A köszvény éles fájdalommal járó kellemetlen betegség – elsősorban a könyök, a csukló, a kéz- és a lábfej ízületeit érinti, de más testtájakon is előfordulhat. Ez a betegség gyakrabban sújtja a férfiakat, mint a nőket. Nőknél a változás kora után gyakorib
Mik a jelei? A rossz anyagcsere miatt a húgysav felszaporodása a szervezetben. Hatására apró húgysavkristályok keletkeznek, és ezek a kristályok rakódnak le az ízületekben, gyulladást, fájdalmat okozva. Az első rohamot általában hosszú fájdalommentes időszak követi, de újra és újra előjöhet, és ha nem kezelik, az ízületek teljesen elpusztulhatnak, és vesekövet is okozhat.
Miért alakul ki?
A túlsúly és helytelen táplálkozás okozhatja. Összefüggésben áll a vesebetegségekkel is, és némelyik gyógyszer is kiválthatja (elsősorban a vesebetegségre, illetve vízhajtásra alkalmazott szerek), de a koplalás, a kevés folyadékfogyasztás (kiszáradás) és a túlzott alkoholfogyasztás is növelheti a betegség veszélyét. (Az alkohol nemcsak purinokat tartalmat, de serkenti a szervezet húgysavtermelését is, miközben akadályozza a vesében a húgysav kiürítését.)
A köszvény kialakulását helyes táplálkozással meg lehet akadályozni, sőt, a már kialakult köszvény is „kordában tartható”, ha bizonyos élelmiszereket kiiktatunk az étrendünkből.
A köszvény-diéta lényege…
a kis purintartalmú étrend betartása. Tehát kerülni kell a különösen nagy purintartalmú ételek (ajóka, szalonna, tonhal, libahús, nyírfajd húsa, tőkehal, máj, vese, makréla, ürücomb, fogoly, galamb, pisztráng, pulyka-, borjú-, szarvashús, szív (birka), hering, húskivonat, kagyló, szardínia, lazac, élesztő) és a mérsékelten nagy purintartalmú ételek (spárga, marha-, sertéshús, velő, húsleves, csirkehús, rák, kacsahús, angolna, sonka, lencse, májas hurka, gomba, nyúlhús, spenót, nyelv, pacal fogyasztását), és inkább az esszenciális zsírsavakban gazdag táplálkozás javasolt (hal, dió stb.), és érdemes tofu-készítményekkel is kiegészíteni az étrendet.
Kis purintartalmú vagy purint nem tartalmazó ételek és italok
Vaj, cereáliák (gabonafélék), kaviár, sajt, tojás, gyümölcsök, zselatin, tej, magvak, borsó, főzelékek, cukor és édességek, valamint a kakaó, kávé, tea és gyümölcslevek. Bár a köszvény első alapfeltétele a normális testsúly, ha már kialakult a túlsúly, tilos koplalással fogyókúrázni! Inkább ajánlott ilyenkor a lébőjt, elsősorban az ásványi anyagokban gazdag gyümölcs- és zöldséglevek fogyasztása. A köszvény megelőzésére (és gyógyítására) nagyszerű házi szer az ananász, a zeller és a fekete cseresznye. Az ananászban található bromelin nevű enzim csökkenti a gyulladást, enyhíti a fájdalmat. A zeller és a zellermag a népi gyógyászat szerint segít a húgysav szinten tartásában, a fájdalom enyhítésében. A fekete cseresznye, a fekete áfonya, a málna és az eper ugyancsak a népi gyógyászat szerinti alapvető köszvény elleni szer, nem annyira a húgysavat csökkenti, mint az ízületi fájdalmakat enyhíti.