Öt évvel ezelőtt kezdődött. Azon a nyáron még csak az tűnt fel, hogy megugrott a pézsé-felhasználásom, sűrűn fújkálom az orrom, mintha permanens náthám lenne. Ekkor még nem tudtam, mi lehet ez, de hamar kiderült. A következő nyáron tüneteim alapján egyért
Magam sem hittem, hogy komoly lehet, gondoltam hamar elmúlik. A nyarat végigszenvedtem, ősszel valóban elmúlt, és a következő év májusáig szinte eszembe sem jutott. Az első tüsszentésekkel tarkított nap, az elhasznált 100-as papírzsebkendő, a csiklandozó érzés a szájpadlásomon és az álmatlan-levegőtlen éjszaka azonban hamar elvitt az orvoshoz, mi több:orvosokhoz. Jó tanácsból és gyógyszerből is kaptam bőven, de annyit sem használtak, mint élettelen testnek a puszi. A legjobb gyógyszer annyit segített, hogy tudtam az orromon át levegőt venni, ezáltal aludni, a legjobb tanács pedig – amit sajnos nem fogadtam meg -, hogy költözzek háromezer méterrel a tengerszint fölé, ott tiszta a levegő, nincsenek pollenek. Beletörődtem a sorsomba, menthetetlen vagyok: júniustól októberig szenvednem kell. A reményt a gyógyulásra egy éjszakai rádióműsor hozta, amelyben természetgyógyászok segítették gyógyuláshoz a hallgatókat, a legkülönfélébb nyavalyákból. Gondoltam, megkérdezem, hátha tudnak gyógyírrel szolgálni nekem is. Mi sem egyszerűbb, jött a válasz Béky Lászlótól és Dr. Török Szilvesztertől. Egy kis tisztító tea és három hónapig a legszigorúbb állati fehérjétől mentes diéta, ha ezt betartom, el is felejthetem az allergiámat! A szénanátha ugyanis nem azért alakul ki, mert allergiásak vagyunk a parlagfűre, hanem azért, mert rosszul működik az immunrendszerünk, vagyis minden irritációra túl hevesen reagál. Szegény parlagfű, nem az ő pollenjei váltják ki az allergiát, csak a szervezetünk reagál hevesebben az irritációra, és mivel a parlagfű pollenjei terjednek a legjobban, hát arra reagálunk, de nem ez a kiváltó ok! Immunrendszerünk hibás működését a helytelen táplálkozás, és ennek következtében a vastagbél nem megfelelően kialakult flórája okozza. Mindez pedig az állati eredetű termékeknek, főként a tejnek, a tejtermékeknek köszönhető. Tehát a megoldás annyi, hogy az allergiás időszakot megelőzően három hónapig ne együnk állati terméket! Ha lehet – és meg tudjuk állni – utána se, de ha nagyon hiányzik, csak fokozatosan, a napi adagot folyamatosan emelve együnk újra húst vagy tejterméket. Persze senki nem bízott benne, hogy ez segíteni fog. „Hülyeség, mi köze lenne az allergiának a vastagbélhez!”, „biztos, hogy júniustól újra előjön a szénanáthád” mondták, és ha véletlenül mégsem, akkor is csak késik, de biztos, hogy nem a táplálkozás miatt! Örömmel jelenthetem, hogy ma már csak e pár sor emlékeztet arra, hogy tavaly nyáron milyen beteg voltam. Kimegyek a nyári mezőre, teleszívom a tüdőmet kellemes szénaillattal, és eszembe sem jut, hogy tüsszögjek. Szóval elmúlt, és egyetlen egy tablettát nem kellett bevennem, nem kellett injekciókúrára járnom, sőt a parlagfüvet sem kell miattam kiirtani. Azelőtt sem nagyon ettem húst, de most teljesen leszoktam róla, és ami hihetetlenebbnek tűnt, a tej, tejtermék sem hiányzik, egész jól vagyok! Ajánlom mindenkinek!