A diéta nemcsak fogyókúrázóknak ajánlott. Igazából a diéta nem is táplálékcsökkentést vagy megvonást jelent, hanem az ételek tudatos megválasztását. Ugyanis sokféle betegség enyhíthető, kezelhető megfelelő táplálkozással. Még a depresszió is!
A depresszió gyakran előforduló kedély betegség, amely Magyarország lakosságának 8-10 százalékát érinti. Télen, de különösen a tél utolsó heteiben kimutathatóan megszaporodik a kedélybetegek száma. Bár ez a testet-lelket megnyomorító kór eredményesen kezelhető, sokan erre még csak kísérletet sem tesznek. Talán mert nem is gondolják magukról, hogy betegek.
Tünetek és kezelések
A depresszió jellemző tünetei: a leküzdhetetlen szomorúság, levertség. Ezt gyakran reménytelenség-érzés, bűntudat, enerváltság, csökkent koncentrációs készség, nyugtalanság, alvászavar (álmatlanság vagy aluszékonyság), ürességérzés, pesszimizmus, az emberek kerülése kíséri. Megfelelő gyógyszeres kezeléssel a legtöbb beteg megszabadulhat ezektől a (saját és mások életét megkeserítő) tünetektől. A depressziót okaként számos tényezőt tartanak számon. Ilyen az örökletes hajlam, a biológiai és környezeti tényezők, valamint valamilyen mély megrázkódtatás, egy közeli hozzátartozó halála, a munkahely elvesztése. Egyeseknél szülés után lép fel, másoknál hormonális okok váltják ki. A kutatók szerint az agyban az idegi ingerületátvivő anyagok termelődésének rendellenessége okozza.
Gyógyító élelmiszerek
A lencse, a spárga, a zöldborsó és a zöldsaláták – sok folsavat tartalmaznak, tehát javítják a hangulatot befolyásoló agyi vegyületek sérült anyagcseréjét. A tenger gyümölcsei és a zsíros húsú halak – omega-3 zsírsav-tartalma nélkülözhetetlen az agy kifogástalan működéséhez, és kimutathatóan hozzájárulnak a depresszió enyhítéséhez, megelőzéséhez. A banán, a szárnyashús, a tejtermékek és a zöldborsó magas triptofán tartalma segíti a szerotonin termelődését, enyhíti a depressziót. A szárnyashús, a tejtermékek, a tenger gyümölcsei és a zsíros húsú halak B-12 vitamin tartalma miatt, a banán, a burgonya és a zöldborsó a B-6 vitamin tartalma miatt ajánlott a kedélybetegek étrendjében. Felhasznált irodalom: Orvosság a konyhából (Rieader's Digest Kiadó 2007.)