Vajon miért nem híznak a távol-keleti nők? Biztosan nem járnak többet konditerembe. Ja, persze ők mindennap kínait esznek. Ha eleged van a spártai fogyókúrákból és a kínzó éhezésből, próbáld ki 6 napos ázsiai menünket. Ízletes, változatos ételek, mégis fo
A titok az egyes fogások alapanyagában és elkészítési módjában rejlik. Az eredmény rendkívül látványos: feszesebb bőr, jobb közérzet és jó néhány mínusz kiló! Koreában, Thaiföldön vagy Japánban a túlsúly ismeretlen fogalom csakúgy, mint a szív és érrendszeri panaszok. Most megtudhatja, miért: – Kalóriák helyett vitaminokat tartalmaz Bőséges étkezéseik vitamindúsak, laktatóak, ízletesek, mégsem hizlalnak. Az egyes fogások ízvilága változó: csípős, édes és sós, ám összetételüknél fogva serkentik az emésztést. – Megszünteti a farkasétvágyat Az ázsiaiak szinte alig esznek tejtermékeket. A sütéshez-főzéshez szójából és szezámból készült növényi olajakat használnak, ezáltal alig jut be állati zsiradék a szervezetbe. – Főzési technikájuk segít a karcsúság megőrzésében Többnyire gőzölve vagy (nagyon kevés olajon) wokban pirítva készítik el a húsokat és zöldségeket. Utóbbiakat csak kevés ideig párolják (így benne maradnak a vitaminok), és azonnal fűszerezve, ropogósan fogyasztják. – Alapelemei a tengeri gyümölcsök Sok tengeri halat fogyasztanak, amelyek tele vannak magas tápértékű proteinnel és létfontosságú omega-3 zsírsavakkal. Vörös húsokat ritkán esznek, zsírszegény szárnyas húsokat használnak. – Édességek helyett friss gyümölcsöket esznek (desszertként is)
1. nap
Reggeli – Gyümölcsös joghurt 1 kis körtét megmosunk, félbevágjuk, kimagozzuk, majd apró kockákra vágjuk. 1 banánt lehéjazunk és felkarikázzuk. A gyümölcsöket összekeverjük 100 g joghurttal, 1 teáskanál pirított kukoricapehellyel és mézzel. Tetejére kókuszreszeléket szórunk. Ebéd – Rizsleves zöld spárgával 250 g zöld spárgát és egy újhagymát megtisztítunk és feldarabolunk (az újhagyma zöldjét és fehér részét különválasztjuk). 1 teáskanál forró szójaolajon megbarnítunk 1 mokkáskanál piros currykrémet, hozzáadjuk az apróra vágott újhagyma fehér részeit és 50 g darált marhahúst, végül megsózzuk. Egy fazékban 500 ml zöldséglevet készítünk, megfőzzük benne a spárgát, 30 g párolt rizst adunk hozzá, majd 8-10 percig kis lángon pirítjuk. Mielőtt teljesen elkészülne a rizs, hozzáadjuk az előre megsütött húst, és tovább kevergetjük. Végül a levest szójaszósszal, lime-lével ízesítjük, összekeverjük a rizses hússal, majd megszórjuk a hagyma apróra vágott zöldjével és 1 evőkanál snidlinggel. Vacsora – Wokban pirított tészta csirkemellel 40 g metéltet megfőzünk, kihűtjük, lecsepegtetjük. 1 sárgarépát megtisztítunk és csíkokra vágunk. 50 g cukorborsót szűrőn leforrázunk és hideg vízzel lehűtjük. 1 teáskanál forró olajba ½ teáskanál piros currykrémet teszünk, és amikor felforrósodott, 100 g megmosott, csíkokra vágott csirkemellet sütünk ki benne. Hozzáadjuk a zöldségeket, a tésztát, és kicsit átpirítjuk az egészet. 1-2 evőkanál szójaszósszal és lime-lével ízesítjük, végül apróra vágott újhagymával (metélőhagymával) megszórjuk.
