A top 10-be a Szent István téri Adventi Ünnep a Bazilikánál is bekerült.
Hétszáz évvel ezelőtt indult útjára a karácsonyi vásárok hagyománya, Bécsből. Ezt a több száz évnyi „lemaradást” mindössze néhány év alatt ledolgozta az Adventi Ünnep a Bazilikánál elnevezésű vásár, amelyet kezdetektől a legjobbak között említenek. A European Best Destination által szervezett közönségszavazásokon már több mint 1,3 millió ember szavazott, és választotta meg többek között az öreg kontinens legjobb adventi vásárait is. A top 10-be a Szent István téri Adventi Ünnep a Bazilikánál is bekerült.
Európai szellemiség a forralt boron túl
A karácsonyi vásárok elengedhetetlen kelléke a kicsit didergő látogatók kezét melengető forralt bor, ám egy európai vásár ma már nem szólhat csak a fahéj és a szegfűszeg illatáról.
Ahogy minden évben, a teret idén is egy hatalmas, feldíszített karácsonyfa fogja uralni – környezettudatosan, élőfa kivágása nélkül –, ami kiegészül a gyerekeknek épült alternatív korcsolyapályával, mely a jeges változathoz képest lényegesen kisebb ökológiai lábnyomot hagy. Ezt a kombinációt egyébként a manhattani Rockefeller Plaza karácsonyi forgataga ihlette. Az egységes bódék és egyenkötényekbe bújt árusok nem csak a rendezettségről árulkodnak: olyan hangulata lesz a látogatónak, mintha egy mesebirodalomba csöppenne, sok sürgő manóval, varázslatos formákkal, színekkel és illatokkal. Ezt a vásárt azonban az atmoszférán kívül a kiállítók is megkülönböztetik és kiemelik a többi közül; itt a kortárs alkotók vannak többségben. És nem is állíthat ki akárki! A beérkező jelentkezéseknél nemcsak a termékeket, de sok esetben még a készítés módját is ellenőrzik a szervezők.
Melyik kolbászt együk?
Aki járt már karácsonyi vásáron, ismeri az áldilemmát kínáló rendezvényeket: az „ugyanolyan” kolbászsütők között szinte teljesen mindegy, melyiket választjuk. Éppen ezért a bazilikánál ügyelnek arra, hogy ne legyen átfedés a kínálatban, tehát csak meghatározott számú sült gesztenyés, kürtőskalácsos vagy grillkolbászos kapott meghívást. Egyedülálló, hogy lesz halas tematikájú ételpult is, ahol a helyben füstölt lazactól a hagyományos halászléig minden kapható, ami csak halból elképzelhető. Idén lesz már sós kürtőskalács is, a legkülönlegesebb minőségi kolbászok street food kategóriában, és nagy mennyiségű marhahúst hozatnak Ausztráliából a barbecue-zást show-műsor szintjéig fejlesztő zebegényi füstölőház alapítói.
Egy csúcskategóriás európai vásárban az egészségtudatos vendégek sem maradhatnak éhen: a gluténmentes fogások és a diabetikus forralt bor itt nem kuriózum. A szervezők az árushelyek kiosztásakor ügyeltek arra, hogy a látogatók egy változatos kulináris utazáson vehessenek részt, ami során a hagyományostól a modernig, a nemzetközitől a hazai konyha legjaváig mindent megkóstolhatnak, miközben eljutnak a belváros leglátványosabb promenádjának egyik végéből a másikba.
Az advent új dimenziója
Ahogy minden eddigi évben, idén is lesz újdonság a bazilikánál: új „dimenziót” kap a vásár egyik legattraktívabb programja, a fényfestés. A sötétedés után minden egész órakor játszott kisfilmet kimondottan úgy gyártották, és olyan eszközökkel vetítik, hogy egy, a 3D mozikban megszokott vizuális élményt kapjanak a látogatók, ám ezúttal szabad téren. Négy nagy teljesítményű lézerprojektor vetíti majd a karácsonyi mesét a székesegyház homlokzatára úgy, ahogy épület falára még nem vetítettek Magyarországon – de a világon is ritkán. A színeltolásos technikával készült kisfilm bármely kék-piros fóliájú 3D szemüveggel nézhető, de akinek ilyen nincs otthon, az a helyszínen is beszerezheti. Ennek a bevételnek egy része éppúgy jótékonysági célra megy, mint a Hellopay-terminálokon fizetéskor választható adomány, vagy a Magyar Ökomenikus Segélyszervezet kunyhójában megvásárolható mézeskalács ellenértéke.
Nyitvatartás 2017. november 24-étől 2018. január 1-jéig:
hétfő–péntek: 11-től 22 óráig,
szombat–vasárnap: 10-től 22 óráig,
december 24-én 10-től 14 óráig
Helyszín: Budapest V., Szent István tér– Zrínyi utca