A vércsoportok közötti különbségeknek elsősorban vérátömlesztés esetén van jelentőségük. Ám legtöbbünk életében erre szerencsére soha nem kerül sor. Az utóbbi évek kutatásai szerint azonban jellemünket és táplálkozási szokásainkat is befolyásolja vércsopo
A vércsoportok kialakulása
Ősi típus – 0-vércsoport A közép-európaiak 40 százaléka ebbe a típusba tartozik. Körülbelül 40 ezer évvel ezelőtt a cromagnoni ősember megjelenésével az emberi faj a tápláléklánc csúcsára került. Ekkor még az egyik legfontosabb energiaforrás a fehérje – a hús – volt, így a 0-s típusra jellemző emésztőrendszer is ekkor alakulhatott ki. A nullás vércsoportúak ma is sok gyomorsavval rendelkeznek, így kiválóan tudják hasznosítani a húsféléket, ugyanakkor nehezen dolgozzák fel a búzalisztet, mert olyan anyagokat tartalmaz, amelyek zavarják az emésztést és a tökéletes tápanyag-felszívódást. Agrár típus – A-vércsoport 45 százalékos arányával a leggyakoribb Közép-Európában. Ez a vércsoport feltehetően az első vándorló népekre volt jellemző, és i.e. 25 000 és 15 000 között alakulhatott ki, először valahol Ázsiában vagy a Közép-Keleten. Kifejlődése a megváltozott környezeti tényezőkkel magyarázható. Az A-vércsoport a nullásnál alkalmasabbnak mutatkozott a fertÕzések leküzdésére. Az emésztÕrendszer elsÕsorban növényi fehérjékkel (zöldséggel, gabonával) való táplálkozásra rendezkedett be. A folyók, tavak, tengerek sok hallal, valamint a tenger gyümölcseivel látták el Õseinket. A cikk folytatását és a részletes jellemzéseket itt tudod elolvasni >>>