Vírusok, nátha, megfázás, influenza – sokan betegeskednek mostanában. Íme, néhány tipp, hogy átvészeld a tél végét!
1. Mozgás – esőben is
Esik az eső? Vegyél fel gumicsizmát, esőkabátot! Fúj a szél? Elő a széldzsekivel, sapkával! Fontos, hogy ha rosszra fordul az idő, akkor se ülj otthon naphosszat. A szervezetet felkészíti a téli hidegre a hűvösebb őszi időjárás. Ráadásul semmilyen edzőtermi sport nem pótolja a szabad levegőn való mozgás remek hatásait! A mozgás persze önmagában is felpörgeti a szervezet védekező mechanizmusait…
2. Kiegyensúlyozott táplálkozás
Csak óvatosan a csoda-diétákkal és a fogyókúrával: a követendő cél a kiegyensúlyozott táplálkozás! A kevés zsírt és cukrot, sok fehérjét és vitamint tartalmazó étrendre kell törekedni mindig. Ezerszer leírták már, de fontos hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a zöldség- és gyümölcsfogyasztás. Hetente többször kerüljön a tányérodra párolt zöldség, főzelék, hetente egyszer ajánlatos volna halat fogyasztani, a húsfogyasztást pedig, főleg, ha sok zsírral készül, egy kicsit mérsékelni.
3. Elég vitamint eszel?
A vírusok ellen a következő vitaminokkal, nyomelemekkel és ásványi anyagokkal védekezhetünk.
A-vitamin: csukamájolaj, máj, sárgarépa, zöld és sárga főzelékfélék, tojás, tej- és tejtermékek, margarin és sárga gyümölcsfélék.
B6-vitamin: sörélesztő, búzakorpa, búzacsíra, marhahús, belsőségek, káposzta, melasz, tej, tojás.
E-vitamin: búzacsíra, szójabab, növényi olajok, brokkoli, kelbimbó, spenót, dúsított liszt, korpás búza, teljes gabonamagvak, tojás.
Cink: marhafartő, bárányborda, sertésbélszín, búzacsíra, sörélesztő, tökmag, tojás, sovány tej, mustár.
Magnézium: füge, citrom, grépfrút, kukorica, mandula, dió, magvak, sötétzöld főzelékfélék, alma.
Vas: sertés- és marhamáj, szív, vese, liszt, vörös húsok, tojássárgája, dió, bab, spárga, zabpehely.
Szelén: búzacsíra, korpa, tonhal, hagyma, paradicsom, brokkoli.