Koncentrációzavar, ingerlékenység, fejfájás, fáradtság – mindezek a tünetek jelentősen csökkentik a teljesítményedet. A megoldás azonban egyszerűbb, mint gondolnád: inni kell!
Bizonyára veled is előfordult már, hogy amikor nagyon belefeledkeztél a munkába, elfelejtettél inni. Pedig ha felborul szervezeted vízháztartás, emelkedik a vérnyomás és a pulzus. Ennek az élettani folyamatnak a következménye, hogy fáradtságot érzel és veszítesz a lendületedből. Kiszáradáskor a döntésképesség átmeneti zavara akár balesethez is vezethet, amelynek a kockázata a hőmérséklet emelkedésével fokozódik; több tanulmány szerint a munkahelyi balesetek száma 24 foknál melegebb időben 30 %-kal nőhet.
Ne várd meg, míg megszomjazol!
A szervezet ugyan szomjúság formájában jelzi, hogy több folyadékot kíván, de ez a vészjelzés rendszerint későn, a 2 %-os folyadékveszteség elérésekor érkezik. Addigra már néhány olyan tünettel is szembe kell nézned, ami a munkahelyi teljesítményedet is befolyásolhatja. A rossz közérzet mellett romlik a rövidtávú memória, a koncentráció és reakcióidő.
Ha kiszárad a szád, az már a 3-5 % vízveszteséggel járó, fokozottabb kiszáradás tünete. Ebben az esetben a koncentrációzavar mellett a vese kiválasztási folyamatai is romlanak, az álmosság, türelmetlenség, émelygés és az érzelmi instabilitás egyaránt gyakori következmények. Ezen a ponton már komolyan kockáztatod egészségedet!
A vizet szervezetünk nem képes hosszabb ideig tárolni annak érdekében, hogy a testünk megfelelő működését biztosítsa. Folyadékot pedig nem csak izzadással veszít a szervezet, hanem például kilégzéssel, vizelet- és székletürítéssel is. Ezért ezt a napi 5-10 % közötti folyadékvesztést folyamatosan pótolni kell. Meghatározó tehát, hogyan hidratálod szervezetedet abban az aktív nyolc órás, vagy akár még hosszabb időtartamban, amelyet munkahelyeden töltesz.
Tények és tippek a megfelelő hidratációhoz:
- Szervezetünk folyadékveszteségének 20-30 %-át magas víztartalmú ételekből pótold, pl. a zöldségekből, gyümölcsökből, levesekből.
- A napi folyadékbevitel 70-80 %-a italokból származik. Erre egyaránt alkalmasak a víz és az alkoholmentes üdítők is, amelyek hidratálnak és mivel széles választék áll belőlük rendelkezésre, így gyakoribb fogyasztásra ösztönözhetnek.
- Melegben az italt tartsd alacsonyabb hőmérsékleten, ezzel is ízletesebbé téve ösztönözheted vele a fogyasztást.
- Ne várd meg a szomjúságérzet jelentkezését, inkább iktasd be a napirendedbe a rendszeres folyadékfogyasztást.
- Amennyiben irodában dolgozol, tarts innivalót az íróasztalodon. Ha mindig szem előtt van, az majd emlékeztet, hogy rendszeresen pótolnod kell a folyadékot.
- Tarts szünetet gyakrabban: ezek lehetőséget adnak a folyadékpótlásra és energiád visszanyerésére. Néhány tévhittel ellentétben a rövid szünet nem csökkenti a teljesítményt vagy a hatékonyságot. A megfelelő hidratációval hosszútávon fenntartható a hatékony munkavégzés.
- Ne hagyj ki egyetlen étkezést sem! A napi étkezések száma és a hidratáltság összefügg, mivel az ételek is hozzájárulnak a folyadékbevitelhez és az étkezések mellé gyakran fogyasztunk folyadékot is.
- Az EFSA által javasolt megfelelő mennyiségű folyadékbevitel 2 liter a nőknek és 2,5 liter a férfiaknak, amely különböző forrásokból is elérhető (ételek, üdítők és víz), de ezek a mennyiségek nagyban függenek az aktivitás szintjétől és a környezettől.