Ételed és életed. A csillagjegyek nemcsak az ember tulajdonságait és jellemét határozzák meg, hanem táplálkozási szokásait is. Ezért nem véletlen, hogy más ételfajtákat kedvelnek a Bakok, mint a Szüzek vagy a Nyilasok, és ugyancsak eltérő étrend biztosítj
Az egyes csillagjegyek megfelelő táplálkozása az egészséges életmód egyik alappillére. Az alábbi horoszkópból kiderül, ki mit és mennyit kell, hogy egyen bizonyos ételfajtákból, ugyanakkor mit kell száműznie étrendjéből.
Kos (március 21-április 19.)
Mit egyél? Ajánlott az ésszerű étkezés. A zabpehely, a hal, a zöldségek (azok között lehet káposzta, retek, fehérrépa is), enyhén zsíros hússal és sült burgonyával. A kapor és a hagyma különösen jót tesz a Kos jegy szülötteinek. Kerüld az éjszakai nassolást. Mit igyál? A Kosok könnyen elveszíthetik a mértéket, ha ivásról van szó. Sajt mellé fogyasszanak vörösbort, máskor inkább fehérbort vagy 1-2 pohár pezsgőt. Mivel vendégeld meg a Kost? Szaftos, fűszeres étellel lepd meg, de ne feledkezz meg a zöldségekről sem! Desszertnek édes sütivel és gyümölccsel kínáld. Étellista – Hús: bárány, hal – Gyümölcs: grépfrút, görög- és sárgadinnye, málna, kivi – Zöldség: sárga- és fehérrépa, burgonya, retek, paprika – Fűszerek: bors, hagyma, sáfrány, kapor, rozmaring, menta, koriander, kakukkfű
Bika (április 20-május 20.)
Mit egyél? Hajlamos vagy a falánkságra… Ne feledd: nem mindig egészséges, ami finom! Egyél sok gyümölcsöt: narancs, citrom, alma, szilva és körte a legjobb választás. A hús mellé pedig könnyű salátát, sárgarépát és káposztát válassz. Mit igyál? A nyugodt, csendes Bikát ingerli az erős alkohol, az égetett szeszes ital. Igyál inkább finom, nemes borokat. Mivel vendégeld meg a Bikát? A hagyományos konyhát, a gazdag ízvilágot kedveli. Hússal teli, sűrű levessel várja. A fő fogás legyen egzotikus ízesítésű sült marha, desszertnek gyümölcsöt tálalj. Étellista – Hús: Marhahús – Gyümölcs: alma, szilva, banán, cseresznye, körte, narancs, citrom – Zöldség: borsó, paraj, paradicsom, sárgarépa, káposzta – Fűszer: kapor, petrezselyem, menta, szegfűszeg, ánizs
Ikrek (május 21-június 21.)
Mit egyél? Fehérjetartalmú ételeket: tojás, sajt, dió. Idegrendszeredet óvja az aszalt szilva és barack, az olajbogyó és a földi mogyoró. Ehetsz erősen fűszereset is. Mit igyál? Nem érdekel igazából az ital. Társaságban igyál könnyű száraz bort vagy muskotályt. Mivel vendégeld meg az Ikreket? A mennyiség nem, sokkal inkább a változatosság érdekli. Az asztal legyen kicsi, de tele egzotikus étellel. Étellista: – Hús: baromfi – Gyümölcs: karambola, gránátalma, datolya, dió – Zöldség: bab, kelkáposzta, zeller, olajbogyó, paprika, paradicsom – Fűszer: chili, bors, torma, szerecsendió
Rák (június 22-július 22.)
