Ki ne ismerné a kefirt, ezt a hazánkban is népszerű savanyított tejterméket? Egészségre gyakorolt kedvező hatása már eddig is köztudott volt, most viszont újabb erényei láttak napvilágot.
Tajvani kutatók szerint a kefir jótékony hatásai közé tartozik az is, hogy meggátolja a különböző ételallergiák kialakulását, mivel az allergiák ellen hatásos immunglobulint tartalmaz. Erre a felismerésre azt követően jutottak, hogy a kefirrel itatott kísérleti egereknél az úgynevezett ovalbumin-specifikus immunglobulin harmadára csökkent. Ez egy olyan protein, amely a legtöbb allergia kiváltója, főleg kisgyermekeknél. A felfedezés jelentőségét jól mutatja, hogy ma egyes becslések szerint a hároméves kor alatti gyermekek mintegy 5-8 százalékát fenyegeti az ételallergia veszélye. Ez ellen eddig kizárólag az allergiát kiváltó élelmiszerek mellőzésével lehetett védekezni. Az eredményeket tekintve Ji-Ruei Liu, a tajvani nemzeti egyetemen folyó kutatás vezetője bizakodó: „Remélhetőleg ki tudjuk vonni azokat az összetevőket a kefirből, amelyek allergia elleni gyógyszerek alapanyagául szolgálhatnak a jövőben” – mondta el a BBC-nek a kutató. A kefir javítja az anyagcserét, és kevés kalóriát tartalmaz, 1 deciben csak 49 kcal van. A teljes cikket itt olvashatod el >>>