2. nap
Reggeli – Omlett 1 teáskanál olajat egy kis serpenyőben felforrósítunk, és beleteszünk egy előre elhabart tojást. Megsózzuk, rántottát készítünk belőle. Tálalás előtt megszórjuk ½ teáskanál pirított szezámmaggal és 1 evőkanál apróra vágott snidlinggel. Ebéd – Üvegtésztaleves 30 g üvegtésztát leforrázunk, és kb. 2 percig állni hagyjuk. 30 g szójacsírát megtisztítunk és lecsepegtetünk. 1 mogyoróhagymát, 50 g shiitake és 50 g sampinyongombát megmosunk és apróra vágunk. A mogyoróhagymát és a gombát 1 teáskanál szójaolajon megpirítjuk, 80 g kockára vágott tofut adunk hozzá, és hirtelen (nagy lángon) megpirítjuk. Hozzáadunk egy gerezd áttört fokhagymát, 1 evőkanál szójaszószt, 1 teáskanál pepperoni paprikát és egy kevés lime-lét. 500 ml forró zöldséglével felöntjük, beletesszük az üvegtésztát és a csírát, végül az egészet megszórjuk 1 evőkanál apróra vágott snidlinggel. Vacsora – Marha bambuszrüggyel 30 g párolt rizst megfőzünk. 80 g marhafilét vékony szeletekre vágunk, és ½ paprikát felkockázunk. 70 g konzerv bambuszrügyet lecsepegtetünk. Egy wokban 1 teáskanál szójaolajat felforrósítunk, és megsütjük benne a húst. Szójaszósszal ízesítjük. Hozzáadjuk a paprikát és a bambuszrügyet, és röviden átpirítjuk. 90 ml kókusztejet és 3 evőkanál zöldséglevet öntünk hozzá, és 3 percig főni hagyjuk. Tálalás előtt 1 teáskanál korianderrel megszórjuk, és rizzsel tálaljuk.
3. nap
Reggeli – Gyümölcsös joghurt 100 g (1,5%-os) joghurtot, ½ karikára vágott banánt, ½ felkockázott papaját összekeverünk, megszórjuk 1 teáskanál pirított kókuszpehellyel, és egy kevés mézet csurgatunk rá. Ebéd – Wokban pirított zöldség 30 g cukorborsót és 50 g szójacsírát leforrázunk, majd hideg vízzel leöblítjük és lecsepegtetjük. ½ paprikát, 50 g kelkáposztát ízlés szerinti darabokra vágunk. 30 g rizst főzünk. Egy wokban ½ teáskanál piros currykrémet 1 teáskanál olajon megpirítunk, rátesszük a zöldségeket, és 3 percig pirítjuk. 2 teáskanál szója- és 1 evőkanál édes-csípős chiliszósszal főszerezzük. Felöntjük 50 ml zöldséglével, és a zöldségeket 2-3 percig tovább főzzük. 100 g félbevágott koktélparadicsomot helyezünk egy tányérra, megsózzuk és lime-lével ízesítjük. Hozzáadjuk a rizst és a pirított zöldségeket. Vacsora – Garnélás kókuszleves 100 g mélyhűtött garnélarákot átmosunk és lecsepegtetjük. 1 fokhagymagerezdet és kb. egy centinyi gyömbérdarabot felaprítunk. Felforrósítunk 1 teáskanál olajat, és megpirítjuk benne a fokhagymát és a gyömbért. 1 mokkáskanál vörös currykrémet, 50 g apróra vágott hagymát és 50 g répát teszünk bele, és megdinszteljük. 90 ml kókusztejet és 30 ml zöldséglevet öntünk hozzá, majd belekeverjük a garnélát is. Alacsony hőfokon 2-3 percig főni hagyjuk, végül 2 evőkanál szójaszósszal és némi limelével fűszerezzük.
