Hamarosan itt van az év egyik legszebb ünnepe: a Karácsony. Ne az utolsó pillanatban kezdjük el törni a fejünket, mit tegyünk majd a család elé, az ünnepi asztalra, hanem mindent tervezzünk meg gondosan, előre!
Vannak, akik szeretik megadni a módját. A karácsony náluk el sem képzelhető pulyka nélkül. És akadnak, akik szeretnének otthonukban hagyományt teremteni. Hogy a konyha felől szálló sülő pulyka illata még erősebben éreztesse az ünnep közeledtét. Az angolszász országokban a gesztenyés pulykáé a gasztronómiai főszerep. Receptünk különválasztja a kettőt. A pulykát mindenféle jóval töltöttük, ám gesztenye csak a köretben van.
Töltött pulykamell egészben
Hozzávalók 12 adaghoz: 1 egész pulykamell (1,5 kg), 4 zsemle, 2 tojás, 40 dkg darált pulykacomb, 20 dkg húsos szalonna, 1 kis fej hagyma, 30 dkg sütőtök, só, őrölt fehérbors, őrölt szerecsendió, 2 ek. gorombára vágott petrezselyem, 1 kk. őrölt koriander A sütéshez: 1 dl olaj, 2 fej hagyma, 4 gerezd fokhagyma, 20 dkg szalonna Elkészítés: 1. Mossuk meg a húst, szárítsuk le és szúrjuk fel. Áztassuk be a zsemléket, de nem szabad, hogy szétázzanak. Nyomjuk ki őket. Tisztítsuk meg és mossuk meg a zöldségeket. Kevés olajon futtassuk meg a finomra vágott hagymát, majd tegyük rá a petrezselymet, és vegyük le a tűzről. 2. Keverjük össze a zsemléket, tojással, darált hússal, a petrezselymes hagymával, az apró kockákra vágott szalonnával és sütőtökkel, valamint a fűszerekkel. A töltelékkel töltsük meg a húst, a nyílást tűzzük meg, majd kívülről is fűszerezzük. Vágjuk össze a hagymát, fokhagymát, tegyük tepsibe, rá a húst, és a felmelegített olajjal locsoljuk meg. Öntsünk alá vizet, tegyük rá a szeletelt szalonnát, és kíméletesen, gyakori locsolással 160 C-fokon süssük meg. 3. Amikor elkészült, vegyük ki, pihentessük 10 percen át, majd szeleteljük fel. A sült levéből készítsünk szaftot. Tetszőleges zöldséggel tálalhatjuk. Előkészítési idő: 20 perc Elkészítési idő: 120 perc 1 adag: 425 kcal
Gesztenyés krokett
Hozzávalók 10 adaghoz: 1 kg héjában főtt burgonya, 4 db tojássárgája, 15 dkg zsemlemorzsa, só, őrölt fehérbors, reszelt szerecsendió, 20 dkg natúr gesztenyepüré A formázáshoz zsemlemorzsa, a sütéshez olaj Elkészítés: 1. A főtt burgonyát forrón, nagyon finomra törjük át, és várjuk meg, hogy kihűljön. Amikor kihűlt, keverjük össze a tojásokkal, morzsával, fűszerekkel. 2. Tenyerünkben formáljunk lepényeket, a közepére a gesztenye masszából kis gombócokat tegyünk, majd takargassuk be, és gombócozzuk össze. 3. Amikor elkészült, forgassuk meg zsemlemorzsában. Bő, forró olajban süssük ki. Amikor kisült, papíron itassuk le a felesleges zsiradékot, majd tálaljuk. Előkészítési idő: 10 perc Elkészítési idő: 60 perc 1 adag: 250 kcal
Fotó: Kiskegyed Konyhája