Hamarosan újra beköszönt a boszorkányok, szellemek, mécsesekkel megvilágított, vigyorgó sütőtökök, denevérek és a Halloween-partik éjszakája. Évről évre részesei vagyunk, mégsem tudjuk, valójában mit jelent.
Halloween-party
Halloween ünnepi szokásai egyre jobban összemosódnak, sok más európai országhoz hasonlóan nálunk is egyre nagyobb népszerűségnek örvendnek az úgynevezett halloween-bulik. Ezeken a partikon a résztvevők fekete ruhás, seprűn lovagló boszorkánynak, fehér hajú varázslónak, véres szájú vámpírnak, thrillerbe illő zombinak, fehér lepedőbe bugyolált huhogó szellemnek vagy akár kaszát lóbáló halálnak öltöznek, és fergeteges bulit csapnak. A sok esetben rémisztő és sokak szerint borzalmas látványt nyújtó jelmezek és sminkek valójában ugyanazt a célt szolgálják, mint sok száz évvel ezelőtt: ezen a mágikusnak tartott éjszakán elűzik a rossz szellemeket, negatív gondolatokat és a szomorúságot az emberek életéből.
Hangulatos töklámpások
A töklámpás faragása kellemes és látványos időtöltés, amelyben fiatalok és idősebbek is kedvüket lelhetik. Nem kell hozzá más, csak egy nagyobb, kemény héjú, mély narancsszínű sütőtök. Vágjuk le a tök tetejét – mintha csak megskalpolnánk -, majd kaparjuk ki a tök belsejét és a magokat. Ha kész vagyunk, háromszög alakú szemeket és orrokat, majd nevető vagy kissé ijesztő, cikcakk alakú szájat vághatunk neki. (Kör alakú formát nehezebb kivágni, mert a kemény tökhéjban a kés hirtelen megszaladhat, így fáradozásunk kárba veszhet). Célszerű először kisebb lyukakat vágni, amelyet fokozatosan szélesítünk, ha pedig mégis valamiért elrontottuk, ne keseredjünk el: apró gyufaszálakkal, fogpiszkálóval, drótdarabokkal ügyesen visszailleszthetjük a kiszakadt darabokat. Végül helyezzük bele a kivájt tökökbe a mécseseket és gyújtsuk meg őket. Vigyázzunk, a tök „kalapja” gyúlékony, és ne tegyük túlságosan szeles helyre, mert a kivágott részeken keresztül a láng könnyen elaludhat!
Dekoráció
Hazánkban is egyre gyakrabban díszítik az emberek sütőtökökkel a lépcsőket, verandákat, és a bejárati ajtókat. Népszerűek az ablakra ragasztható, áttetsző sütőtököket ábrázoló üvegmatrica képek csakúgy, mint az asztaldíszként szolgáló madárijesztős-sütőtökös figurák, amelyek nemcsak hangulatossá, de roppant egyedivé varázsolják az ünnepi terítéket.
Sütőtökös ételek
A sütőtökből készült ételek is egyre elterjedtebbek, mivel egészségesek, ízletesek és esztétikusan tálalhatók. A Mexikóból származó növény mintegy 800 „rokonát” ismerik és termesztik a világon. Vízhajtó- és gyulladáscsökkentő hatása miatt kedvelt zöldségfajta, magas vitamin és tápanyagtartalma mellett telítetlen zsírsavakat tartalmaz, melyek a rákmegelőző táplálkozás és a reforméletmód alapjai.
