Nem véletlen, hogy a modern társadalmakban élők túlsúlyosak. Ezt a rosszul megválasztott táplálék miatt keletkezett savasodás idézi elő.
Napjainkban számos tudós állítja: a rosszul összeállított étrend miatt a szervezet sav-bázis egyensúlya felborul, és savas irányba tolódik el, ami pedig sejtszintű károsodáshoz vezet. A túl savas közeg ugyanis szétmarja a sejteket, szöveteket, apránként belerágva magát a vénába és artériába. Ha ez így marad, minden sejtszintű tevékenységet és funkciót akadályoz.
A legfőbb ok
Nem véletlen az sem, hogy a modern társadalmakban élők – akik gyakran fogyasztanak kész-, illetve gyorsételeket, sokat dohányoznak, keveset mozognak – túlsúlyosak. Ezt a rosszul megválasztott táplálék miatt keletkezett savasodás idézi elő. A zsírpárnák ugyanis megkötik a savakat, ezzel védik a legfontosabb szerveket a károsodástól.
Ugyanakkor a zsír lerakódik az artériák falára, emiatt alakul ki a magas vérnyomás és koleszterinszint, sőt, az erek rugalmassága is csökken. Ráadásul a túlzott savmennyiség oxigént von el a vérből, ennek hiányában az anyagcsere lassul, az étel nehezebben emésztődik meg. A savas testközegben termelődő méreganyagok csökkentik a fehérjék és az ásványi anyagok felszívódását, amelynek következtében gyengül a test enzim- és hormontermelő képessége. Ez akadályozza a sejtek és az energiatermelés egyéb szükséges összetevőinek újratermelődését, amelynek eredménye fáradtság és az állóképesség csökkenése.
Mindezekből kiindulva nem is csoda, ha egyes kutatók azt állítják, a szívinfarktus, a reuma, a köszvény, a vesebetegségek, a szélütés, a bőrbetegségek, a cukorbaj, a gyomor- és bélproblémák, valamint a legtöbb rákos megbetegedés oka nem más, mint a túlsavasodás.
Melyek a túlsavasodás tünetei?
Túlzott váladékképződés, orrdugulás, gyakori megfázás, fertőzés, állandó idegesség, feszültség, gyenge körmök és száraz haj, illetve bőr, fejfájás, ciszták kialakulása, ízületi vagy izomfájdalmak, kiütések, gyakori lábgörcs, gyomorproblémák.
Komplex folyamat
A szakemberek szerint a szervezet különböző kémhatással reagál az elfogyasztott táplálékokra (lásd táblázat). Így tehát a túlsavasodás kiegyenlítésére az egyetlen megoldás, ha ügyelsz arra, milyen táplálékot fogyasztasz. Ugyanakkor nem kell kétségbeesni! Nem az a cél, hogy valaki kizárólag lúgos kémhatású ételeket egyen. A lényeg az egyensúly megtalálása, bár az is igaz, eszerint az asztalra kerülő fogások csupán 20%-a lehet savas kémhatású. Ráadásul, amíg a szervezet megtisztul, illetve helyreáll az egészséges egyensúly, addig ennek még kevesebbnek kell lennie.
Ugyanakkor nemcsak a táplálkozásra kell odafigyelni, hanem az életvezetési szokásokat is meg kell változtatni: ide tartozik a rendszeres testmozgás, az elegendő és pihentető alvás, az élvezeti szerek (kávé, cigaretta alkohol) fogyasztásának csökkentése, illetve teljes elhagyása, valamint a testi-lelki stressz megszüntetése.
Savtartalmú ételek
- kávé, tea, alkohol
- állati fehérje (pl. hús, kolbászfélék, hal, tojás)
- a legtöbb tejtermék (azonban a tej önmagában nem!)
- szénhidrátok (édességek, péksütemények, finomított lisztek és gabonafélék)
- dió, földimogyoró
Magas lúgtartalmúak
- köles, tönkölybúza
- a legtöbb zöldség (kivéve: kelbimbó, articsóka, kelkáposzta, érett borsó)
- tej (főleg nyersen és frissen)
- gyümölcsök (különösen az édes gyümölcsök, pl. banán, füge, édes alma, körte, mazsola)