Üde színfoltokkal díszíthetjük a karácsonyi asztalunkat és a szépen becsomagolt ajándékokat, ha előre kisütjük mézeskalács kollekciónkat: kis házikókat, mosolygó angyalokat, szíveket, csillagokat és a csokiba mártott fenyőfákat.
A mézeskalács sütés egyik legnagyobb előnye, hogy akár hetekkel Karácsony előtt elkészíthetjük, és süteményünk műanyag vagy pléh dobozokban sokáig friss marad. Az ünnep napján pedig nincs más dolgunk, mint a gondosan megterített asztalra néhány házikót, fenyőfát elhelyezni néhány fenyőággal és naranccsal.
Mézeskalács házikó
Hozzávalók: A tésztához: l 3 dl cukor (+ karamellizáláshoz), l 1 ek. gyömbér, l 1 ek. fahéj, l 1 ek. szárított darált narancshéj, l 1 tk. őrölt szegfűszeg, l 20 dkg vaj/margarin, l 4 tk. szódabikarbóna, 2 liter sima liszt, l 3 dl tejszín A díszítéshez: 2 dl porcukor, 1/2 tojásfehérje Előkészítés: elkészítjük a cukorszirupot, azaz a cukrot felolvasztjuk 3 dl vízben, és felforraljuk. Belekeverjük a gyömbért, a fahéjat, a narancshéjat és a szegfűszeget. Hozzáadjuk a vajat, és a masszát hűlni hagyjuk. Elkészítés: 1. Vízben feloldjuk a szódabikarbónát és a lisztet, hozzáadjuk a tejszínt, majd alaposan keverjük el a vajas masszával. (Jól nyújtható tésztamasszát kell kapnunk.) Egy-két órára a hűtőszekrénybe tesszük. 2. A tésztát kinyújtjuk. Ügyességünkre és fantáziánkra tekintettel előrajzoljuk a ház ?szabásmintáját”. Legyen négy oldala, teteje, esetleg kéménye, nyitható ajtaja. Vágja ki az ablakok helyét. A szabásmintát készíthetjük először zsírpapírra, és ezután a mintákat a tésztára fektetjük. Aki ügyes rögtön éles késsel vághatja ki a formákat. 3. A sütőt előmelegítjük 200 fokra (gázsütő 3. fokozat). A ház elemeit sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, és megsütjük. Hagyjuk kihűlni és megkeményedni. 4. Rózsaszín vagy sárga selyempapírt ragasztunk az ablakkeretekbe. 5. A ház részeit karamellizált cukorral vagy a dekoráláshoz szükséges cukormázzal összeragasztjuk. 6. Elkészítjük a dekoráláshoz szükséges cukormázt: a porcukrot annyi vízzel vagy citromlével elkeverjük, hogy nem túl folyékony masszát kapjunk.) Ételfestékkel különböző színű adagokat készítünk. Papírból készített tölcsérből szép vékony virágmintákat nyomunk. A rózsákat ezzel a masszával vagy a karamellizált cukorral ragasztjuk a házra. 7. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, ezzel csíkozzuk be a ház falát. 8. Helyezzünk egy kisméretű zseblámpát a ház belsejébe. Gyertyát ne használjunk, mert hő hatására idő előtt összedől.
Mézeskalács
Hozzávalók: A tésztához: 32 dkg méz, 26 dkg cukor, 35 dkg rozsliszt, 40 dkg sima liszt + a szóráshoz, 1 tojás, 1 teáskanál őrölt fahéj, 1,5 dkg mézeskalács fűszerkeverék, 50 ml tej, 1 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál , szódabikarbóna A sütés előtti díszítéshez: 10 dkg tisztított napraforgómag, kb. 50 szem tisztított mandula, kb. 20 szem cukrozott gyümölcs A sütés után díszítéshez: 1 tojásfehérje, 15 dkg porcukor, színes cukorka Előkészítés: Ha nincs nagyobb méretű angyal, lovacska, virág stb. kiszúró formánk, készítsünk papírból sablonokat. Elkészítés: A mézet, a cukrot, fél dl vizet gőzfürdőbe állítjuk, és addig kevergetjük, amíg a cukor felolvad. Kézmelegre hűtjük. A liszteket tálba szitáljuk, hozzáadjuk a tojást, a mézeskalács fűszerkeveréket, fahéjat, és sima tésztává összegyúrjuk. A sütőport és a szódabikarbónát feloldjuk 25-25 ml tejben, és egymás után a tésztába dolgozzuk. (Erőteljes mozdulatokkal gyúrjuk, hogy alaposan eldolgozzuk a sütőport és a szódabikarbónát!) A tésztát letakarjuk, és 3 órára hidegre tesszük. A tésztát beszórjuk liszttel, és kb. 5 mm vastagra kinyújtjuk. A formák ill. sablonok segítségével kiszúrjuk ill. kivágjuk a különböző alakokat. Sütőpapírral kibélelünk egy tepsit, rárakjuk a formákat. Ha karácsonyfa-díszt szeretnénk belőlük készíteni, a figurák tetejére lyukat szúrunk, hogy később fel tudjuk őket akasztani. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A figurákat vékonyan megkenjük tejjel, és ízlés szerint napraforgómagokkal, mandulával, cukrozott gyümölcsökkel díszítjük. A sütőben kb. 15-18 percig sütjük. A tojásfehérjét a porcukorral és egy csipet sóval kemény habbá verjük. Nejlonzacskóba töltjük, aminek a sarkát kissé lecsípjük. A figurákat tetszés szerint bevonjuk a mázzal, megszórjuk színes cukorkával. Legalább 2 órát száradni hagyjuk.
