A salátákban az a jó, hogy impozánsak, finomak, könnyűek, egyszerűen és gyorsan elkészíthetőek, ráadásul plussz kilóinktól is megválhatunk a segítségükkel.
1. nap
Reggeli: 1 csésze feketekávé cukor nélkül Ebéd: 1 szelet párolt hal, kevés sóval párolt spenót Vacsora: brokkolisaláta, gyümölcs
Brokkolisaláta
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg brokkoli, 4 tojás, 2 teáskanál ecet, 4 teáskanál olaj, 2 teáskanál mustár Előkészítés: 1.) A brokkolit sós vízben nem túl puhára főzzük, lecsepegtetjük, kihűtjük. 2.) A tojásokat keményre főzzük, megtisztítjuk, gerezdekre vágjuk. Elkészítés: 1.) A brokkolit rózsáira szedjük, salátástálba tesszük, ráhelyezzük a tojásszeleteket. 2.) Az olajat az ecettel és a mustárral simára keverjük, sózzuk, borsozzuk, és a salátára öntjük.
2. nap
Reggeli: 1 csésze feketekávé cukor nélkül, 1 zsemle Ebéd: 1 nagy szelet sült hús, almás saláta, gyümölcs Vacsora: gépsonka
Almás saláta
Hozzávalók 4 személyre: 1 fej saláta, 2 alma, 2 körte, 1 szál póréhagyma, 10 dkg dió, 4 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál borecet, 15 dkg sovány túró vagy reszelt sajt Előkészítés: 1.) A salátát lemossuk, leveleit leszárítjuk, ha nagylevelű fajta, akkor darabokra tépkedjük. 2.) Az almát és a körtét megmossuk, cikkekre vágjuk. A pórét megtisztítjuk, felszeleteljük. Elkészítés: 1.) A salátát és a gyümölcsöket összekeverjük a póréval. 2.) Összekeverjük az ecetet az olajjal, sózzuk, borsozzuk, a salátára öntjük. Megszórjuk a dióval, rámorzsoljuk a túrót, vagy meghintjük a reszelt sajttal.
3. nap
Reggeli: 1 csésze feketekávé cukor nélkül, 1 zsemle Ebéd: 2 főtt tojás, 2 paradicsom Vacsora: gépsonka, zöldbabsaláta
Zöldbabsaláta
Hozzávalók 4 személyre: 10 dkg zöld hüvelyű zöldbab, 1 közepes padlizsán, 1 fej saláta, 1 piros húsú paprika, 1 grépfrút, 4 evőkanál olaj, 1 evőkanál borecet Előkészítés: 1.) A zöldbabot megtisztítjuk (nem daraboljuk fel), sós vízben 15 percig főzzük, majd hideg vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük. 2.) A padlizsánt és a paprikát megmossuk, felkockázzuk. A salátát megmossuk, leveleit apróra tépkedjük. A grépfrútot megmossuk, majd egyik feléből a levet kinyomjuk, másik felét meghámozzuk, felkockázzuk. Elkészítés: 1.) A padlizsánt serpenyőben – zsiradék nélkül – barnára sütjük. 2.) Az olajat összekeverjük az ecettel és a grépfrútlével, sózzuk, borsozzuk. 3.) A hozzávalókat nagy salátástálban lazán összekeverjük, ráöntjük az öntetet, még egyszer megkeverjük, és frissen tálaljuk.
