Talán meglepő, de a túró is sajt: egy kenhető állagú, friss sajtféle, amelyből ezerféle finomságot készíthetsz. Mindegy, hogy édes vagy sós étellel készülsz, a vendégek biztosan megnyalják mind a tíz ujjukat, ha a hozzávalók között a túró is szerepel – am
Lássunk néhány remek túrós receptet!
Szalonnás galuska hagymával
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg félzsíros tehéntúró, 40 dkg liszt, 2 tojás, 15 dkg húsos füstölt szalonna, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, 2 dl tejföl Elkészítés: 1.) Nagyobb lábosban bő vizet forralunk. 2.) A túrót áttörjük, majd elfelezzük. A felét összekeverjük a liszttel, a tojással, sóval és kevés vízzel. A kapott galuskatésztát a szokott módon a sós forró vízbe szaggatjuk, és addig főzzük, amíg a galuskák feljönnek a víz tetejére. Leszűrjük és leöblítjük. 3.) A szalonnát kis kockákra vágjuk. A hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. Felforrósítjuk az olajat, zsírjára pirítjuk benne a szalonnát. Hozzáadjuk a hagymát, és aranysárgára pirítjuk. 4.) A sütőt 200 fokra (gázsütő 4. fokozat) előmelegítjük. A galuskát összeforgatjuk a pirított hagymával, kevés sóval, és hőálló tálba tesszük. A tetejére szórjuk a túró másik felét, ráöntjük a tejfölt, és a sütőben aranyszínűre sütjük. Forrón tálaljuk.
Juhtúrós karaj zöld körettel
Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg csontos sertéskaraj (4 szelet), 15 dkg juhtúró, 1 mokkáskanál vágott petrezselyem, 1 mokkáskanál vágott tárkony, 3 evőkanál olaj, 4 szál petrezselyem, 1 db paradicsom A körethez: 8 szál zöldhagyma, 1 cukkini, 3 dkg vaj, 1 evőkanál vágott bazsalikom, 2 dl tejszín Elkészítés: 1.) A húst megmossuk, leszárítjuk, és felszúrjuk. 2.) Összekeverjük a túrót a vágott zöldfűszerekkel, sóval, kevés őrölt borssal, betöltjük a húsba, a nyílást összetűzzük. A húst kívülről bedörzsöljük sóval és borssal. Mélyebb serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és a hús minden oldalát pirosra megsütjük benne. Majd kevés vizet (vagy száraz fehérbort) öntünk alá, lefedjük, és a húst puhára pároljuk. 3.) A körethez a hagymát és a cukkinit megmossuk, megtisztítjuk. A cukkinit 5 cm-es cikkekre, a hagymát ugyanakkora darabokra vágjuk. Serpenyőben felforrósítjuk a vajat, kicsit megpirítjuk benne a cukknit és a hagymát, sózzuk, borsozzuk, rászórjuk a bazsalikomot, végül a tejszínt is hozzáöntjük, és már csak rövid ideig forraljuk. 4.) Az elkészült húsból a tűzőt eltávolítjuk, a karaj mellé adagoljuk a köretet, és petrezselyemmel, paradicsomgerezdekkel díszítve tálaljuk.
Ropogós golyócskák fokhagymás tejföllel
Hozzávalók 20 darabhoz: 2 doboz natúr Cottage Cheese (pl. Meggle), 1 csésze rétesliszt vagy zsemlyemorzsa, 2 db tojás, bő olaj a sütéshez, 1 gerezd fokhagyma, 1 pohár tejföl Elkészítés: 1.) A cottage cheese-hez (kottidzs csíz) a lisztet és tojást alaposan összegyúrjuk, borssal ízesítjük, kb. 15 percig pihentetjük. A masszából nedves kézzel 20 darab golyót formázunk. Bő olajat forrósítunk, és 3 percig sütjük benne a golyókat. 2.) A fokhagymát meghámozzuk, áttörjük, és simára keverjük a tejfölben. A golyókhoz kínáljuk. A tejfölbe mártva fogyasztjuk. Friss zöldségsalátát is adhatunk hozzá.
Stíriai metélt
Hozzávalók 4 személyre: A tésztához: 50 dkg zsírszegény túró, 30 dkg liszt, 2 db tojás A krémhez: 10 dkg mazsola, 2 tojás, 5 dkg vaj, 5 ek. édesítőpor, 1 pohár zsírszegény tejföl (12 %), 1 teáskanál reszelt citromhéj, 1 teáskanál vaníliaaroma, vaj és zsemlemorzsa a tálhoz, édesítőpor a szóráshoz Elkészítés: 1.) A tésztához a túrót áttörjük, összegyúrjuk a liszttel, a tojással, csipetnyi sóval. Bő vizet forralunk. Lisztezett deszkán kb. fél cm vastagra kinyújtjuk a tésztát, előbb tenyérnyi széles csíkokra, majd 1 cm széles metéltekre vágjuk. (Gyorsabb, ha a csíkokat egymásra fektetjük – közüket lisztezzük meg, nehogy összeragadjanak – és így vagdaljuk.) Lobogva forró sós vízbe tesszük, és úgy 5-7 percig főzzük. Leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, és alaposan lecsepegtetjük. 2.) A krémhez a mazsolát leöblítjük, és vízbe áztatjuk. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A vajat habosra keverjük az édesítőporral, a tojássárgájával, a tejföllel, a citromhéjjal, a vaníliaaromával és a lecsepegtetett mazsolával. Végül a tojáshabot is beleforgatjuk, és az egészet a tésztához keverjük. 3.) A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Egy tűzálló tálat kivajazunk, és beszórjuk zsemlemorzsával. A tésztát a tálba simítjuk, és a sütőben enyhe pirulásig, kb. 35 percig sütjük. Tálalás előtt megszórjuk édesítőporral, esetleg lekvárral körítve tálaljuk.