A lusta emésztés hatásosan orvosolható rost- és ballasztanyagok bÕséges bevitelével. Legegyszerűbb, ha étrendünkbe illesztjük a műzlit. A műzlivel könnyÛ hozzászokni a teljes értékű étkezéshez, mert könnyen emészthető, bár sok rostanyagot tar
Legjobb, ha magunk keverjük össze a gabonapelyheket, magokat és aszalt gyümölcsöket, így ízlésünknek megfelelő műzlink lesz, és kedvünkre változtathatjuk. Ha boltban veszünk, részesítsük előnyben azokat a termékeket, amelyekben a gabonapelyhek nincsenek cukrozva és színezve.
Alapkeverék az emésztés javítására
Hozzávalók: – 2 evőkanál gabonapehely (lehet zabpehely, árpapehely, rozspehely, búzapehely, és keverhetjük is ezeket) – 2 evőkanál lenmag – 2 evőkanál apróra vágott olajos mag, például mandula, dió, törökmogyoró, napraforgómag, tökmag. A földimogyoró kivétel! EttÕl tartózkodjunk. – 2 evőkanál finomra vágott szárított gyümölcs, például mazsola, füge, datolya, szilva, sárgabarack, ananászkocka, papayakocka Elkészítés: 1.) Az alkotórészeket keverjük össze joghurttal, kefirrel vagy tejjel. Ha puhán szeretjük, akár egy éjszakán át is állni hagyhatjuk fogyasztás elÕtt. Fontos: A lenmagot tartalmazó müzlik után mindig igyunk egy nagy pohár folyadékot, de ne gyümölcslevet. A lenmag ugyanis a gyomorban megdagad, és ezzel készteti fürgébb munkára a beleket, de folyadék híján csomóba állhat össze. A joghurtot ízesíthetjük mézzel és fahéjjal.
Pirított müzli
A gabonapelyheket változatosabbá tehetjük, ha mézzel megpirítjuk. Érdemes egyszerre nagyobb adagot pirítani, és dobozban eltenni. 40 dkg gabonapehelyhez vegyünk 5 dkg mézet és 1 dl olíva- vagy földimogyoró olajat. Az olajat és a mézet keverjük össze és melegítsük addig, amíg összeolvadnak. A pelyhet tegyük egy tálba, az olajos-mézes keveréket csurgassuk rá, és alaposan keverjük össze. Az egészet terítsük sütÕlemezre, és tegyük a hideg sütÕ középsÕ részébe. A sütÕt 160 fokra kapcsoljuk, és a mÛzlikeveréket kb. 40 perc alatt aranysárgára pirítjuk. Fontos, hogy gyakran, úgy 5 percenként keverjük meg. Tehetünk hozzá magokat is, de figyeljünk arra, hogy a kisebbek hamarabb pirulnak.
Mandulás árpamüzli
Az olajos magvak közül a mandula kiemelkedÕen ajánlott, hiszen nemcsak a gyomrot nyugtatja, hanem a stressz ellen is véd. Tartalmaz káliumot, kalciumot és magnéziumot is. Ezek hasznos elemek a szív és az agy számára, segítik az idegrendszer mÛködését. A benne található szelén és E-vitamin lassítja az öregedést. Az árpa sok kalciumot, káliumot, B-vitaminokat és C-vitamint tartalmaz. Oldja a szorongást, mérsékli a stresszt és a kimerültséget. Csillapítja a gyulladást, ezért fogyasztása különösen ajánlott köhögés, gyomorhurut vagy hólyaghurut esetén. Az árpa segít a bélcsatorna normális baktériumtartalmának visszaállításában is. A keverék alkotórészei: – 20 dkg árpapehely – 6 dkg mandula – 2 dkg tökmag – 2 dkg szezámmag – 5 dkg mazsola – 5 dkg ananászkocka vagy papayakocka