Sokan, ha meghallják a diéta szót, mindjárt fűszer nélküli, ízetlen, egyhangú menükre gondolnak. Pedig a diétás ételek ízesítése, fűszerezése nagyon is lényeges feladat.
Ebben hasznos segítőtársaink a fűszerek, mivel megkönnyítik a szervezetnek fontos tápanyagok felszívódását. A fűszerek sokféleképpen hatnak, ezért szabályozni kell a fogyasztásukat. Az sem mindegy, hogy az egyes betegségben szenvedők milyen fűszereket használnak.
Egészségügyi problémák
Alacsony vérnyomás mellett ajánlatos a rozmaringlevél, a bazsalikom, az ürömfű, a konyhakömény és a koriander fogyasztása. A cukorbetegeknek a cukormentes étrend mellett a szakemberek az áfonyalevél és -bogyó, a citrom, a retek, a gomba, a kömény, és a mustár fogyasztását ajánlják. A manapság népbetegségnek számító emésztési zavarok csökkentésére ánizsmagot, borsmenta-, és citromfű-levelet, petrezselymet és rozmaringot adagoljon az ételeibe. A hazánkban vezető haláloknak számító szív- és érrendszeri betegségek esetén sóban szegény étrendet javasolnak az orvosok, de emellett a levendula, a citromfű-levél, a köménymag, a kapor, a majoránna, a vanília, a kakukkfű, a fahéj, a szegfűszeg, a zeller, a gomba, és a paradicsom is jót tesz szervezetnek.
Pihentető nap – évente kétszer
Legalább évente kétszer – tavasszal és ősszel – ajánlott úgynevezett diétás, pihentető napot tartani, és a gyógynövény-szaküzletekben kapható, vértisztító teakeverékkel kitisztítani a testet. Minden szervnek szüksége van pihenésre, de a gyomornak különösen, hiszen a helytelen és mértéktelen étkezés miatt sok káros és fertőző hatás éri. Az általános és alapos salaktalanítás, és vértisztítás során a gyógyteakeverékkel az egész szervezet általános felüdülése, regenerálódása is elérhető, mégpedig a legtermészetesebb úton, minden megterhelés nélkül.