Finom mézeskalács
Hozzávalók: 25 dkg méz, 5 dkg vaj, 3 egész tojás, 10 dkg porcukor, 1 evőkanál fahéj, 1 kávéskanál szegfüszeg, 2 dkg szalakáli, 70 dkg liszt Elkészítés: A mézet és a vajat langyosítsd meg. Egy másik edénybe tedd az egész tojásokat, porcukrot és a fűszereket valamint a szalakálit. Turmixgéppel jól dolgozd össze, majd öntsd bele a langyos vajas-mézbe. Újból dolgozd össze és gyurjál bele kézzel 70 dkg sima lisztet. Takard le és pihentesd szobahőmérsékleten 1 napig. Másnap nyújtsd ki kb. 4 mm vékonyra, formázd(angyalka, karacsonyfa, csengő, télapó stb.)kend be felvert egész tojással a tetejét, majd tedd fóliával bélelt tepsibe. Forró sütőbe süsd mogyoró barnára(4-5 perc). Ha kihűlt, gyönyörűen lehet díszíteni, a fenyőre díszként felaggatni. Csodálatos illat lengi be a házat. Díszítő cukormáz készítése: 1 tojásfehérjéhez annyi jól átszitált porcukrot adjál, hogy összekavarva igen sűrű anyagot kapjál.(Habverővel nem szabad verni!)Kanállal rakj kicsi mennyiséget nejlonzacskóba, a minek sarkára kicsi lyukat vágtál. Úgy rajzolj, mint a ceruzával. Színezheted kakaóporral is a cukormázt. Előre el lehet készíteni, és ajándékozz mindenkinek, akit szeretsz!
Mézes puszedli
Hozzávalók: 1 kg liszt, 5 dl méz, 30 dkg cukor, 2 evőkanál sárgabaracklekvár, 4 tojássárgája, 1 doboz szalalkáli (2 dkg), 1 teáskanál szódabikarbóna (2 evőkanál tejben feloldva), ízlés szerint: őrölt fahéj, szegfűszeg, ánizs, 1 citrom reszelt héja, 20 dkg margarin Elkészítés: Az egészet összegyúrjuk, majd hűtőben két-három napig pihentetjük. Ezután 4-5 mm vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk, sütjük. Sütés után azonnal puha és ehető. Pléhdobozban sokáig eláll.
Mézes hógolyók
Hozzávalók: 20 dkg vaj vagy margarin, 10 g vaníliás cukor, 4 dl liszt, 0,5 dl méz, 1/2 teáskanál só, 1,5 dl durvára darált dió, porcukor Elkészítés: Keverjük simára a vajat a mézzel. Szitáljuk egybe a lisztet és a sót, majd adjuk a mézes keverékhez előbb ezt, majd a vaníliát és a diót is. Az anyagból formáljunk kissé ellapított gömböket. 1 750C-os sütőben süssük 10-12 percig. Amíg még forrók, forgassuk őket porcukorba. Majd lehűlés után még egyszer. Harmincöt-negyven darab lesz belőle.
Puha mézes
Hozzávalók: 6 egész tojás, 25 dkg porcukor, 1-1 kávéskanál őrölt fahéj és szegfűszeg, 2 dl tej, 2 dl langyos méz, 35 dkg liszt, 1 csapott evőkanál szódabikarbóna. Elkészítés: A tojások sárgáját a porcukorral, a fahéjjal és a szegfűszeggel kikeverjük, hozzáadjuk a tejet és a langyos mézet. A liszttel kevert szódabikarbónát a masszához adjuk, majd a keményre vert tojásfehérjehabot is óvatosan beleforgatjuk. Közepes tepsibe öntve megsütjük. Forrás: http://mezeskalacs.hu