Az indiai konyha ínycsiklandó és felettébb fűszeres. Vannak falatok, amelyekkel egyszerűen képtelenség betelni. De nem baj! Az ayurvédikus diéta személyre szabottan jár a karcsúságra vágyók kedvében anélkül, hogy koplalni kellene a darázsderékért.
Indiában már ötezer éve alkalmazzák az ayurvédikus táplálkozás tanait, amelyek szerint az ételek a tápláláson kívül gyógyítják is a testet. Az ayurvéda három csoportba sorolja az embereket, és e csoportosítás szerint tesz ajánlást az elfogyasztandó falatokra, hiszen ugyanaz az étel a különböző típusú emberekre más-más hatással van. E csoportok szerint háromféle erőt különböztetünk meg, amelyek minden emberben megvannak, csak épp eltérő intenzitással. A táplálkozás segítségével e három elem hatását egyenlíthetjük ki. Vata (levegő típus) Vékony testalkat, száraz bőr jellemzi. Kíváncsi, kreatív, de hajlamos a stresszre, idegeskedésre, szorongásra is. Pitta (tűz típus) Többnyire normális-átlagos testalkat, érzékeny, világos bőr a jellemzője. Intelligens, aktív, becsvágyó. Ha viszont túlsúlyba kerülnek a pitta-erők, frusztrálttá, türelmetlenné, agresszívvá válik az ilyen ember. Kapha (föld típus) Erős testfelépítésű, hízásra hajlamos típus. Sok alvásra van szüksége. Nehéz kihozni a sodrából. Ha túlsúlyba kerülnek a kapha-erők, tunyává válik. Sárgarépa-mogyoró leves (mindhárom típusnak) Hozzávalók 6 személyre: 1 kg sárgarépa, 25 dkg pirított földimogyoró (nem sózott), 4 fej lilahagyma, 5 gerezd fokhagyma, 1 l zöldség erőleves (nem kockából), 5 dl kókusztej (kókuszreszelékből is készíthető), 1 cm friss gyömbérgyökér, 1 teáskanál római kömény, 1 teáskanál édeskömény, 1 teáskanál koriandermag, só, szezámolaj Négy kanál megforrósított olajon megpirítjuk a mozsárban összetört római- és édesköményt, a koriandert és a durvára vágott fokhagymát. Hozzáadjuk a csíkokra vágott hagymát, majd 1 perc pirítás után a jó vastagon felszeletelt sárgarépát is. 1-2 percig pároljuk, hozzáadjuk a pirított földimogyorót, felöntjük a levessel meg a kókusztejjel. Fél órán át főzzük. Sóval és frissen reszelt gyömbérrel fűszerezzük. A levest összeturmixoljuk, nyers sárgarépacsíkokkal, friss kókuszgerezddel díszítve tálaljuk.