Aki Magyarországon zöldséget vagy gyümölcsöt vásárol, az jó eséllyel vegyszeres áruba botlik. A legutóbbi szermaradvány-vizsgálatok során a hazai eredetű termények közül a körte és a paprika, az import gyümölcsök közül a citrom és a szőlő bizonyult a legs
A legutóbbi „razzia” során a minták 71%-nál találtak kimutatható mennyiségű növényvédő szert, ebből 10%-nál a megengedett érték felett. Az adat megdöbbentőnek tűnhet, de azt hozzá kell tenni, hogy a terményeket mosatlanul elemezték, megenni pedig jobb esetben megmosva szoktuk.
Márpedig a mosás és a tisztítás – ahogy arra egy másik vizsgálat rámutatott – nagyban csökkenti az egészségügyi kockázatokat. Két, a témával rendszeresen foglalkozó magazin (a Kismama és a Wellness) munkatársai a közelmúltban megtisztított, feldarabolt gyümölcsöket és zöldségeket (összesen 11 félét) vittek el laboratóriumi bevizsgálásra. A mintákat (a hatósági vizsgálathoz hasonlóan) különböző forrásból (piac, kisbolt, hipermarket) szerezték be. A megvizsgált 11 minta közül egyetlen élelmiszerben sem találtak a határérték feletti szermaradványt. Kilenc minta egyáltalán nem tartalmazott kimutatható mennyiségű vegyszert, amiből arra lehet következtetni, a mosás, a tisztítás és a hámozás nagy valószínűséggel megoldja a vegyszerproblémát. Ugyanakkor a körte és a zöldpaprika valószínűleg fennakadtak volna a hatósági rostán. A körtében alapos tisztítás után is négyféle vegyszert sikerült kimutatni (az egészségügyi határértéket nem érte el a vegyszertartalom), melyek közül egyébként három olyan gombaölő hatóanyag volt, amely a gyümölcs megmosásával nem tüntethető el (speciális gombaölő szer, amely a növény egészében szívódik fel). A „jó hír” az, hogy ezek a szerek már elavultak és hamarosan végleg kivonják azokat a forgalomból, a rossz pedig az, hogy egy darabig még az asztalunkra kerülhetnek. A túlzott vegyszerfogyasztásnak hasmenés, illetve allergiás reakció lehet a legkézenfekvőbb következménye, súlyosabb esetben azonban rákkeltő, illetve magzatkárosító hatása is lehet a peszticideknek. A vizsgálati eredmények szerint a vegyszerkockázat a hazai élelmiszerekben bizonyult alacsonyabbnak. A hatósági tesztek során a hazai termékek 1,5-2%-ában mutattak ki határérték feletti szermaradványt, (leginkább az almában, körtében, fejes salátában, paprikában és paradicsomban), míg az importárukban ennél jóval magasabb (4,6%) a találati arány (leggyakrabban citromban, csemegeszőlőben, grapefruitban, mandarinban mutattak ki az egészségre ártalmas mennyiségű vegyszert). Úgy tűnik, az egyetlen hely, amely egészséges gyümölcsöt és zöldséget garantál: a biopiac. Ezt a hatósági vizsgálatok is alátámasztják: a legutóbbi biopiaci felmérés során 19 vizsgált termékből csupán egyben mutattak ki szermaradványt, de abban sem kifogásolható mennyiségben.