A rizs volt az első gabonamag, amit az ember termeszteni kezdett. Ma már több mint hatvanezer fajtája létezik. Egészséges, és ráadásul könnyen elkészíthető táplálék.
Szinte bármilyen étel főzhető rizsből, a variációknak csak fantáziánk szab határt. Az egyik legolcsóbb alapélelmiszer, szénhidrátforrás, rengeteg energiához juttatja a szervezetet. Koleszterinmentes, így bármilyen diéta alapja lehet. A táplálkozási szakemberek nem véletlenül biztatnak minél több rizs fogyasztására: kevés zsírt, cukrot és sót tartalmaz, így betegek vagy elhízottak étrendjében is szerepelhet. Semlegesíti az erős aromájú ételeket és fűszereket, ezért ideális köret.
Rizsfajták
A főzés módját nagyban befolyásolja a rizs típusa. Leggyakrabban az alábbi rizsfajtákkal találkozhatunk. Rövid szemű rizs: bármilyen étel elkészítésére alkalmas, ezt használjuk, ha a szemeknek öszsze kell tapadniuk. Hosszú szemű rizs: alkalmas saláták, töltelékek elkészítésére. Barna rizs: fényezetlen fajta, különleges, mogyoróra emlékeztető íze van. Basmati rizs: fűszeres indiai ételek elkészítéséhez ajánlott, finom, aromás fajta. Rizottórizs: olasz rizsféle, amely képes nagy mennyiségű folyadék felszívására. Vadrizs: egy Észak-Amerikában növő vízi fűféle magja. Finom, mogyoróra emlékeztető íze van.
Receptek
Chilis rizsgolyók
Hozzávalók 16 darabhoz: 1 evőkanál olívaolaj, 1 fej hagyma, 1,5 bögre rizs, fél-fél kávéskanál őrölt kurkuma és chilipor, 3 bögre csirke erőleves, őrölt fekete bors, 3 szál újhagyma, 1,5 dkg vaj, 3 evőkanál reszelt sajt, 2 tojás, 12,5 dkg mozzarella sajt, 10 dkg zsemlemorzsa, olaj a sütéshez Elkészítése: 1.) Forró olajban fonnyasszuk 2-3 percig a finomra vágott hagymát. Keverjük bele a rizst és a kurkumát, kavargassuk még 1-2 percig. 2.) Öntsünk hozzá 3/4 bögre erőlevest, és forraljuk fel. Gyakran kevergetve főzzük, amíg a víz majdnem elpárolog. 3.) Adjuk hozzá a chiliport, a fekete borsot és a maradék erőlevest, majd lassan főzzük 15 percig, amíg a víz elpárolog. Vegyük le a tűzről, keverjük bele a finomra vágott újhagymát, a vajat és a sajtot. 4.) Keverjük hozzá a felvert tojásokat, és osszuk 16 adagra. Egy-egy kocka mozzarella sajtot nedves kézzel nyomjunk az adagok közepébe, majd formáljunk labdákat. Forgassuk zsemlemorzsába a gombócokat, rakjuk fóliával kibélelt tányérra és tegye a hűtőbe 30 percre, majd forró olajban egyszerre 4-5 rizslabdácskát süssünk aranybarnára. Azonnal tálaljuk!
Cseresznyés parfé, tejszínnel
Hozzávalók 4 személyre: 1,5 bögre főtt rizs, 1 evőkanál vaj, 1,5 bögre tej, fél bögre cukor, 1 közepes cseresznyekonzerv, 1 csomag zselé Elkészítés: 1.) Tegyük a rizst egy lábasba a vajjal, a tejjel és a cukorral, kavargatva lassan főzzük, míg krémes nem lesz. Amikor kész, hűtsük le. 2.) Készítsünk a porból és a cseresznye levéből zselét. Annyi vizet adjunk hozzá, hogy körülbelül 1,5 bögrényi folyadékot kapjunk. Mielőtt megdermedne, tegyük bele a cseresznyéket, az egészet tegyük a fagyasztóba, és hűtsük le. 3.) Tálaláskor váltakozva adagoljunk rizses krém, illetve zselés rétegeket parfés poharakba. Tejszínnel díszítsük!
Sajtos-barnarizses pite
Hozzávalók 6 személyre: 3/4 bögre főtt barna rizs, 25 dkg reszelt sajt, 4 evőkanál parmezán, 2 szál újhagyma, 2 cukkini, 1 db piros paprika, 3 dkg spárga, 3 evőkanál pirított fenyőmag, 3 tojás, 1 pohár joghurt, őrölt bors Elkészítés: 1.) Tegyük a rizst, a reszelt sajtot, a parmezánt, a felaprított újhagymát, a reszelt cukkinit, a felkockázott piros paprikát, a feldarabolt spárgát, a fenyőmagot, a felvert tojásokat, a joghurtot és ízlés szerinti fekete borsot egy tálba, és keverjük össze alaposan. 2.) Kanalazzuk a rizses keveréket kivajazott, mély, levehető aljú sütőformába, és süssük 40 percig. 3.) Hagyjuk állni 5 percig a formában, mielőtt kiborítanánk és felszolgálnánk. Cikkelyekre vágva kínáljuk!