Kövesd tanácsainkat, és amellett, hogy karcsú leszel, a betegségek ellen is sokat teszel!
Kerüld a transzzsírt!
Csökkentsd étrendedben a telített zsírsavakat és a transzzsírokat tartalmazó ételeket, ezzel ugyanis csökkentheted a koleszterinszintedet. A telített zsírsavak megtalálhatók a vajban, a faggyúban, a zsírban, illetve a kókuszzsírban. Csak kis mennyiségben ajánlott fogyasztani őket, mert emelik a vér koleszterinszintjét, így növelik a szívbetegség, valamint az agyvérzés kockázatát.
Transzzsír főként a süteményekben, kekszekben és csipszekben található, ezért ezeket is kerüld.
Ugyanakkor az egyszerűen telítetlen zsírsavak (olíva-, mogyoró-, vagy repceolaj) kedvezően hatnak a szervezetre, ezért főzés során inkább ezeket használd!
Sok vitamin
Egyél naponta háromszor háromféle zöldséget vagy gyümölcsöt! Ezek ugyanis rengeteg rostot tartalmaznak, így egyrészt hamar eltelítenek, vagyis kevésbé fogod kívánni az egészségtelen zsíros ételeket, ráadásul segítik az emésztést is.
Halas ételek
Fogyassz több halat, ugyanis rengeteg omega-3 zsírsavat tartalmaz! Ez olyan többszörösen telítetlen zsírsav, amely elengedhetetlenül szükséges a test életfunkcióihoz, szabályozzák a vér koleszterinszintjét (a jó és rossz koleszterin arányát), csökkentik a szívbetegség kockázatát, valamint gyulladáscsökkentő hatásúak. Főként az olajos tengeri halak tartalmazzák nagy mennyiségben.
Sovány fehérje
Egyél sok fehérjét, de a sovány fajtát válaszd, mint például a csirke vagy a pulyka, de szedd le róluk a bőrt is. Iktass be az étrendedbe egyéb fehérjeforrásokat is, mint például a csonthéjasok és a hüvelyesek.
Bátran ehetsz tejterméket is, amennyiben ebből is az alacsony zsírtartalmút vásárolod!
Rostdús táplálkozás
Válassz teljes kiőrlésú lisztből készült élelmiszereket, ilyen kenyeret és tésztát vásárolj! Ezekben ugyanis jóval több a rost, így nem növelik a vércukorszintet, így sokáig jóllakottnak érzed magad tőlük. A fehér lisztből készült élelmiszerekből hiányzik a búza tápértékének jelentős hányada, és így csak felesleges kalóriát tartalmaznak és növelik a vércukorszintet, így a diabétesz kialakulásának kockázatát is.
Ez a lépés könnyen megvalósíható, ha például zabpelyhet fogyasztasz reggelire, köretként barna rizst vagy tésztát választasz, illetve ha édességre fáj a fogad, a sütemények tésztáját is teljes kiőrlésű lisztből készíted.
Kevés só
Igyekezz kevesebb sót fogyasztani! Ezt főleg azzal érheted el, ha kevesebb készételt vagy konzerv élelmiszert vásárolsz. A túlzott sófogyasztás ugyanis növeli a vérnyomást, ezzel pedig a szívbetegségek, és az agyvérzés kialakulásának kockázatát.