Krémes sütőtökleves
Hozzávalók: 1 sütőtök (1 kg körüli), 2-3 szem krumpli, 1 doboz tejszín, 1 fej édes hagyma vagy 1 szál póréhagyma, olívaolaj, szerecsendió, bors, ételízesítő vagy 2 leveskocka levesbetétnek: egy marék pirított tökmag, tökmagolaj, kéksajt darabkák, pirított kenyér Elkészítés: A sütőtököt megpucoljuk, a húsát kockára vágjuk. A krumplikkal hasonlóképpen bánunk, és annyi vízben, amennyi bőven elfedi (a vizet az ételízesítővel vagy leveskockával megízesítettük), feltesszük főni. A hagymát felkockázzuk (vagy a pórét felkarikázzuk) és egy kis olajon megpirítjuk. Ha a krumpli és a tök is puhára főtt (kb. 20 perc), a hagymát is hozzáadjuk, és az egészet botmixerrel leturmixoljuk. Hozzákeverjük a tejszínt, és felöntjük még annyi vízzel, hogy kellemes krémleves állaga legyen, majd még egyet rottyantunk rajta. Tálaláskor meghintjük pirított tökmaggal és tökmagolajjal, esetleg pirított kenyérrel és kéksajt morzsalékkal. Kellemes, melegítő őszi étel!
Sütőtökös rizottó
Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg sütőtök, 1 fej hagyma, 30 dkg rizs, 1 evőkanál KNORR Aranysárga Tyúkhúsleves ízesítő, 2 evőkanál pirított tökmag, 7,5 dkg reszelt emmentáli, kevés vaj, Elkészítés: A sütőtököt durvára reszeljük le. Aprítsuk fel a hagymát, és kevés vajon futtassuk meg. Adjuk hozzá a sütőtököt és a rizst, majd 3 dl vízből a levesízesítővel készített lével öntsük fel. Lassú tűzön főzzük 20 percig. Ha megfőtt, keverjük bele a reszelt sajtot és a pirított tökmagot.
Töltött sertéskaraj sütőtökkel
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg kicsontozott sertéskaraj, 20 dkg sütőtök, 1 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 csokor, petrezselyem, 4 evőkanál olaj, 10 dkg májpástétom, 1 tojássárgája, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 1/2 kávéskanál majoránna Előkészítés: A sütőt 200 C-fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A karajt középen kettévágjuk, szétterítjük, húsverővel enyhén kiklopfoljuk, és mindkét oldalát megsózzuk, megborsozzuk. A sütőtököt megtöröljük, kettévágjuk, magjait kikaparjuk, és a sütőben kb. 35-40 perc alatt megsütjük. A hagymát, a fokhagymát meghámozzuk, a petrezselymet megmossuk, és apróra vágjuk. Elkészítés: Serpenyőben felforrósítunk 1 evőkanál olajat. Hozzáadjuk a hagymát, a fokhagymát és kevergetve üvegesre pirítjuk, majd kihűtjük. A sütőt bekapcsolva hagyjuk. A sütőtököt kivesszük, héjából kikaparjuk a húsát, és villával összetörjük, kissé kihűtjük. A hagymához hozzáadjuk a sütőtökpürét, a májkrémet, a tojássárgáját, a zsemlemorzsát, a majoránnát, sót, borsot, a petrezselymet. Jól összekeverjük, és ezzel a masszával megtöltjük a karajt. A húst felgöngyöljük, és hústűvel megtűzzük. A sütőedényben felforrósítjuk a maradék olajat, és a töltött karajt minden oldaláról nagy lángon megpirítjuk. Kevés vizet öntünk alá, majd alufóliával lefedve a sütőben kb. 45 percig pároljuk. Ezután levesszük a fóliát, és kb. 10- 10 per alatt szép pirosra sütjük. Kivesszük a sütőből, kb. 10 percig pihentetjük, hogy szépen tudjuk szeletelni.
Tökös-mákos rétes
Hozzávalók: 1 db kisebb sonka formájú sütőtök, 15 dkg cukor, 1 citrom reszelt héja, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, kevés tört szegfűszeg, 10 dkg mazsola, 20 dkg darált mák, 1 citrom leve, 1 csomag 8 lapos, kézikészítésű réteslap Elkészítése: A sütőtököt meghámozunk és kimagozunk, káposztareszelőn lereszeljük, és a többi hozzávalóval keveréket készítünk. 2 db réteslapot konyharuhára kiterítünk, megzsírozzuk, és rászórjuk a keverék 1/4 részét. Lazán felsodorjuk, a tetejét is zsírral megkenjük. Ugyanígy készítjük a másik 3 rudat is, és szép pirosra sütjük. További sütőtökös receptek >>>