4. nap
Reggeli: 1 csésze feketekávé cukor nélkül, 2 zsemle Ebéd: 1 főtt tojás, sajt Vacsora: joghurtos karfiolsaláta
Joghurtos karfiolsaláta
Hozzávalók 4 személyre: 2 közepes sárgarépa, 1 kis zellergumó, 1 közepes fej karfiol, 1 nagyobb paradicsom, 1 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, 2 dl joghurt, 1 kávéskanál olaj, 1 kávéskanál Worcester-mártás Előkészítés: 1.) A zöldségeket megtisztítjuk, kockára vágjuk, a karfiolt rózsáira szedjük. A paradicsomot felszeleteljük. A fokhagymát összezúzzuk, a petrezselymet megmossuk, apróra vágjuk. Elkészítés: 1.) A karfiolt és a zellert sós vízben 6-8 percig főzzük, leszűrjük, hagyjuk kihűlni. 2.) Közben elkészítjük az öntetet: összekeverjük a joghurtot az olajjal, az ecettel, a fokhagymával, a Worcester-mártással, sózzuk, borsozzuk. A zöldségeket és az öntetet legalább egy óra a hűtőszekrénybe tesszük. Fogyasztás előtt összekeverjük, és a petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
5. nap
Reggeli: sárgarépalé citrommal Ebéd: párolt hal, paradicsom Vacsora: 1 szelet sült hús, szőlősaláta
Szőlősaláta
Hozzávalók 4 személyre: 2 csokor halványító zeller, 2 sárgarépa, 1 sárga húsú paprika, 2 közepes cukkini, 1 szál póréhagyma, 1-1 nagyobb fürt fehér és piros szőlő, 1 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál vaj, 1 evőkanál szójaszósz Előkészítés: 1.) A zöldségeket megtisztítjuk, kisebb darabokra vágjuk. A szőlőt megmossuk, a szemeket leszedjük a fürtről. Elkészítés: 1.) A vajat felforrósítjuk, megfonnyasztjuk benne a hagymát. Hozzáadjuk a zöldségeket, kissé megpároljuk, sózzuk, borsozzuk. Leöntjük az olívaolajjal. 2.) A zöldféléket kb. 15 percig állni hagyjuk, majd megöntözzük a szójaszósszal. Hozzáteszünk 1,5 dl vizet, és nagy lángon 10 percig főzzük. Félidőben tesszük hozzá a szőlőszemeket. Ha kész, és túlzottan savanykásnak találjuk, kevés édesítőporral ízesítjük. Hagyjuk kihűlni, úgy kínáljuk.
6. nap
Reggeli: 1 csésze feketekávé cukor nélkül, 1 zsemle Ebéd: grillcsirke, narancsos saláta Vacsora: 2 főtt tojás, sajt
Narancsos saláta
Hozzávalók 4 személyre: 1 sárgarépa, 1 narancs, 20 dkg brokkoli, 1 evőkanál olaj, 1 kávéskanál borecet, 2 evőkanál narancslé, 2 kávéskanál salátafűszer, 15 dkg konzerv kukorica, 10 dkg szójacsíra (lehet konzerv is) Előkészítés: 1.) A sárgarépát megtisztítjuk, vékony csíkokra vágjuk. A narancsot meghámozzuk, felszeleteljük. A brokkolit megmossuk, rózsáira szedjük. Elkészítés: 1.) A brokkolit kevés sós vízben megpároljuk, leszűrjük, hagyjuk kihűlni. 2.) Az öntethez erőteljesen összekeverjük az olajat a borecettel és a narancslével, a salátafűszerrel, ha kell, még sózzuk, borsozzuk. 3.) A kihűlt brokkolit összekeverjük a répával, a kukoricával, a naranccsal és a szójacsírával. Ráöntjük az öntetet, azonnal tálaljuk.
7. nap
Reggeli: tea citrommal, cukor nélkül Ebéd: 1 szelet grillezett sovány hús, csemege uborka Vacsora: görög saláta
Görög saláta
Hozzávalók 4 személyre: 3 paradicsom, 1 kígyóuborka, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 zöldpaprika, 1 fej saláta, 10 dkg feta sajt, 2 evőkanál vörösborecet, 3 evőkanál olívaolaj, 20 fekete olívabogyó Előkészítés: 1.) A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk. A paradicsomot cikkekre vágjuk. Az uborkát hosszában kettévágjuk, a magokat egy kiskanál segítségével kivájjuk, majd az uborkát feldaraboljuk. A hagymát meghámozzuk, kettévágjuk és felszeleteljük. A paprikát kimagozzuk, húsát kockákra aprítjuk. A salátát megmossuk, szárazra rázzuk, és apró darabokra tépjük. A feta sajtot feldaraboljuk. Elkészítés: 1.) Az ecetet, az olívaolajat és 1 evőkanál vizet összekeverünk; sóval, borssal ízesítjük. 2.) A salátacsíkokat, a paradicsomot, az uborkát, a hagymát és a zöldpaprikát 4 tányéron szétosztjuk, ráöntjük az öntetet, és a tetejére tesszük a feta sajtot meg az olívabogyókat.
Ami még fontos lehet?
– Amelyik fogásnál nincs mennyiség feltüntetve, abból annyit ehetsz, amennyi jólesik. – Alkoholfogyasztás a diéta teljes tartama alatt tilos! Viszont sok ásványvizet kell inni. – A 8. naptól újabb 7 napon át meg kell ismételni az első hetet. Ezután bármit lehet enni. (Az okosabbak nyilván kerülik majd a habos oroszkrém tortákat és betyáros csülöksülteket?) – Ha betartjuk a diétát, a két hét alatt 6-7 kg-ot lehet fogyni.