Mit egyél? A gyomrod rabja vagy, ezért érdemes odafigyelni, mit eszel. Görögdinnyét korlátlan mennyiségben fogyaszthatsz, mert az tisztítja a szervezetet. Ajánlottak a zöldségek és a tenger gyümölcsei, de csak módjával. Mit igyál? Óvatosan az alkohollal, főleg a sörrel. Ne igyál olcsó bort és sört, mivel igen érzékeny a gyomrod. Inkább a vermutot válaszd, de abból se sokat, mert a Rákok könnyen alkoholfüggővé válhatnak. Mivel vendégeld meg a Rákot? Szereti a szép terítéket. Rákkal, kagylóval, hallal lepd meg. Kedveli a gombát, a salátaféléket és a különféle szószokat, a tejszínhabos fagylaltot vagy gyümölcsöt. Étellista: – Hús: hal, tengergyümölcsei – Gyümölcs: kókuszdió, szőlő, citrom, görögdinnye – Zöldség: káposzta, uborka, uborka, burgonya, fejes saláta, fehérrépa – Fűszerek: citrom, mustár, kakukkfű, vanília, fahéj, torma, zsálya
Oroszlán (július 23-augusztus 22.)
Mit egyél? Feltétlenül egyél baromfit, és minél több friss és szárított gyümölcsöt. A zöldségek közül pedig tököt és padlizsánt. Mit igyál? Ne vidd túlzásba, mert hamar megárt az ital. Néha már néhány pohár bor is? Mivel vendégeld meg az Oroszlánt? Szereti a luxust. Készülj kaviárral, lazaccal vagy vadétellel boros mártásban. Ne feledkezz meg a klasszikus zenéről sem. Étellista: – Hús: baromfi, vadhúsok, hal – Gyümölcs: alma, citrom, narancs, ananász – Zöldség: olajbogyó, tök, padlizsán, karalábé, zöldborsó – Fűszer: koriander, gyömbér, tárkony, ánizs, szegfűszeg, bazsalikom, cikória
Szűz (augusztus 23-szeptember 22.)
Mit egyél? Legjobb, ha többnyire vegetáriánus étrendet választasz. Felejtsd el a zsíros disznóhúst. Néhanapján ehetsz csirkét vagy borjút. Zöldséget és gyümölcsöt fogyaszthatsz korlátlanul. Mit igyál? Májadnak és gyomrodnak könnyet megárthat az alkohol. Könnyű száraz bort ihatsz azért olykor-olykor. Mivel vendégeld meg a Szüzet? Nem igazi ínyenc, közömbös a finomságokra. Ajánlj salátát friss zöldséggel, főfogásnak borjút rizzsel, desszertnek pedig gyümölcsöt. Étellista: – Hús: borjú – Gyümölcs: sárgabarack, gránátalma, dinnye, eper, ribizli – Zöldség: bab, karfiol, zeller, tök, saláta, uborka – Fűszer: cikória, vanília, babérlevél, fahéj
Mérleg (szeptember 23-október 23.)
Mit egyél? Hajlamos vagy a habzsolásra… Az érbetegségek elkerülésére egyél fokhagymát és áfonyát, reggelire pedig valamilyen csírát. Kerüld a fűszereset, helyette fogyassz finom szószokat és vitamindús salátákat. Mit igyál? Társaságban hajlamos vagy többet inni a kelleténél. Csak falatkákat fogyasztasz ilyenkor, ám ezek nem szívják fel az alkoholt. Mivel vendégeld meg a Mérleget? A Mérleg inkább a hangulattal törődik, nem az étellel. Tegyél salátákat és különleges szószokat az asztalra. Az édesség is nyerő. Étellista: – Hús: kerülendő – Gyümölcs: alma, áfonya, banán, cseresznye, körte, málna, eper, datolya – Zöldség: borsó, spárga, paradicsom, szójacsíra, búzacsíra – Fűszer: szegfűszeg, ánizs, zsálya, tárkony, kapor
Skorpió (október 24-november 21.)
Mit egyél? Igyekezz minél több fűszeres szószt fogyasztani. Egyél sok fehérrépát és káposztát. Tejterméket is ehetsz, de csak mértékkel. Halat minden mennyiségben fogyaszthatsz. Mit igyál? A túlzott alkoholfogyasztás árt a májadnak és a veséfnek, és könnyen elveszítheted önkontrollodat is. Habzóborok, pezsgő és muskotályos bor ajánlott. Mivel vendégeld meg a Skorpiót? Szervírozz neki fűszeres ételeket. Imádja a mustárt, a tormát. Spárgalevessel és kagylóval, vagy rákkal leveheted a lábáról. Desszertnek sajtot kínálj. Étellista: – Hús: kagyló, rák, hal – Gyümölcs: grépfrút, görögdinnye, sárgabarack, alma – Zöldség: fehérrépa, sárgarépa, káposzta, tök, retek – Fűszerek: bazsalikom, koriander, mustár, torma
Nyilas (november 22-december 21.)
