaslatokkal és gyógyító trükkökkel, ünnepi ajánlatokkal, gyerekzsúr-tippekkel és számtalan tudnivalóval és jó tanáccsal látja el olvasóját. A könyv szerzői – maguk is mind feleségek és édesanyák -, garantálják, hogy mindenki, aki a kezébe veszi ezt a fantasztikus szakácskönyvet, minden napra talál magának valamit, amit a megszokott, hétköznapi fogások mellett egész biztosan szívesen elkészít. És most jöjjön néhány recept – ízelítőül!
Töltött paprika
Hozzávalók 4 személyre: 1 szikkadt zsemle, 0,6-0,9 dl tej, 2 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, 50 dkg vegyes darált hús, 1 tojás, só, bors, 2 evőkanál olaj, 1 konzerv hámozott paradicsom (80 dkg), 4 sárga vagy zöld húsú paprika (80 dkg) Elkészítés: 1.) A zsemlét 10 percre langyos tejbe áztatjuk. A vörös és fokhagymát meghámozzuk, és finomra aprítjuk. A petrezselymet megmossuk, leszárítjuk. Tetszés szerint néhány levelet félretehetünk a díszítéshez, a többit finomra aprítjuk. 2.) A darált húst a tojással, a vöröshagyma felével, a fokhagymával, az aprított petrezselyemmel és a kinyomkodott zsemlével összegyúrjuk. Sóval, borssal erősen fűszerezzük. 3.) Az olajat felforrósítjuk, a maradék hagymát üvegesre pároljuk benne. A konzerv paradicsomot a levével együtt hozzáadjuk, szétnyomkodjuk. Sózzuk, borsozzuk, és fedő nélkül 10 percig főzzük. 4.) A paprikát megmossuk, és a szára körül levágjuk a tetejét. A paprikát megtisztítjuk, és a darált húsos masszával megtöltjük. Rátesszük a tetejét. A töltött paprikát a paradicsommártásba állítjuk, és lefedve 45 percig közepes lángon pároljuk. A félretett petrezselyemmel díszítjük. Főtt rizzsel tálaljuk.
Rukolás tejföl
Hozzávalók (kb. 30 dkg-hoz): 1 csokor rukola, 5 dkg tökmag, 2 dl tejföl, só, bors, citromlé Elkészítés: 1.) A rukolát szétszedjük, megmossuk, leszárítjuk, és a leveleit tökmaggal pürésítjük. 2. A tejfölt simára keverjük, sóval, borssal és egy kis citromlével ízesítjük. 3.) A rukola-tökmag pürét a tejfölhöz keverjük, és bagettekre kenve, vagy sós palacsintával tálaljuk. (Szorosan lezárva, hűtőben 5 napig eltartható.)
Bab antipasti
Hozzávalók 4 személyre: 1 ág (vagy 1 teáskanál szárított) rozmaring, 3 gerezd fokhagyma, 1 kezeletlen citrom, 2 konzerv nagy szemű fehérbab, paradicsommártás, 1 teáskanál méz, 1 csokor bazsalikom, só, bors Paradicsommártáshoz: 1 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olívaolaj, 3 evőkanál sűrített paradicsom, 1 nagy konzerv hámozott paradicsom (80 dkg), 2 babérlevél, 1 teáskanál aprított rozmaring, só, bors Elkészítés: 1.) Paradicsommártás: A vörös és fokhagymát meghámozzuk, felkockázzuk. Az olajat felforrósítjuk, a hagymát 5 perc alatt pároljuk benne. Hozzákeverjük a sűrített paradicsomot, a konzerv paradicsomot és 2,5 dl vízzel felöntjük. Alaposan összekeverjük. A mártást babérlevéllel és zöldfűszerrel, sóval, borssal fűszerezzük. Takaréklángon 40 percig fedő nélkül főzzük. 2.) A rozmaringot megmossuk és felaprítjuk. A fokhagymát megtisztítjuk és szeletekre vágjuk. A citromot forró vízzel megmossuk, és a héja felét lereszeljük. A babot leöblítjük és lecsepegtetjük. 3.) A paradicsommártást a rozmaringgal, a fokhagymával, citromhéjjal és a mézzel felforraljuk. A babot hozzáadjuk, és közepes lángon 20 percig fedő nélkül főzzük. 4.) A citromot félbevágjuk, az egyik felének a levét kifacsarjuk. A bazsalikomot leöblítjük, szárazra rázzuk, a leveleit durvára daraboljuk. Mindkettőt a még forró babhoz keverjük, sóval, borssal ízesítjük. Bagettel, pirítóssal tálaljuk.
Rebarbarás morzsa
Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg rebarbara, 20 dkg liszt, 10 dkg hideg vaj, 10 dkg cukor, 1 evőkanál vaníliás cukor, vaj a formához Elkészítés: 1.) A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Egy tűzálló tálat kivajazunk. A rebarbarát megmossuk, meghámozzuk, feldaraboljuk, és eloszlatjuk a formában. 2.) A lisztet átszitáljuk, a vajat kockákra vágjuk. A lisztet, a vajat, a cukrot és a vaníliás cukrot összekeverjük, és kézzel gyorsan morzsává gyúrjuk. A morzsát a rebarbarára szórjuk, és sütőben, középen, légkeverés mellett 160 fokon, 35-45 perc alatt aranyszínűre sütjük.
Dagmar Von Cramm: A legjobb családi szakácskönyv Holló és Társa Könyvkiadó www.hollobooks.hu
Ár: 6490 Ft Internetes ár: 5192 Ft Terjedelem: 240 oldal