A sárguló levelek ugyan a nyár végére figyelmeztetnek, de a zamatos szőlőszemek mégis szívet melengető hangulatba hoznak. Hasonlóképpen a belőle készült ételek – az ínyencek nagy-nagy örömére.
Nem véletlenül az ősz egyik legnépszerűbb gyümölcse a lédús, mézédes szőlő: ízletes, vértisztító és idegerősítő. Remek izomregeneráló táplálék, 18 százalékos vagy magasabb cukortartalma miatt a legnagyobb energiatartalmú, vitaminokkal teli, vitalizáló gyümölcs. Termelését még a kaukázusi népek kezdték el, mintegy nyolcezer évvel ezelőtt. Európával a rómaiak ismertették meg, a legenda szerint az első számon tartott részeg ember nem volt más, mint a bárkájáról nevezetes Noé, akinek hétezer évvel ezelőtt saját szőlőjének leve ártott meg.
Az egészégre gyakorolt hatása is kiváló
A szőlő eltávolítja a szervezetből a salakanyagokat, megszépíti a bőrt, magnézium-, foszfor- és cukortartalma energiát kölcsönöz a testnek, vitaminjai erősítik az immunrendszert, magvának hatóanyagai ápolják a szívet és az érrendszert, tisztítják a májat. Maga a gyümölcshús illetve -lé is rendkívül gazdag tápanyagforrás. Vásárláskor, szüretkor figyelni kell arra, hogy a szőlő nem utánérő gyümölcs: ha savanyúan szedik le, olyan is marad. Minél sötétebb árnyalatú, annál értékesebb a szervezet számára, a színes szőlő ugyanis értékes antioxidánsokat tartalmaz. Ne vegyük meg, ha a szemek könnyen leperegnek, vagy ha puhák, ráncosak, ragadósak. A teljes cikket és a recepteket itt találod >>>