Sokáig tartotta magát a tévhit, hogy a kakaó és a csokoládé egészségtelen – pedig a tudományos kutatások igazolták, hogy a flavanolban gazdag kakaó-termékek fogyasztása hatékony eszköz a szív és érrendszeri betegségek illetve a rák elleni küzdelemben.
A klinikai vizsgálatok azt mutatják, hogy a csokoládé mérsékelt fogyasztása csökkenti a zsírsavak oxidációját, és előnyösen befolyásolja a vérlemezkék összecsapódását (ez okozza a véralvadást). Ez utóbbi azért fontos, mert a vérlemezkék összecsapódása a szívinfarktus egyik rizikófaktora. Bebizonyították, hogy a csokoládé csökkenti a vérben a káros koleszterin képződését is.
Antioxidánsokban gazdag
Arról már korábban is számos publikáció jelent meg, hogy bizonyos csokoládéfajták jó hatással vannak az egészségre. Vizsgálatok kimutatták, hogy a kakaó fogyasztás után jelentősen növekedett az antioxidánsok koncentrációja a vérben. Az antioxidánsok megvédik a szervezetet a sejtkárosodásoktól. A kakaóban nagy mennyiségben található flavonoidok olyan antioxidánsok, amelyek változatos formában fordulnak elő a növényvilágban. A tejben oldódó változata persze nem tartalmaz ebből annyit, amennyi szükséges, de elegendő gyümölcs- és zöldségfogyasztással kiegészülve a kakó és a csokoládé is része az egészséges étrendnek.