Van benne valami varázsos. Igazi keleti zöldség, ami ezer dologgá képes átlényegülni, és mindig új arcát mutatja. Rengeteg finom és tápláló étel készíthető belőle, mi négy ellenállhatatlan receptet osztunk meg veled.
Amellett, hogy a legváltozatosabb finomságok alapanyaga, a „tojásgyümölcs” igen egészséges is: egy adag – mondjuk egy fél gyümölcs – mindössze 38 kalóriát tartalmaz, ellenben bármennyi olajat képes magába szívni. Sötétlila héja értékes antioxidánsokban, többek között flavonoidokban gazdag, ezért sem érdemes megválni tőle a főzés során. Rengeteg koleszterin-csökkentő anyagot tartalmaz, ezen kívül egy olyan antioxidánst is, ami a kutatások alapján rákmegelőző, vírusölő és LDL-koleszterin csökkentő hatásokkal bír. Persze senki nem tudja a végtelenségig enni a padlizsánt csak azért, mert szezonja van. A jó hír az, hogy eltehetjük ezt az értékes zöldséget télire: lekvárnak édesen, olajban fűszeresen, vagy sütés után a szeleteket sóban.
Algír sült padlizsánpástétom
Hozzávalók: 3 közepes padlizsán, 7 evőkanál olívaolaj, 3 gerezd fokhagyma pépesre zúzva, 2 teáskanál pirospaprika, 2 teáskanál őrölt bors, só, 3-4 evőkanál friss citromlé, 1 evőkanál apróra vágott petrezselyem, 3 gerezd citrom Elkészítés: Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. Villával hosszában csíkozd be a padlizsán héját, majd vágd 1 centis karikákra. Szeletenként besózva tedd egy szűrőkanálba fél órára, majd öblítsd le és szárítgasd meg papírtörlővel a szeleteket. 3 evőkanál olajjal kenj ki egy tepsit. 2 evőkanálnyi olajjal finoman kenegesd meg a padlizsánkarikákat, és tedd őket egymás mellé a tepsibe. Süsd 20-30 perc alatt aranybarnára, néha forgasd meg. Ha megsült, tedd egy tálba, nyomkodd össze egy villával, és keverd el a fokhagymával, paprikával, borssal, és egy kevés vízzel. Sózd utána. Egy serpenyőben a maradék 2 evőkanál olajon süsd ki a nedvességet belőle kis lángon, keverd bele a citromlevet, és süsd még egy percig. Petrezselyemmel és citromgerezdekkel díszítve tálald, meleg rozskenyeret vagy pitát adhatsz mellé. A cikk folytatását itt tudod elolvasni >>>