Mit egyél? Fontos számodra a sok ásványvíz, a zöldségek közül leginkább a borsó, bab és a szója. A húst a hétköznapokon nyugodtan elhagyhatod. Zöldségeket, főleg kaprot és petrezselymet korlátlanul ehetsz. Mit igyál? Májadat könnyen károsíthatja az alkohol. Könnyű bort fogyassz, azt is mértékkel. Mivel vendégeld meg a Nyilast? Igazi ínyenc. Mindenfajta konyhát kedvel. Készíts sertéshúst édes-savanyú szósszal, desszertnek pedig finom süteményt. Étellista: – Hús: sertés – Gyümölcs: datolya, mangó, füge – Zöldség: articsóka, káposzta, borsó, bab, szójacsíra – Fűszer: kakukkfű, menta, petrezselyem, bazsalikom, citromfű, kapor
Bak (december 22-január 19.)
Mit egyél? A Bak ad a részletekre: a szép terítő, az ezüst evőeszköz és a szervírozás fontos számodra. Kivételes jegyben születtél, mert bármit ehetsz, amit megkívánsz. Étkezés előtt bátran megihatsz egy pohár bort is. Mit igyál? A tokaji, a rizling vagy a muskotályos borok serkentik az emésztésedet. Számodra szinte gyógyszernek számítanak. Mivel vendégeld meg a Bakot? Egyetlen igénye, hogy az étel – bármi is az – ízletes legyen. Kínálj neki bárányt és sok zöldséget, desszertnek pedig meggyes rétest. Étellista: – Hús: bárány, sertés – Gyümölcs: görögdinnye, sárgadinnye, alma, dió – Zöldség: fehérrépa, padlizsán, spárga, tök, paprika – Fűszer: ánizs, szegfűszeg, zsálya, petrezselyem, szerecsendió
Vízöntő (január 20-február 18.)
Mit egyél? Sok tejtermékeket, főleg kefirt. Fogyassz sok zöldséget és salátát. Egészséged meghálálja, ha a gránátalma a kedvenc gyümölcsöd. Ám mindenfajta édességet – sütemény, cukor, keksz – iktass ki az étrendedből. Mit igyál? Idegrendszerednek árthat az alkohol. 1-2 pohár pezsgő vagy muskotály azonban stresszoldóként ajánlott. Mivel vendégeld meg a Vízöntőt? Kedveli a spontán vendéglátást. Szenvedélyes evő. Készíts finom étvágygerjesztő falatkákat, halat és könnyű salátát számára. Étellista: – Hús: hal – Gyümölcs: sárgadinnye, gránátalma, őszibarack, ringló – Zöldség: cukkini, cékla, fejes saláta, uborka, lilahagyma – Fűszer: kakukkfű, menta, zsálya, vanília, petrezselyem, édes gyökér
Halak (február 19- március 20.)
Mit egyél? Hajlamos vagy a gyomorrontásra. Ne fogyassz tartósított élelmiszert, túl fűszeres és túl zsíros ételeket, például olajban sült krumplit. Mit igyál? Könnyen rászokhatsz az alkoholra, és nagyon tudsz szenvedni a másnaposságtól. Tiszta italokat fogyassz, inkább vodkát, mint kevert koktélokat, és semmiképpen se keverd a fehérbort a vörössel. Mivel vendégeld meg a Halakat? Természetesen szeretik a halat, főleg a egzotikus fajtákat. Lepd meg valamilyen távolkeleti vagy kínai különleges halas fogással. Étellista: – Hús: hal – Gyümölcs: datolya, füge, mangó – Zöldség: articsóka, káposzta, envídia, zöldbab – Fűszer: tárkony, kakukkfű, gyömbér, fokhagyma