A zöldségek és citrusfélék – C-vitamin- és enzimtartalmuk jóvoltából – erősítik az ellenálló képességet, javítják az emésztést, és különösen hatásosan karcsúsítanak. Fogyasszuk naponta háromszor a karcsúsító citrusféléket!
Választható reggelik:
– Sajtos pirítós mandarinnal: 1 szelet pirított margarinos rozskenyér egy szelet sajttal, 2 mandarinnal. (210 kcal) – Pulykamelles kenyér naranccsal: 1 szelet margarinos rozskenyér vékony szelet füstölt pulykamellel, 1 naranccsal. (210 kcal) – Citrusmüzli: 2 evőkanál magos müzlit összekeverünk fél pohár joghurttal. Egy mandarint, fél narancsot és fél grépfrútot meghámozunk, apróra vágva a müzlihez keverjük. (198 kcal)
Választható tízóraik, uzsonnák (100 kalóriás étkek)
– 2 mandarin apróra vágva 1 pohár joghurttal – Fél grépfrút és fél banán – 1 narancs apróra vágva, magos müzlivel keverve – 1 pohár narancslé fél citrom levével, kávéskanálnyi mézzel Innivaló: naponta másfél liter szénsavmentes ásványvíz, gyógyvíz, gyógytea, kevés kávé.
1. nap
Ebéd: Pulykaszelet brokkolival és sárgarépával Vágjunk apróra 10 dkg brokkolit és 10 dkg sárgarépát. Főzzük 10 percig fél csésze zöldséglevesben. Ízesíthetjük egy evőkanál tejszínnel, sóval, borssal. A pulykaszeletet olajban forgassuk át. (302 kcal) Vacsora: Vegyes zöldségtál Salátalevéllel béleljünk ki egy tálat. Szórjunk rá vékonyra szeletelt 10 dkg uborkát, 10 dkg sárgarépát, 10 dkg karalábét és 10 dkg paradicsomot. Keverjünk öntetet három evőkanál citromléből kávéskanál olívaolajjal, sóval és borssal. Morzsoljunk rá 5 dkg juhsajtot, kevés bazsalikomot. Fél szelet rozskenyérrel tálalható. (295 kcal)
2. nap
Ebéd: Serpenyős zöldség sajttal Vágjunk apróra fél piros és fél sárga paprikát, 10 dkg cukkinit, 10 dkg paradicsomot meg egy hagymát. Pároljuk meg 5 dkg konzerv kukoricával 1 evőkanál olívaolajban. Egy evőkanál ketchupot keverjünk össze 4-6 evőkanál zöldséglevessel. Locsoljuk a párolt zöldségekre, főzzük még néhány percig, majd szórjunk rá reszelt sajtot. (295 kcal) Vacsora: Paprikasaláta tojással és pirítóssal Vágjunk félbe egy főtt tojást. Szeleteljünk fel fél piros és fél sárga paprikát és két gerezd fokhagymát. Keverjünk ki egy zacskó joghurtos salátaöntetport fél pohár joghurttal és 1 evőkanál citromlével. Öntsük a zöldségekre. Egy szelet rozskenyeret pirítsunk hozzá. (203 kcal)
3. nap
Ebéd: Zöldség tojással Aprítsunk fel 20 dkg kelbimbót és 10 dkg burgonyát. Pároljuk 1 kávéskanál vajban vagy margarinban, majd fél csésze zöldséglevesben főzzük 10 percig. Készítsünk hozzá lágytojást. Vacsora: Sajtos kifli salátával Vágjunk félbe egy kiflit, kenjük meg margarinnal. Tegyünk rá egy szelet zsírszegény sajtot. Karikázzunk fel 20 dkg paradicsomot, keverjünk hozzá fél csokor petrezselymet. Öntsünk három evőkanál citromlevet sóval és borssal a paradicsomsalátára.
4. nap
Ebéd: Sült hal zöldséggel Pároljunk meg három felkarikázott póréhagymát vajban vagy margarinban. Adjunk hozzá 10 dkg sűrített paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk, főzzük 10-12 percig. Olajban süssük át a megmosott, szárazra törölt 10 dkg tengeri halat. Sózzuk meg, borsozzuk és gazdagítsuk zöldséggel. (288 kcal) Vacsora: Zöldség nyersen sonkás kenyérrel Karikázzunk fel 10 dkg cukkinit és 10 dkg sárgarépát. Keverjünk ki 2-3 evőkanál citromlevet 1 kávéskanál olívaolajjal, sóval, borssal és fél csokor petrezselyemmel. Locsoljuk a zöldségekre. Egy szelet vajas rozskenyérre tegyünk egy vékony szelet főtt sonkát. (308 kcal)
5. nap
Ebéd: Gombás hús Vágjunk csíkokra 1 szelet sertéshúst. Daraboljunk fel 20 dkg gombát. Kávéskanálnyi olajban süssük, sózzuk, borsozzuk. Tegyünk hozzá 10 dkg mirelit borsót és fél csésze zöldséglevest. Főzzük pár percig, 1 kávéskanál tejszínnel ízesítsük. (307 kcal) Vacsora: Uborka, kukorica és hal Vajazzunk meg 1 szelet rozskenyeret. Kockázzunk fel fél uborkát, keverjük össze 10 dkg kukoricával, olajos hallal, fél csokor felaprított kaporral. Ízesítsük 2 evőkanál citromlével, sóval és borssal. Halmozzuk a kenyérre. (294 kcal)