Ráérős reggeleken érdemes kipróbálni a következő szuper-egészséges, könnyű és tápláló recepteket!
Angela Liddon szakács és ételfotós éveket töltött a növényi alapú étkezés és főzés tanulmányozásával. Kreatív és csodálatos receptjeivel rajongók ezreit gyűjtötte világszerte. Receptjeinek alapját a teljes értékű gabonafélék, a gyümölcsök és értékes magvak adják.
Az Édesvíz Kiadó gondozásában megjelent könyve, a Ragyogj! több mint száz ínycsiklandó receptet tartalmaz, amelyek között az ételallergiában szenvedők is megtalálják a maguk kedvenceit! (http://webaruhaz.edesviz.hu/)
A kötetből most két ínycsiklandozó reggeli fogást ajánlunk, amelyek egész napra erőt és lendületet adnak!
Reggeli nyers hajdinakása
Hozzávalók
1 csésze nyers, hántolt hajdina
fél csésze mandulatej
1 evőkanál chia mag
fél kávéskanál vaníliakivonat
2 evőkanál folyékony édesítőszer
fél kávéskanál őrölt fahéj
Választható feltétek:
Friss, vagy aszalt gyümölcs, dió, lenmag
Elkészítése
Tedd a hajdinát egy tálba, és önts rá annyi vizet, hogy ellepje. Áztasd egy éjszakát, vagy legalább 1 órát szobahőmérsékleten. Öntsd le róla a vizet, majd legalább 1 percig öblítsd folyó víz alatt. Tedd a hajdinát turmixgépbe, add hozzá a mandulatejet, a chia magot és a vaníliát. Turmixold simára. Add hozzá az édesítőszert és a fahéjat, és turmixold össze még egyszer. Kanalazd tálkába, vagy fagyis pohárba, és halmozd rá a választott feltétet. A maradékot tedd dobozba, hűtőben eláll 3-4 napig.
Almás pite zabkása
Hozzávalók:
Egy harmad csésze gluténmentes zabpehely
1 közepes alma hámozva, kockázva
1 evőkanál chia mag
fél csésze almaszósz
1 csésze mandulatej
1 kávéskanál fahéj
negyed kávéskanál őrölt gyömbér
egy csipet só
fél kávéskanál vaníliakivonat
1 evőkanál juharszirup
1 evőkanál dió a tálaláshoz
1 evőkanál kendermag a tálaláshoz
egy kevés kókuszchips a tálaláshoz
Elkészítése:
Közepes lábasban közepes lángon alaposan keverd össze a zabpelyhet, az almát, a chia magot, az almaszószt, a mandulatejet, a fahéjat, a gyömbért és a sót. Közepes lángon forrald 8-10 percig, gyakran kevergetve. Amikor felszívta a folyadékot és besűrűsödött, vedd le a tűzről, és keverd hozzá a juharszirupot és a vaníliát. Öntsd a zabkását egy tálba, és szórj rá egy kevés diót, kendermagot, kókuszchipset, és önts rá még egy kis juharszirupot.