A növényi olajok nem csak a konyhában használhatók, sokuknak különleges gyógyhatása is van. Fontos, zsírban oldódó vitaminokat szolgáltatnak, létfontosságú összetevőket tartalmaznak, és még ízesítik is ételeinket.
A tudomány néhány éve az esszenciális zsírsavak egészségmegőrző értéke mellett terápiás felhasználhatóságukra is felfigyelt. Ismerkedj meg te is a legnemesebb növényi olajokkal és azok gyógyhatásaival!
Olívaolaj
Minden más olajnál nagyobb mértékben csökkenti az ártalmas – érelmeszesedéshez és szívkoszorúér kialakulásához vezető – LDL-szintet a vérben, tehát védi a szívet. Hígítja a vért, és vérnyomáscsökkentő hatása van. Serkenti az epekiválasztást, és javítja az emésztést. Olyan anyagokat tartalmaz, melyek fékezik a rákbetegségek kialakulását, illetve elhatalmasodását, és lassítják az öregedési folyamatot. A vitaminok és fermentek mellett tartalmaz lipoidokat, lecitint, fehérjét, klorofillt, jódot és aromaanyagokat is. Az olívaolajjal való bekenés enyhíti a reumás fájdalmakat. Az isiászideg- és az ínhüvelygyulladás esetén is segít az olajos masszázs.
Napraforgóolaj
A válogatott, érett, és hidegen sajtolt napraforgómagvak átlagon felüli mennyiségben (65-70%) tartalmaznak többszörösen telítetlen zsírsavakat. Ehhez jön még a sejtanyagcserében oly fontos szerepet betöltő lecitin, valamint tocoferol (E-vitamin), A-vitamin, fehérje, globulin, palmitin, stearin, arachnin, lignocerin és arginin. Nem meglepő, hogy jó eredményt lehet elérni vele a daganatvédelem és a szív- és érbetegségek kezelésben. Szabályozza a sejtanyagcserét és elősegíti az egészséges sejtfejlődést. Nyákoldó hatást fejt ki, ezért jól alkalmazható hörghurut és köhögés ellen. Külsőleg masszírozáshoz és szájöblítéshez alkalmas. A teljes cikket itt tudod elolvasni >>>