Szeretnél lefogyni? Finom ételeket enni? Esetleg a kettőt együtt? Ha igen, olvasd el az alábbi recepteket! Az ízletes fogyókúrára nyár elején a legideálisabb a finom, érett eper és a friss joghurt. Hogy ne mindig csupán gyümölcsöt egyél, íme néhány ízlete
Az eper az egyik legjobb C-vitamin-raktár. Fél kiló eperben annyi C-vitamin van, amennyit a táplálkozástudósok optimális napi mennyiségként javasolnak. Az elegendő mennyiségű C-vitamin tovább tartja fiatalon a kötőszövetet (az artériákat és a bőrt), ellenállóbbá tesz a stresszel és a betegségekkel szemben. A C-vitamin a gyümölcssavakkal és a jóddal együtt növeli a zsírégetést. Ezenkívül az eper sok vérképző vasat, vízhajtó káliumot és szalicilsavat tartalmaz. A joghurtban levő tejsavbaktériumok méregtelenítenek, és gondoskodnak az egészséges bélflóráról.
Ötnapos diéta (egy személyre)
1. nap Ebéd: Spenótgratin burgonyarösztivel 1.) 20 dkg friss (vagy mélyhűtött) spenótot tűzálló tálba rakunk, és kevés vizet aláöntve előmelegített sütőben 220 fokon 20 percig pároljuk. 2.) Ezután kivesszük (a frisset ledaráljuk), összekeverjük, majd egy mélyedést készítünk benne. 3.) Egy tojást a mélyedésbe ütünk, sóval, borssal fűszerezzük. 5 dkg mozzarella sajtot lereszelünk, a tojásra tesszük és megszórjuk pirospaprikával. A spenótgratint a sütőbe visszatesszük és 15-20 percig sütjük, míg a sajt ráolvad a tetejére. 4.) Közben elkészítjük a rösztit: 15 dkg burgonyát meghámozunk, megmosunk és nagy lyukú reszelőn lereszelünk. Teflonserpenyőben két evőkanál margarint felhevítünk, beletesszük a reszelt burgonyát, megsózzuk, és kb. 10 percig sütjük, majd egy tányér vagy fedő segítségével megfordítjuk, és lefedve 10 percig sütjük a másik oldalát is. Előmelegített tálra tesszük és a spenóttal tálaljuk. Vacsora: Mozzarella sajt eperszósszal 1.) 5 dkg epret összetörünk kézimixerrel, hozzákeverünk fél pohár joghurtot, egy evőkanál kemény habbá vert tojásfehérjét. Fél kávéskanál cukorral vagy édesítőszerrel és kevés reszelt szerecsendióval ízesítjük. Ízlés szerint mentalevelet adhatunk hozzá. 2.) Egy szelet toastkenyérre rászeleteljük a sajtot (5 dkg) és 5 percre a sütőbe tesszük. Salátalevélen, eperszósszal tálaljuk. 2. nap Ebéd: Tengeri hal fűszeres gombával 1.) 15 dkg tonhalat 10 dkg apró, hámozott és félbevágott burgonyával gőzben megpárolunk (szűrőben forrásban lévő víz fölé tesszük és lefedjük), enyhén megsózzuk. 2.) 25 dkg szeletelt gombát 1 evőkanál olajban puhára párolunk. 5 dl hideg vízben feloldunk 1 kávéskanál étkezési keményítőt, a gombára öntjük és csomómentesre sűrítjük. A tűzről levéve hozzáöntünk 1 evőkanál tejszínt, kevés sóval, borssal ízesítjük. A hallal és a burgonyával tálaljuk. Citrommal és metélőhagymával díszítjük. Vacsora: Epres omlett 1.) 2 tojást felverünk, és teflonserpenyőben omlettet sütünk belőle. Tányérra helyezzük, és megrakjuk 20 dkg félbevágott eperrel. Megszórjuk pirított napraforgómaggal vagy mandulaszeletekkel. Tetejét egy evőkanál tejszínhabbal díszítjük. Kevés vajjal megkent pirítóst adunk hozzá.
4. nap Ebéd: Hajdinalepény spárgával 1.) 25 dkg meghámozott spárgát forrásban lévő vízben 20 percig főzünk, majd lecsepegtetjük. A tésztához 3 dkg hajdinalisztet egy tojással, 1 dl tejjel, sóval és borssal kikeverünk, és 15 percig állni hagyjuk. 2.) Kevés felforrósított vajban megpirítunk fél evőkanál hajdinalisztet, felöntjük 1 dl száraz fehérborral, és állandó keverés mellett addig főzzük, míg besűrűsödik. Beleteszünk 5 dkg ömlesztett sajtot, 5 dkg apró kockákra vágott sonkát, és melegen tartjuk. 3.) A tésztamasszából egy vastag palacsintát sütünk. Egyik felére rakjuk a spárgát és a mártást, a másik felét ráhajtjuk. Vágott petrezselymet szórunk a tetejére. Vacsora: Füstölt sajt epersalátával 1.) 30 dkg epret félbe- vagy negyedekre vágunk. 2 evőkanál olajból 1 evőkanál vízzel és citromlével, fehérborecettel öntetet készítünk. Salátalevélre halmozzuk az epret, meglocsoljuk a citromos öntettel és vékonyra szeletelt füstölt sajtot teszünk mellé. Egy szelet rozs- vagy toastkenyeret adunk hozzá, fél kávéskanál vajjal megkenve. 5. nap Ebéd: Tepsis zöldség 1.) 30 dkg burgonyát alaposan megmosunk, hosszában negyedekbe vágjuk és sütőlemezre tesszük. Ráöntünk egy evőkanál olívaolajat és megszórjuk egy kávéskanál sóval. Sütőben 200 fokon kb. 30 percig sütjük, közben egyszer megforgatjuk. 2.) Amíg a burgonya sül, egy piros és egy sárga húsú paprikát csíkokra, egy kis cukkinit szeletekre, 3 gerezd fokhagymát vékony szeletekre vágunk. Az egészet a krumpli közé tesszük, ráöntünk 2 evőkanál olívaolajat és megsózzuk. Megszórjuk kevés finomra vágott rozmaringgal, és 20-25 percre visszatesszük a sütőbe. Zöldsalátát kínálunk hozzá. Vacsora: Epres spagetti 1.) 6 dkg spagettit megfőzünk, jól lecsepegtetjük, hozzákeverünk 20 dkg negyedekbe vágott epret. Epres joghurtszósszal (lásd: első napi vacsora) tálaljuk. Mentával díszítjük. Minden napra Reggeli: 2 evőkanál túró (20 százalék zsírtartalmú) vagy zsírszegény ömlesztett sajt 10 dkg eperrel, egy szelet pirítós, kávéskanálnyi félzsíros vajjal Tízórai, uzsonna: egy pohár joghurt 10 dkg eperrel keverve Italok: Kevés kávé és fekete tea, legalább 1 liter szénsavmentes ásványvíz vagy gyógynövénytea További érdekes cikkeket, olvasnivalót, játékot és ajánlót a Csók és Könny Magazinban találsz. Keresd az újságárusoknál!