Magyarországon is népszerű ajándékok a borok, rövid italok. Egyénibbé teheted az ajándékozást, ha saját készítésű likőrökkel leped meg családtagjaidat, barátaidat.
Kókuszlikőr
Hozzávalók: 4 dl tiszta szesz 1,5 liter tej 50 dkg cukor 10 dkg kókuszreszelék 1 csomag vaníliacukor Elkészítés: Felforraljuk a tejet, hozzáadjuk a kókuszreszeléket és 1 órán át takarék lángon főzzük. Levesszük a tűzről, belekeverjük a cukrot és a vaníliás cukrot. Megvárjuk míg lehűl és átszűrjük. Hozzáadjuk az alkoholt és hidegen szervírozzuk.
Tojáslikőr
Hozzávalók: 30 dkg akácméz 5 dl tej 4 tojássárgája 1/4 liter alkohol (90 fokos) 1/2 vaníliarúd Elkészítés: A tejet felfőzzük a vaníliarúddal, majd kihűlésig kavargatjuk. A mézet a tojássárgával simára keverjük (legalább 15 percig). A kavargatás közben belecsurgatjuk a tejet, végül az alkoholt, és üvegekbe töltjük. A tojáslikőr készítéséhez csak akácmézet használjunk!
Dió likőr
Hozzávalók 1 literhez: 40 dkg dió (hámozott) 40 dkg kandis cukor 1 liter konyak Előkészítés: A diót kiválogatjuk, és alaposan megtisztítjuk. Egy sötét üveget kimosunk. Elkészítés: A sötét üvegben összekeverjük a diót a cukorral és a konyakkal. Meleg helyen állni hagyjuk, majd leszűrjük, és likőrös üvegbe töltjük. A diót süteményekbe (sómlói galuska) felhasználhatjuk.
Gyömbérlikőr
Hozzávalók: 10 dkg friss gyömbérgyökér 15-17,5 dkg barna kandiscukor 2,5 dl tiszta alkohol 3,5 dl víz fél citrom héja és leve Elkészítés: A felaprított gyömbért a citrom héjával együtt 15 percig a 3,5 deci vízben, gyenge tűzön főzzük. Ezután hozzáadjuk a kandiscukrot és a citrom levét, és addig főzzük, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik. Ekkor az egészet gézen vagy szűrőn átszűrjük, majd a tiszta léhez hozzáadjuk az alkoholt. Legalább egy hétig állni hagyjuk, és ha szükséges, még egyszer átszűrjük, hogy szép tiszta legyen a likőr.
Csokoládélikőr
Hozzávalók: 5 dl tej 4 db tojás 3 evőkanál kakaópor 3 dl 96 %- os szesz vagy vodka 30 dkg finom kristálycukor Elkészítés: A tojássárgáját kikeverjük a cukor egy részével. A többi cukrot beletesszük tejbe és felforraljuk, majd lehűtjük. A kikevert tojáshoz hozzáadjuk a kakaóport, ezzel is tovább keverjük. Utána fokozatosan hozzákeverjük a tejet. Leszűrjük, és beleöntjük a szeszt úgy, hogy közben többször felrázzuk.