Sok diétát kipróbáltál már és mégis a kelleténél valamivel súlyosabbnak érzed magad? Nyugodt szívvel keress egy újabb, kevésbé nehéz, de annál eredményesebb módszert! A karotin-diétát.
A naponta 800 kalóriát tartalmazó karotindiéta nemcsak fogyaszt és jó közérzetet biztosít, hanem még szépít is, hiszen a menü vitaminbombaként hat a szervezetre. (Köztudott, hogy a karotintól és a C-vitamintól megszépül a bőr.) A diéta erényei közé tartozik, hogy miközben ellátja a szervezetet megfelelő mennyiségű vitálanyaggal, a testsúlyt is csökkenti, s szabadgyökűző, karotinban gazdag gyümölcsöket – például mangó, barack – és zöldségeket – például mángold, sárgarépa – tartalmaz. A jótékony hatás folyamatossága érdekében a háromnapos diéta után is részesítse előnyben a karitontartalmú zöldség- és gyümölcsféléket!
1. nap
Reggeli: Mangó-sárgabarack-müzli Hozzávalók: 2 szem kis sárgabarack, 10 dkg friss mangó, 30 g teljes kiőrlésű búzadara, 1 pohár (1,5 dl) sovány joghurt Elkészítés: A darát éjszakára áztasd be 1 dl vízbe. Reggel vágd apróra a barackot és a mangót, majd a darával együtt keverd a joghurtba! Igyál meg hozzá egy csésze citromlével ízesített (cukormentes) zöldteát! Tízórai: 2 aszalt sárgabarack Ebéd: Zöldfűszeres rizssaláta Hozzávalók: 30 g rizs, jódozott só, fél paprika, 1 kis póréhagyma, 50 g gomba, 1 kávéskanál szójaolaj, frissen őrölt bors, szójaszósz, curry, 1-1 evőkanál apróra vágott petrezselyem, turbolya és zsálya, 3 szelet lazacsonka Elkészítés: Főzd meg a rizst, közben párold forró szójaolajban három percig a felaprított gombát, póréhagymát és paprikát. Keverd hozzá a rizst, ízesítsd sóval, borssal, szójaszósszal és curryvel, majd a finomra vágott zöldfűszerekkel és a lazacsonkával tálald. Langyosan fogyasztandó! Vacsora: Szezámos édeskömény-gratin Hozzávalók: 1 db kis édeskömény, 125 ml bor, 125 ml zöldségleves, kávéskanál édesköménymag, 1 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 1 evőkanál szójaolaj, 2 paradicsom, 2 evőkanál szezámmag, jódozott só, fekete bors, 2 evőkanál apróra vágott petrezselyem, 10 g parmezán sajt Elkészítés: Vágd félbe az édesköményt, távolítsd el a torzsáját és szeleteld fel. A bort és a zöldségkevert keverd össze és 8-10 percig párold benne az édesköménymagot. Az apróra vágott fokhagymát és vöröshagymát párold meg az olajban, add hozzá a kockára vágott paradicsomot, kicsit főzd össze, tedd bele a szezámmagot és ízesítsd a fűszerekkel. Ezt követően tedd tűzálló tálba az édesköménnyel együtt, szórd meg a parmezánnal és a finomra vágott petrezselyemmel és 220 fokon süsd 10-12 percig.
2. nap
Reggeli: Túrós kenyér Hozzávalók: 1 szelet rozskenyér, 1 evőkanál vaj, 30 g sovány túró, 1 evőkanál csipkebogyólekvár Elkészítés: Kend meg a kenyeret a vajjal és a túróval, végül tedd rá a lekvárt. Igyál hozzá egy csésze ízesítés nélküli, csipkebogyóból készített teát! Tízórai: 1 pohár (2 dl) sárgarépalé Ebéd: Lazacsonkás szendvics Hozzávalók: 2 szelet teljes kiőrlésű lisztből készült pirítós kenyér, 1 kávéskanál vaj, 3 salátalevél, 1 szelet gouda sajt, 1-2 szelet lazacsonka Elkészítés: kend meg a pirítóst vajjal, terítsd rá a salátaleveleket, a sajtot és a sonkát. Vacsora: Füstölt lazacos tészta Hozzávalók: 50 g tészta, 40 g füstölt lazac, jódozott só, 1 kis fej vöröshagyma, 20 dkg brokkoli, 1 evőkanál szójaolaj, 1 dl zöldségleves, 20 g joghurt, frissen őrölt bors, 1 szál turbolya Elkészítés: Főzd meg a tésztát. Párold rövid ideig a finomra vágott hagymát és a rózsáira szedett brokkolit forró olajban, öntsd hozzá a levest, főzd hat percig, majd ízesítsd a fűszerekkel. Keverd hozzá a tésztát és a joghurtot. Csíkokra vágott füstölt lazaccal és a turbolyalevelekkel fogyaszd.
3. nap
Reggeli: Zsemle zöldfűszeres túrókrémmel Hozzávalók: 60 g sovány túró, 1-1 evőkanál citromfű, petrezselyem, turbolya, kapor, só, fekete bors, 1 teljes kiőrlésű lisztből készült zsemle Elkészítés: Keverd össze a túrót a fűszerekkel, majd ízesítsd sóval, borssal. A zsemlére kenve fogyaszd. Kortyolj mellé egy pohár hígított sárgabaracklevet! Tízórai: 2 aszalt sárgabarack Ebéd: Sárgarépa-paprika-tál Hozzávalók: 1 piros húsú paprika, 20 dkg sárgarépa, 1 gerezd fokhagyma, 2 kávéskanál szójaolaj, 2 evőkanál balzsamecet, 1 csipet cukor, 1 narancs leve, 2 szál bazsalikom Elkészítés: Süsd sütőben a félbevágott paprikát addig, amíg a héja fekete nem lesz, majd tegyél rá egy nedves kendőt, húzd le a héját, és a húsát vágd csíkokra! Szeleteld fel a sárgarépát és a fokhagymát, és párold három percig a forró olajban! Add hozzá a paprikát, az ecetet, a cukrot és a narancslevet és két percig párold tovább. Hagyd a zöldségeket a lében kihűlni, fűszerezd és bazsalikommal megszórva fogyaszd! Vacsora: Mángoldos árparizottó Hozzávalók: 20 dkg mángold, 50 g aszalt tönköly, 1 liter zöldségleves, 1-1 kávéskanál őrölt paprika és curry, 1 fej vöröshagyma, 1 kávéskanál szójaolaj, 1 evőkanál joghurt, jódozott só, fekete bors, 3 szál citromfű Elkészítés: Főzd az aszalt tönkölyt a curryvel és a pirospaprikával ízesített zöldséglevesben 25 percig, majd csepegtesd le! Pároljd 10 percig a felforrósított olajban a megmosott és csíkokra vágott mángoldot és a kockára vágott vöröshagymát! Végül keverd hozzá az aszalt tönkölyt és a joghurtot! Ízesítsd, majd szórd meg a citromfűvel!
További érdekes cikkeket, olvasnivalót, játékot és ajánlót a Csók és Könny Magazinban találsz. Keresd az újságárusoknál!