Mindegy, hogy fejes-, kel- vagy savanyú… Az sem számít, hogy leveles, vagy rózsákra szedhető. A lényeg – a káposztafélékhez tartozzon.
1. nap
Ebéd: Göngyölt kínai kel
Főzz ki sótlan vízben 5 dkg rizst (2 dekányit tegyél el belőle uzsonnára!). 5 nagyobb kínai kellevelet lobogó sós vízben blansírozz meg, majd csapasd le hideg vízzel. Itasd le konyhai papírtörlővel. Pucolj meg és vágj össze 1 gerezd fokhagymát, párold meg kanálnyi olajon. Dobj rá 10 dkg csíkokra vágott csirkemellfilét, 2 szár újhagymát (vagy pórét) és 5 gombafejet összevágva. Sózd, borsozd, és párold kb. 5 percig. Adj hozzá vizet, s egy kockára vágott paprikát. A masszával töltsd meg a kelleveleket. Hidegen is, melegen is fogyaszthatod. Kalória: 400
Vacsora: Káposzta-tál
Vágj nagyobb kockára 2 szem krumplit és 1 vöröshagymát. Párold (főzd) öt percig 3 dl húslében. Adj hozzá 30 dkg csíkokra vágott fejeskáposztát; ízesítsd sóval, borssal és reszelt szerecsendióval. Főzd kb. 20-30 percig. Karikázz bele 1 pulykakolbászt. Kalória: 300
Uzsonna: Gyümölcsrizs
Reszelj le 1 közepes almát, keverd össze 1 pohár joghurttal, a délről maradt rizzsel és csipetnyi őrölt fahéjjal. Kalória: 100
2. nap
Ebéd: Brokkoli-saláta
Szedj rózsáira 30 dkg brokkolit, és főzd 5 percig lobogó sós vízben. Szűrd le, két evőkanálnyi főzővizet fogj fel. (A brokkoli felét tedd el uzsonnára.) Főzz egy keménytojást, hűtsd le, pucold meg és kockázd fel. Készíts dresszinget az eltett főzőléből, 2 evőkanálnyi ecetből, teáskanálnyi olívaolajból, sóból, borsból. Vágj össze 1 fehér hagymát, keverd össze a brokkolival, a tojással és a dresszinggel. Hagyd kihűlni, és 5 deka sovány füstölt sonkával tálald. Kalória: 350
Vacsora: Sertéssült kelbimbóval
Főzz meg 2 szem krumplit héjában. Pucold meg, s tartd melegen. Főzz meg 30 dkg kelbimbót sós vízben. Vágj finomra 1 fej vöröshagymát. Süss meg 10 dekányi sertéshúst teáskanálnyi olajon. Vedd ki, dobd a hagymát a szaftba, párold üvegesre. Önts rá bő 1/2 deci húslét, főzd fel, ízesítsd sóval, borssal, őrölt szerecsendióval. Tedd a serpenyőbe a húst és a kelbimbót. A krumplival tálald. Kalória: 350
Uzsonna
Tedd tányérra a délben félretett 15 dkg brokkolit, nyomkodd szét villával. Keverj el 5 deka túrót egy gerezd átnyomott fokhagymával, sóval, borssal. Forgasd össze a brokkolival. Kalória: 100
3. nap
Ebéd: Csirkesaláta
Vágj vékony csíkokra 10 dkg csirkemellfilét. Pirítsd meg teáskanálnyi olajon (kb. 4-5 perc). Sózd, borsozd, majd hagyd kihűlni. Pucolj meg kézzel egy narancsot, vágd le a fehér, héj alatti részt is, majd vágd félbe, s éles kiskanállal vájd ki a narancs húsát. Facsard ki a maradék levét, keverd el joghurttal, sóval és borssal. Vágj vékony csíkokra 30 dkg kínai kelt, forgasd össze a narancs-hússal, a dresszinggel meg a hússal. Kalória: 350
Vacsora: Tésztás kel
Főzz ki 3 dkg durum-tésztát, majd szűrd le. Pucolj meg 40 dkg kelkáposztát, s vágd vékony csíkokra. Dobd teáskanálnyi olajra, s párold kb. 5 percig. Végül adj hozzá 2 paradicsomot cikkekre vágva, s forgasd bele a tésztát is. Ízesítsd sóval, borssal, szerecsendióval, majd simítsd bele egy sütőformába. Keverj el 3 dkg ömlesztett sajtot kevés forró tejjel, s öntsd a tálra. Told 175 fokra előmelegített sütőbe, kb. 10 perc múlva készen is lesz. Kalória: 350
Uzsonna
1 kivit karikázz fel, s keverd össze 1/2 pohár tejberizzsel.
4. nap
Ebéd: Gombás tortilla
Főzz meg 30 dkg kelbimbót sós vízben (kb. 15 perc). Szűrd le. Vágj össze 5 dkg sampiongombát, és teáskanálnyi olajon párold meg. Add hozzá a kelbimbót. Keverj el 1 tojást, sót, borsot és 2 evőkanál tejet, s öntsd a zöldségre. A tetejére szórj reszelt parmezánsajtot. Fedd le, s kis lángon hagyd „szikkadni”. Kalória: 300
Vacsora: Káposztás pulykasült
Vágj össze 1 fej hagymát, s párold meg teáskanálnyi olajon. Adj hozzá 30 dkg reszelt almás-vöröskáposztát. Ízesítsd sóval, borssal, köménymaggal. Párold meg jól. Közben süss ki 15 dekányi pulykamellfilét. Húsz deka krumplipürével tálald. Kalória: 400
Uzsonna: Ananászos káposztasaláta
Kockázz fel 10 dekányi ananászt (konzerv is lehet), s keverd el 15 deka lecsurgatott savanyúkáposztával. Tegyél rá pár csepp olajat, gondolatnyi borsot. Kalória: 100
5. nap
Ebéd: Káposztás burger
Csepegtess le jól 15 dkg savanyúkáposztát. Keverj össze evőkanálnyi joghurtot, sót, borsot és 1 vékonyra karikázott pórét. Vágj félbe 1 magos zsemlét, kend meg vékonyan vajjal, tedd bele a káposztát, s fejeld meg 2 szelet füstölt sonkával. Igyál utána 2 dl írót vagy aludtejet. Kalória: 300
Vacsora: Kel-egytál
Pucolj meg és kockázz fel 20 dekányi krumplit. Pirítsd meg teáskanálnyi olajban (2 perc). Adj hozzá 10 deka sovány darált húst, süsd fehéredésig. Tegyél bele evőkanálnyi paradicsompürét. Vágj vékony csíkokra 35 deka kellevelet, s tedd a serpenyőbe. Öntsd fel 1 dl húslével, s rotyogtasd össze. Tíz perc után tegyél bele 2 evőkanál tejfölt, sózd, borsozd. Kalória: 400
Uzsonna
Egy nagy adag tejeskávé 4 korpovit keksszel. Kalória: 100