Miért jó füstölni? Tényleg fokozható a vágy az illatokkal? Cikkünkből megtudhatod, sőt négy keveréket is bemutatunk, amit érdemes kipróbálni!
Arról nem szól a fáma, hogy a kultikus szertartásokon mikor kezdtek el először füstölőt használni. De az ember amint megtanult a tüzet saját céljaira használni bizonyára felfedezte a füstölés előnyeit is.
Talán nem létezett olyan ősi kultúra, amely ceremóniáihoz ne vette volna igénybe a füst erejét. Idővel aztán az emberiség azt is felfedezte, hogy a füstölés a testre is jó hatással van. Hamarosan az is kiderült, nem csak gyógyításra alkalmazhatóak, hanem az érzékek felszabadítására is.
De miért gyakorolnak hatást ránk a növények, amikor elfüstöljük őket?
Amikor bizonyos növényeket, például füstölőszénre helyezünk, azok a forróság hatására parázslani kezdenek. Felszabadulnak a növények illatanyagai, amelyeket orrunkon keresztül belélegzünk. Ez esetünkben információt közvetít, leegyszerűsítve valahogy így: az illatanyagokat az orrnyálkahártya veszi fel, onnan az agy úgynevezett szaglóközpontjába kerülnek, amely érzékeli őket, majd az ingerület továbbítja, például a talamuszba. Ám ennél is fontosabb, hogy az impulzus eljusson az limbikus rendszerbe. Ott található ugyanis az érzelmekért és emlékekért felelős mandulamag. A vegetatív idegrendszert ellenőrző hippotalamuszon keresztül az ingerület a hormonkiválasztást szabályozó hipofízisbe kerül: Így a belélegzett illatanyagok hatással lesznek a tudatos érzékelésre, a pszichére, az ösztönökre, például a örömre. Ezenkívül befolyásolják a a testben zajló élettani folyamatokat, például az anyagcserét, a légzést, az emésztést, a szívműködést és az immunrendszer működését is.
Mivel lehet füstölni?
Erre tulajdonképpen bármilyen növény alkalmas, de nem minden növény egyformán megfelelő. Nem éppen jó ötlet mondjuk a szobanövényeket elfüstölni. Ugyanakkor nem kell a füstölnivalót a szaküzletben keresni. Nézz csak körül a konyhaszekrényedben: biztosan találsz egy-két vaníliarudacskát, fahéj, szerecsendiót, kamillavirágot, levendulát, zsályát, szárított kakukkfüvet, bazsalikomot vagy rozmaringot. Ezeket bátran elfüstölheted!
Teamécsessel és fém teaszűrővel
Ez a viszonylag új keletű módszer hihetetlenül megkönnyíti a füstölést Csupán egy fém teaszűrőre és egy illatlámpásra van hozzá szükség. Ez utóbbin jó, ha állítani lehet a párologtató edény magasságát, hiszen a gyanták, füvek, virágok más-más hőfokon kezdenek izzani, ha állítható a magassága, szabályozhatod a mécses és a szűrő távolságát. Ezután már csak egy dolgot kell tenned: gyújtsd meg a mécsest, majd helyezd az illatlámpásba. A szűrőt tedd az a párologtató edény helyére, közvetlenül a láng fölé.
Íme néhány kipróbálásra érdemes füstölőkeverék
Keverék meghűlésre
eukaliptusz, zsálya és kakukkfű
Összetevőinek gyógyító és hurutoldó és erősítő hatása mellett ez a keverék arra is szolgál, hogy lakásodat megtisztítsa a baktériumoktól.
Spirituális keverék
tömjén, masztix, üröm és babérlevél
Ezek a füstölőszerek segítik a kapcsolatfelvételt a szellemvilággal. Mivel használata kábító hatású lehet, csak mértékkel szabad vele füstölni.
Szerelmi keverék
fehér szantálfa, rózsaszirom, íriszgyökér és fahéj
Ezek az összetevők egytől egyig afrodiziákumok. Az íriszgyökér segít megszüntetni az érzelmi és nemi gátlásokat, a fahéj pedig tüzesebbé teszi a keverék.
Lélekmelegítő keverék
fehér szantálfa, tonkabab, tolubalzsma és rózsaszirom
Ennek a keveréknek fantasztikus az illata. Aki vigasztalásra vagy melegségre vágyik, ezzel a keverékkel olyan légkört teremthetsz, amelyben lelked megnyugszik.
Jó tudni
Általános szabály, hogy a füstölőszert ne durva darabokban tedd a parázsra: A keverék összetevőinek mérete akkor megfelelő, ha az apróra norzsolt darabkákban még felismerhetők a növények vagy a gyanta. Fontos tudni, hogy ha az üröm, a kámfor, a benzoe és a szerecsendió füstjét túl mélyen lélegezed be, az kissé felpörget. Elég tehát a szagolni is a füstöt, nem kell közvetlenül belélegezni!
A cikk Georg Huber: Füstölők – A füstölés ábécéje című könyve alapján készült ( Bionergetic Kiadó)