4. nap
Reggeli – Paprikaomlett 1 tojást megsózunk és felverünk, majd rántottát készítünk a tojásból és csíkokra vágott ½ paprikából. Snidlinggel megszórva 2 szelet puffasztott rizzsel tálaljuk. Ebéd – Rizsleves sertéssel 80 g sertésfilét vékony csíkokra vágunk. 1 répát meg egy uborkát megtisztítunk és apróra vágunk. A húst 1 teáskanál forró olajon megsütjük és megsózzuk. 4 finomra vágott mentalevelet, 500 ml zöldséglevet, 30 g párolt rizst, valamint a zöldségeket hozzáadjuk, és alacsony hőfokon 10 percig főzzük. A levest 2 evőkanál szójaszósszal, sóval, borssal és némi citromlével ízesítjük, tálalás előtt 1 apróra vágott újhagymával megszórjuk. Vacsora – Édes-savanyú zöldség 40 g rizstésztát leforrázunk, majd 2 percig állni hagyjuk és lecsepegtetjük. 100 g cukkinit, 100 g répát és 50 g gombát vékony csíkokra vágunk és 1 teáskanál olajon megpirítunk. Rátesszük a rizstésztát és 100 g mangókockát, és 75 ml zöldséglével felöntjük. 2 evőkanál szójaszósszal és édes-erős chiliszósszal, sóval, borssal ízesítjük.
5. nap
Reggeli – Joghurt kókuszpehellyel 100 g joghurtot, ½ (apróra vágott ) banánt és ½ papaját összekeverünk, majd megszórjuk 1 teáskanál pirított kókuszpehellyel, és mézzel ízesítjük. Ebéd – Currys csirke 30 g párolt rizst forró, sós vízben megfőzünk. 100 g csirkemellfilét csíkokra vágunk. Egy wokban 1 teáskanál olajon megpirítunk 1 apróra vágott paprikát és 1 zellert, majd rátesszük a húst és megpirítjuk. 1 fokhagymagerezddel, 1 mokkáskanál gyömbérrel, curryvel és sóval főszerezzük. 90 ml kókusztejet és 50 ml zöldséglevet adunk hozzá, és 4 percig főni hagyjuk. Végül 1 evőkanál aprított thai bazsalikomot teszünk rá, 1 evőkanál szójaszósszal és 2 evőkanál narancslével ízesítjük. Párolt rizzsel szervírozzuk. Vacsora – Borsóleves spárgával 30 g üvegtésztát és 30 g cukorborsót leforrázunk, 20 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Hidegen átmossuk és lecsepegtetjük. 250 g zöld spárgát megtisztítunk és ferdén darabokra vágunk. Egy wokban 1 teáskanál olajat melegítünk, és 1 mokkáskanál vörös currykrémet dinsztelünk meg benne. Hozzáadunk 500 ml zöldséglevet és a zöld spárgát, majd 6 percig főzzük. Az üvegtésztát és a cukorborsót röviddel a főzési idő vége előtt hozzáadjuk. A kész levest citromlével és szójaszósszal ízesítjük, végül apróra vágott snidlinggel megszórjuk.
6. nap
Reggeli – Paradicsomos omlett 1 tojást megsózunk és összekeverünk 1 apróra vágott paradicsommal, majd 1 teáskanál forró olajban megsütjük. Thai bazsalikommal megszórjuk, 2 szelet puffasztott rizzsel tálaljuk. Ebéd – Zellerleves garnélával 100 g mélyhűtött garnélát felolvasztunk és lecsepegtetjük. 30 g rizst megpárolunk. 2 zellert feldarabolunk, ½ paprikát csíkokra vágunk. 1 edényben 1 teáskanál olajon kevés (1 centi) gyömbért, 1 citromfüvet, 1 fokhagymát és ½ piros pepperonit megdinsztelünk. Felöntjük 500 ml zöldséglével, hozzáadjuk a zellert és a rizst, majd 8-10 percig főzzük. Röviddel a főzési idő vége előtt hozzáadjuk a garnélát és a paprikacsíkokat. A levest 1-2 teáskanál szójaszósszal és citromlével, sóval, borssal ízesítjük. Vacsora – Pirított tészta marinált sertéssel 80 g sertésfilét csíkokra vágunk, marinádba tesszük (2 evőkanál zöldséglé, 2 evőkanál szójaszósz, 1 teáskanál méz, 1 evőkanál ecet, 1 mokkáskanál vörös currykrém) és állni hagyjuk. 40 g tésztát kifőzünk és lecsepegtetjük. 100 g shiitake gombát felszeletelünk és 1 teáskanál olajon megpirítunk, rátesszük a marinált, lecsepegtetett húst, és jól átsütjük. A gombát, a tésztát, 50 g csírát, a maradék marinádot és 50 ml zöldséglevet hozzáadunk, és állandó kevergetés mellett megfőzzük. Szójaszósszal és lime-lével ízesítjük.