A fogyni vágyók akár az egészségüket is képesek kockáztatni, néhány leadott plusz kiló reményében. Mellékhatások egész sorát produkáló csodapirulákra költenek ezreket, ahelyett, hogy ükanyáink biztos (és természetes!) módszereit alkalmaznák.
A népi bölcsesség úgy tartja, hogy a zöldségeknek jobb lesz az ízük, ha mellettük illatos növényeket termesztenek. Annyi minden estre biztos, hogy együtt főzve a zöldségek íze kimondhatatlanul jobb lesz. A „sztárszakácsok” ötletei, ajánlatai nyomán a metélőhagyma, a bazsalikom, a zsálya vagy a kakukkfű az utóbbi időben ismét „. Ez nemcsak az ízek változatossá tétele miatt dicséretes, hanem az egészség védelmét is szolgálja. Kevesen tudják, hogy a kertben olyan növények is termeszthetők, amelyeknek tápanyagértéke háromszorosa a narancsénak, a kalóriája viszont szinte nulla! Ráadásul ugyanezen növények magvai és levelei annyira illatosak, hogy elég egy vagy két levelet, vagy egy csipetnyi magot a kedvenc ételedbe rakni, és máris sokkal élvezetesebbé teheted az egyébként utált fogyókúrás zöldségeket A közhiedelemmel ellentétben az illatos füvek nem erős fűszerek, ezért a mindennapos konyhai használatuk nem árt, viszont elősegíti az emésztést, jó közérzetet biztosít és az egészséges táplálkozás mellett jótékonyan hat az alakodra is. Több mint százfajta olyan növény létezik, amelyik minden gond nélkül termeszthető az udvarban, de akár az erkélyen, vagy a konyhaablakba tett cserépben is. Ezeket a fűszernövényeket az emberiség évezredek óta használja – gyógyszerként is. Semmiféle külön gondoskodást nem igényelnek, így nem kell permetezni, trágyázni. Sőt, ha a kertben más növények köré ülteted őket, még a rovaroktól is megvédik a kényes dísznövényeket. Ahhoz mérten, hogy mennyire kevés törődést és helyet kívánnak ezek a növények, elképesztő, milyen hasznosak.
Mi mire jó?
Bazsalikom: feltöri a zsírraktárakat, fokozza az anyagcserét, vizelet- és szélhajtó, magas a C-vitamin tartalma
Petrezselyem: a zsírégetéshez nélkülözhetetlen C-vitaminban gazdag, mellette vízhajtó hatású Citromfű: javítja az emésztést, elősegíti az alvást (ami a fogyáshoz nélkülözhetetlen!). Kapor: vízhajtó, tisztító hatású, fokozza az emésztést Kakukkfű: elveszi az étvágyat, fokozza az emésztést Oregánó: beindítja a bélműködést Menta: étvágycsökkentő, az édesség utáni vágyat „kiöli” Snidling: felpörgeti a zsírégetést Édeskömény: szélhajtó, puffadásgátló, segíti a bélműködést: Koriander: méregtelenítő hatású, kedvezően hat az emésztésre Kamilla: a legsokoldalúbb növény. A gyulladáscsökkentés, nyugató hatás mellett teája szélhajtó, emésztést serkentő. Ánizs: az emésztést, epekiválasztást segíti, a nehéz ételek után kifejezetten ajánlott a fogyasztása. Majoránna: emésztésjavító, szélhajtó Lestyán: vízhajtó hatású Zsálya: nyugtatóan hat a gyomor simaizmaira, segít a zsíros ételek emésztésében Készíthető ételek: „Nassoláshoz”, tízóraihoz, uzsonnához gyakran ajánlanak a dietetikusok túrót. Ez megbolondítható metélőhagymával, illetve a kaporral, és máris nem olyan egyhangú az étkezés. A gyümölcskoktél mentával vagy borrágóval: az ínyencek kedvenc desszertje, és fogyasztó hatású. A paradicsomlevest is ki lehet próbálni bazsalikommal vagy citromfűvel. A tejet is meg lehet „bolondítani” ánizzsal. A koriander-magokkal készült fűszerkenyér, illetve a kaporral, szezámmal készült péksütemény igazi nasinak számít. A saláták mellett az illatos füveknek talán a halételeknél van a leginkább szerepe. A bazsalikom, a turbolya, a metélőhagyma, a kapor, az édeskömény, a petrezselyem, a zsálya, a kakukkfű leveleit együtt lehet főzni a hallal, vagy kellemesen megváltoztathatod az olvasztott vaj, a majonéz vagy a halhoz kínált szósz ízét. A sáfrány virágjának a szirmait felhasználhatod a halhoz kínált mártás színének javításához. A marhahúshoz jól illik a bazsalikom, a turbolya, a petrezselyem, a kakukkfű, bárányhoz a majoranna, a turbolya, a borjúhoz a petrezselyem, a zsálya vagy a kakukkfű. A szeletelt paradicsomot érdemes meghinteni egy kevés bazsalikommal vagy borrágó virággal. A citromos bazsalikom, a metélőhagyma, a turbolya, a petrezselyem, az ánizs, a kapor, a kakukkfű leveleit összeaprítva és salátával összekeverve, vagy ecetbe pácolva bármely ételhez fel lehet használni.