Nemrég ettél és újra éhesnek érzed magad? Lehet, hogy nem a megfelelÕ táplálékot fogyasztottad? Egyes ételekkel hosszabb ideig érzi magát jóllakottnak az ember.
Jó, ha tudjuk, hogy a fogyókúra során nemcsak arra kell ügyelnünk, hogy kevesebbet együnk, hanem arra is, hogy olyan ételeket fogyasszunk, amelyek hosszabb idÕre keltenek jóllakottságérzetet. Az ausztrál táplálkozástudós, Jennifer Blundell tanulmányával igazolta a fentieket. Diákjai különbözÕ ételeket ettek, amelyek azonban ugyanannyi kalóriát tartalmaztak. Evés után a kísérlet résztvevÕinek 15 percenként kellett beszámolniuk, hogy mennyire érzik éhesnek magukat. Kiderült, hogy az éhség jelentkezésének ideje attól függött, hogy ki mit evett. MeglepÕ eredmények születtek: azt tapasztalták, hogy a krumpli kelt leghosszabb ideig jóllakottságérzetet, ezt követik a gabonapépek, a gabonapelyhek és a sokmagos kenyerek. Nagyon rossz helyen állnak a skálán a csokoládészeletek, a finomított pékáruk és a földimogyoró. Ezek még az összehasonlítás alapjául vett fehér kenyérnél is rövidebb ideig keltették a jóllakottság érzetét. Éhségérzetünket tehát nem egy „kalóriaszámláló” egység vezérli, gond nélkül képesek vagyunk tovább enni annak ellenére, hogy már régen túlléptük a szükséges kalóriamennyiséget. Akik azonban tisztában vannak vele, hogy mely ételek fogyasztása után éheznek meg késÕbb, azok éhezés nélkül soványak maradhatnak. Az agyban található „teltségérzetközpont” rengeteg információt összegezve dönti el, hogy teltnek vagy éhesnek érezzük magunkat. Az alábbi tényezÕknek van a legnagyobb szerepük: Teli gyomor: ha a gyomor falát belülrÕl nyomás éri, akkor olyan jeleket küld a köztiagynak, amely teltségérzetet kelt. Ezenkívül a táplálék felvétele a gyomor- és béltraktusból olyan hormonokat szabadít fel, amelyek szintén a teltségérzetre utaló jeleket küldenek. Vércukorszint: ha nagyon leesik a vércukorszint, heves éhségérzet jelentkezik. Kellemes ízek: kedvenc ételünkbÕl mindig többet tudunk enni, mivel a tudat bizonyos mértékben képes elnyomni a „teltségérzetközpont” jelzéseit. Ennek segítségével nagyobb mennyiséget, de kevesebb kalóriát juttathatunk a gyomorba és a vércukorszint sem fog olyan gyorsan visszaesni. Folyadékivás étkezés elÕtt: ha étkezés elÕtt megiszunk egy pohár ásványvizet, ezzel „elÕtöltjük” gyomrunkat, és az utána elfogyasztott táplálék jobban megdagad. Rostanyagokban gazdag étkezés: a rostanyagokban gazdag táplálék – zöldségek és teljes ÕrlésÛ gabonából készült élelmiszerek – megkötik a folyadékot, ezáltal jobban megdagadnak. Éppen ezért legjobb, ha desszertként gyümölcsöt fogyasztunk, mert a legtöbb gyümölcsben megtalálható a pektin nevÛ rostanyag. A pektin szintén megdagad és segít a vércukorszint és a teltségérzet szinten tartásában.A keményítÕ tartalmú ételek, mint a krumpli, a tészta vagy a rizs hosszú ideig egyenletesen tartják a vércukorszintet. A keményítÕ olyan lebontható rostanyag, amely hosszú láncú szénhidrátokból áll, ezek pedig a bélben csak lassan alakulnak glukózzá. A fehérjék tudatos kiválasztása: a fehérjék – mint például a felvágottak – is kiváló éhségÛzÕk, de nem szabad megfeledkezni róla, hogy rejtetten sok zsírt is tartalmazhatnak, amelyek aztán túlzott mennyiségben megterhelik a vesét. Tudatosan válasszunk tehát fehérjeforrást és tartsuk be az állati és növényi fehérjék 1:2 arányát!