A népi gyógyászatban sok panaszt orvosoltak vele.
Manapság a birsalma vesztett a népszerűségéből, pedig anyáink és nagyanyáink még sokra becsülték, sokszor, sokféleképp használták a konyhában. Jól is tették, hiszen a birs számos kedvező élettani hatással bír, javítja az emésztést, segít a megfázás, vagy a bronchitis tüneteinek a leküzdésében, és enyhíti a bőr gyulladásait. A gyomorégés, bélgyulladás panaszain is segít. Mindenekelőtt a birs magjait használja a népi gyógyászat.
Kóstold meg a birspürét!
Dörzsöljük le először a birset alaposan, hogy héjáról eltávolítsuk bőréről a gyapjat. Ezek a pihék keserűek. Hámozzuk meg a birset, távolítsuk el a magházat, és vágjuk a gyümölcsöt darabokra. Tegyünk kétujjnyi vizet egy fazékba. Adjunk hozzá némi cukrot, majd a birsdarabokat. A lefedett fazekat tegyük a tűzhelyre, és forraljuk fel a vizet. A fazék tartalmát kis lángon kb. 20 percig kis lángon forraljuk. Amikor megpuhult a gyümölcs, pépesítsük a darabokat.
A birspüré hűtőszekrényben pár napig eláll. Húsok, sajtok ízletes kísérője!