Nevezik még fekete áfonyának, havasi meggynek, fenyvesbogyónak. Hazánkban a ritkás erdőkben és cserjésekben fordul elő. A
Nevezik még fekete áfonyának, havasi meggynek, fenyvesbogyónak.
Hazánkban a ritkás erdőkben és cserjésekben fordul elő.
A fekete áfonya sok vasat, növényi savakat és tápsókat tartalmaz.
Összehúzó és erjedést akadályozó hatása van.
A leveleiből készült tea, láz- és vérnyomás csökkentő, de jól bevált mint köhögéscsökkentő, vizeleti szervek erősítője, és hányinger csökkentő is.
Cukorbetegek is fogyaszthatják, de nekik az áfonya bogyóiból készítjük a teát.
A szárított áfonyában sokkal több a hatóanyag, mint a friss gyümölcsben. Ez lázcsökkentő, hasmenés ellen, a belső vérzéseknél is ajánlható.
Használjuk a feketeáfonyát még száj- torok- garat- és gégefő betegségek gyógyítására, fogínygyulladásra, friss leve elsőrendű öblítő és gargalizáló szer.
Náthánál öblíthetjük vele orrunkat, ilyenkor húsz cseppet kell tennünk fél pohár langyos vízbe.
Az áfonyalekvár a nedvező sömör ellen kiváló.
Szemgyulladásra is használhatjuk, a szeder leveléből készült forrázatot.
Az áfonya cukrozva, de anélkül is nagyon egészséges közkedvelt gyümölcs.
Készíthetünk belőle áfonya bort is. Ez nagyon hasznos meghűlésre, hasmenés ellen. Ilyenkor felforraljuk, adunk hozzá még szegfűborsot, fahéjat, és cukrot.
Használhatjuk likőrök és borok színezésére.