Biztos hallottad már, hogy a cukor csak felesleges kalóriákat tartalmaz. Egészséges alternatívákat ajánlunk.
A finomított fehér cukorról sok rosszat hallani. Ha nem tudnád, elmondjuk, hogy a répacukor azért egészségtelen mert csupán édesítésre szolgál, de a szervezet számára semmilyen hasznosítható tápanyagot nem tartalmaz, csupán felesleges kalóriát.
Ugyanakkor arról kevés szó esik, mivel lehetne a cukrot helyettesíteni. Ha mézen kívül más egészséges alternatíva nem jut eszedbe, most érdemes tovább olvasnod, mert olyan alternatívákat ajánlunk, amelyek azonkívül, hogy édesítésre használhatók, még az egészségedre is jótékonyan hatnak.
Méz
Természetesen nem hagyhatjuk ki a felsorolásból. Annál is inkább, mert a mai ismeretek szerint a méz közel 70-féle gyógy-, és fiziológiai hatással bír. Kiváló szénhidrátforrás, mely gazdag ásványi anyagokban. Tartalmaz vitaminokat, és olyan enzimeket is, melyek antibiotikus hatással bírnak. Hartékonyan használhatod nyálkahártya-gyulladások, illetve immungyengeség esetén.
Sztívia
A Stevia Rebaudiana nevű növény leveleit, a dél-amerikai indiánok által már évszázadokkal ezelőtt használták. Ez a természetes édesítőszer, 30-szor édesebb a cukornál, ugyanakkor nem tartalmaz kalóriát.
Egyes tanulmányok szerint a sztívia csökkenti a magas vérnyomást, segíti az emésztést és javítja a bélműködést. Remek gyulladáscsökkentő, ezért megfázás, influenza és szájfertőzés esetén is hatásosan alkalmazható. Sőt, mind külsőleg mind belsőleg alkalmazhatod, tehát akár megeszed, akár a pattanásaidat kenegeted vele, jó eredményeket érhetsz el vele. Cukorbetegek is fogyaszthatják!
Hogyan használd?
Szirup, por és tabletta formájában is kapható. Ez utóbbit főleg italok ízesítésére használják. Egy tabletta kb. egy kockacukornak felel meg. A szirupot főzéskor is használhatod, 8-10 csepp egyenlő egy kockacukornyi mennyiséggel.
Melasz
A melasz sűrű cukorszirup, a cukorrépa vagy cukornád cukorrá történő feldolgozásának „mellékterméke”. A finomított cukorral ellentétben többféle vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz, például megtalálható benne kalcium, magnézium és vas. Ráadásul mindez olyan mértékben, hogy egy evőkanál elegendő belőle ahhoz, hogy a fenti ásványi anyagok szervezeted számára szükséges napi adagját kielégítse.
Hogyan a használd?
Helyettesítsd melasszal a cukrot, ha süteményt sütsz, vagy szórj egy evőkanállal a reggeli müzlidhez vagy zabkásádhoz.
Pálmacukor
Többféle pálma nedvéből nyerik. ilyenek a borpálma és a datolyapálma. Karamelles, diós aromája van, és kevésbé édes, mint a cukorrépából, vagy a cukornádból készült cukor. Színe a bézstől a sötétbarnáig változhat.
Hogyan használd?
Sós ételekhez és desszertekhez egyaránt használható, az előbbi esetben kellemesen ellensúlyozza a sós-fűszeres ízeket. Remek kiegészítője az indiai és thai ételeknek, mint például a curry vagy halas és egyéb szószos ételek.
Xilit, azaz a nyírfacukor
Bár úgy hangzik, mintha mesterséges édesítőszer lenne, a xilit valójában egy természetes édesítőszer, amely megtalálható a gyümölcsökben, zöldségekben sőt, az emberi test is termeli. Nagyobb mennyiségben a nyírfa rostjaiban található xilánból állítják elő, ezért nyírfacukor néven is ismerik.
A cukorhoz képest 40 százalékkal kevesebb kalóriát és 75 százalékkal kevesebb szénhidrátot tartalmaz. Alacsony glikémiás-indexének köszönhetően egyenletesen alacsonyan tartja a vércukorszintet. Ez azt jelenti, hogy sokkal lassabban szívódik fel, mint a hagyományos répacukor, ezért sokkal tovább érzed jóllakottnak magad tőle, vagyis a fogyókúrában is hasznát veheted. Továbbá gátolja a fogszuvasodást és a fogkőképződést, ezért használják a rágógumik ízesítéséhez is.
Hogyan használd?
Tabletta és por formájában is kapható. Előbbi italok ízesítésére való, utóbbit a sütés-főzés során használhatod. Cukorbetegek is fogyaszthatják!
Agavé szirup
Az agave növény szárából nyerik a nedvet, amely fruktózt és glükózt tartalmaz. Emellett olyan ásványi anyagok is vannak benne, mint a kalcium, vas, kálium, foszfor és magnézium. 100 ml agavé szirup 300 kalóriát tartalmaz, de mivel kevés mennyiségre van szükség belőle és ajánlott diétázóknak is. Cukorbetegek is fogyaszthatják.
Hogyan használd?
Készülhet vele sütemény, édesség, keksz vagy bármilyen sült és főtt étel amibe cukrot használnánk. Tea, kávé és más reggeli italok édesítőjeként is megállja a helyét, nincs kellemetlen utóíze.