Télen erősödnek a yin és hanyatlanak a yang energiák. Az élőlények téli rejtekhelyet keresnek maguknak, majd téli álomba merülnek, hogy felhalmozzák életerejüket. Az ember is a természet része, ezért neki is követnie kell a téli felhalmozás alapelvét.
A hagyományos kínai orvoslás szerint ebben az időszakban a yang energia visszahúzódik a testbe, ezért egészségünk megőrzése érdekében elegendő mennyiségű „hőt” és éltető energiát kell biztosítanunk szervezetünk számára.
Birkahús, gyömbértea és moxaterápia a test melegen tartásáért
Dr. Chen Zhen professzor tanácsa – a hagyományos kínai orvoslás tapasztalataival összhangban -, hogy feküdjünk korán és keljünk későn (késői kelés alatt a napfelkelte értendő) a téli hónapokban. A korai fekvés emeli a yang energia szintjét az emberi testben, ami a test melegen tartásában játszik fontos szerepet. A yang energiát természetesen kívülről is pótolhatjuk olyan melegítő táplálékok, mint például a marhahús, a birkahús, az angyalgyökér, a gyömbér, a ginzeng, a jujuba, a méhpempő vagy a gyömbértea fogyasztásával. A moxaterápia (melegítés terápia akupunktúrával) szintén segít a hideg elűzésében és a yang megőrzésében, ezen az elven alapul a Yang Chi hőtapasz is.
Őrizzük meg stabil lelkiállapotunkat illat, íz- és zeneterápiával
A téli időszakban gyakrabban fordulnak elő depressziós megbetegedések. A hideg időjárás hajlamosít a lehangoltságra, ezért különösen fontos, hogy keressük azokat a tevékenységeket, amelyek úgynevezett endorfinokat, boldogsághormonokat termelnek szervezetünkben, hangsúlyozza a hagyományos kínai orvoslás professzora Dr. Chen Zhen. Lelki állapotunkra pozitívan hat az illat és ízterápia, vagyis a kellemes illatok és ízek élvezete, valamint a „zeneterápia” is. Érzékeinken keresztül stimulálódik az agykéreg, ami irányítja, befolyásolja gondolatainkat, segít megszabadulni különböző lelki terheinktől, betegségeinktől, fejti ki a szakértő. Ezért segít ebben az időszakban a kínai balzsam olaj, a Polar Bear, a borsmenta olaj vagy más növényi olaj használata. A depressziós betegnek általában az étvágya is rossz, ezért a hagyományos kínai orvoslás olyan étvágyserkentő ételek fogyasztását javasolja a téli időszakban, mint például a kínai galagonya, mely táplálja a lép és a gyomor energiáját és javítja a kedélyt. Nyersen, aszalva, kapszula, vagy tea formában egyaránt hatékony lehet ebben az évszakban. A táplálkozást tekintve alapvetően fontos ügyelni a változatosságra, hogy minden szükséges vitaminhoz, ásványi anyaghoz megfelelő mennyiségben jusson a szervezet. Gyógyító ételek fogyasztásával az idegrendszer működése is javítható. Az italok közül az eleuthero ginzeng tea, a ginzenges ginkgo tea, ginzenges zöld tea, echinacea tea, valamint az aloe vera tea fogyasztása a leginkább javallt, melyekkel stabilizálható az idegrendszer működése.
Immunrendszer erősítés forró lábfürdővel, lábmasszázzsal és Tai Chival
A téli hideg és a szél könnyen vezethet megfázáshoz és felső légúti megbetegedésekhez, mutat rá Dr. Chen Zhen. Este lefekvés előtt ezért a hagyományos kínai orvoslás forró lábfürdőt javasol, valamint, hogy dörzsöljük át a talp közepét egész addig, amíg át nem forrósodik, védekező rendszerünk működését ugyanis a vese meridián stimulálásával is javíthatjuk. Belsőleg az Echinacea, a shiitake gomba, a ganoderma tea, a ginzeng méhpempő, C-vitamin és B-vitaminok fogyasztásával erősíthető a védekező rendszer. A téli felfrissülés legjobb módja természetesen a testmozgás. Ha lehetőségeink engedik, a szabadban érdemes mozogni, ezzel a szervezet hidegtűrő képessége is erősíthető. Azonban fokozottan ügyelni kell arra, hogy ne erőltessük túl magunkat, ne végezzünk megterhelő mozgást kora reggel, nem jó, ha túlságosan megizzadunk, mondja a szakértő. Testünkre-lelkünkre egyaránt nagyon jó hatással lehet a Tai Chi, a jogging, az úszás és a labdajátékok.
A fehérje mennyiség növelése szójatejjel, fafül gombával és jujubával
A Dr. Chen Patika TCM javaslatai szerint az élelmiszerek két alapvető kategóriáját tekintve a szénhidrátbevitelt javasolt a szokásos szinten tartani, a fehérje mennyiségét pedig emelni a téli hónapokban. Ennek megfelelően ebben az időszakban sok magas fehérje tartalmú folyékony étel kerülhet az asztalra, így például a leves vagy a szójatej, de ezen kívül ajánlott még a fafül gomba, a szezámmag, a dió, a sárgarépa, a jujuba, a vöröshagyma és a fokhagyma fogyasztása is. A szervezetnek ugyanakkor szüksége van megfelelő mennyiségű zöldségre és gyümölcsre, illetve tejtermékekre is.