Felejtsd el a fehér rizst, lisztet és a tésztát! A szénhidrátoknak számtalan típusa van, amelyeket valószínűleg sosem próbáltál, pedig mindegyik tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, így számos betegség megelőzésében segítenek.
Hajdina: megelőzi a rákot
A hajdina Közép-Ázsiából származik. A B-vitaminok családjának szinte minden tagja megtalálható benne, emellett rutinból is jelentős mennyiséget tartalmaz. Ez azért jó, mert ez a más néven P-vitaminnak nevezett anyag sokszorosára növeli a C-, és E-, vitamin antioxidáns hatását, így fontos szerepet játszik a daganatok megelőzésében.
Felhasználása: Mivel íze kissé kesernyés, ezért a hajdinaliszet érdemes más, magas sikértartalmú liszthez keverni.
Fekete rizs: javítja a memóriát
Azt bizonyára már tudod, hogy a barna rizs egészségesebb, mint a fehér, ám kutatások szerint a kínai fekete rizs még ennél is sokkal egészségesebb! A rizsszemek ugyanis tele vannak antioxidáns hatású vörös és lila pigmentekkel, ráadásul nagy mennyiségben tartalmaznak antociánokat,a melyek segítenek a szívbetegségek, a rák illetve az Alzheimer-kór kialakulásának megelőzésében.
Felhasználása: ugyanúgy kétszeres mennyiségű vízben kell főzni, mint a fehér rizst. Kínában és Tajvanon elsősorban édességek készítésére használják, de köretként sós ételekhez is illik.
Chia mag: jobb kedvre derít
A chia magot tartják a legújabb szuperélelmiszernek, és nem véletlenül. A másnéven azték zsályának nevezett növény magja ugyanis tele van az emberi szervezet egészséges működéséhez szükséges tápanyagokkal. Fontos forrása az omega-3, omega-6 és omega-9 zsírsavaknak. Ezek a többszörösen telítetlen zsírsavak pedig többek között csökkntik a depresszió tüneteit, segítik a memóriát, az agyműködést, de a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is hatásosak. Ezen kívül található benne természetes rost, fehérje és ásványi anyag, mint például kálcium és magnézium. Gluténmentes.
Felhasználása: keverheted joghurtba, pudingba, müzlibe, levesbe vagy szórhatod salátára, de kenyérbe is sütheted.
Teff: megsokszorozza az energiát
A teff Etiópiából származik, és a világ legapróbb szemű gabonája. Több kálciumot tartalmaz, mint a tej és több vasat, mint az árpa. Sőt egy csésze teff -gabona fogyasztásával a szervezeted napi vasszükségletét egyszerre pótolhatod. Ezen kívül található benne cink, foszfot, magnézium, valamint fehérje. Gluténérzekenyek is fogyaszthatják.
Felhasználása: alaposan mosd meg, majd érdemes egy éjszakára beáztatni. Íze kellemesen diós, rizs helyettesítéseként használhatod.
Quinoa: erősíti az immunrendszert
Ezt a Magyarországon egyre ismertebb növényt Peruban 5000 éve termesztik és az inkák aranyaként emlegetik. Dél-Amerikában az egyik legfontosabb táplálék, ugyanis rengeteg fontos vitamint és nyomelemet tartalmaz: különösen gazdag káliumban, magnéziumban, kalciumban, foszforban és vasban, ezenkívül B-vitaminokat, C-, E-vitamint, illetve karotint is tartalmaz.
Az emberi szervezet számára 9 esszenciálisan fontos aminosav létezik, melyeket a fehérjék fogyasztásával pótolhatunk. A quinoa pedig mindegyik ilyen aminosavat tartalmazza.
Felhasználása: magjainak a köleshez hasonlóan semleges íze van, de köretként vagy levesbetétként remekül használhatod.
Amaránt: segít a fogyásban
Ez a lila virágú növény az aztékok kedvenc eledele volt. Magas fehérjetartalmának köszönhetően segít a fogyásban, mert egyrészt a fehérje megemésztéséhez a szervezetnek sok energiára van szüksége, emellett csökkenti annak a hormonnak a termelődését, amely az éhségérzetet okozza. Emellett jó tudni, hogy kiemelkedő a kalciumtartalma, több van benne, mint a tejben, magnéziumtartalma pedig segít az elme frisességének megőrzésében.
Felhasználása: 1 csésze amarántot főzz puhára 2 és ½ csésze vízben 20 perc alatt. Fogyaszthatod köretként, vagy lisztjével helyettesítheted a fehér lisztet, ha pedig mézet és szárított gyümölcsöket keversz bele, reggeliként is finom!