Sokan teszik a pizzára, salátába, fűszerkeverékbe, ám a legtöbben nem tudják, miért is olyan egészséges a bazsalikom, amelyet a gasztronómia és a gyógyászat egyaránt nagyra becsül és elismer.
A sok száz éve ismert bazsalikom eleinte dísznövényként, majd gyógy- és fűszernövényként vált mind elterjedtebbé. Magyarországon a parasztházak melletti kiskertekben termesztett illatos bazsalikomot régen a lányok növényének tartották (a fiúké a rozmaring volt), leveleit gyakran az imakönyv lapjai között lepréselték – mindenféle csodatévő erőt tulajdonítva neki.
Honnan származik?
Eredetileg Dél-Ázsiából került Európába. Nagy, fogazott, ovális, hegyes levelei jellegzetes illatot árasztanak. Apró fehér virágai szintén illatosak, álfüzérben, késő nyáron nyílnak. Sokféle hatást tulajdonítanak neki. Szerelemébresztő afrodiziákumnak, valamint a depresszió ellenszerének, ahogy akkoriban mondták: a búskomorság elleni csodanövénynek tartották. A népi gyógyászat elsősorban étvágyserkentőként, a felfúvódás kezelésére, szél- és vizelethajtóként alkalmazta.
Tele van vitaminnal!
Mivel antibakteriális hatású, torokgyulladás esetén remek öblögetőszer. A friss levelekből préselt nedvvel külsőleg a rovarcsípés okozta tüneteket is enyhítheti.
Illóolajban, vitaminokban és ásványi anyagokban egyaránt gazdag. Megtalálható benne számos B-vitamin (köztük a folsav), a C-vitamin (100 gr friss bazsalikomban 18 mg), csakúgy, mint a K-vitamin, sőt E-vitamin is van benne. Az ásványi anyagok közül számottevő mennyiségben tartalmaz mangánt és vasat, magnéziumot, kalciumot, sőt cinket is.
Így használja a konyhában!
Alapvetően a mediterrán, azon belül is elsősorban az olasz és görög konyha fogásainak meghatározó fűszere, ám számos fajtája létezik, amelyek az ázsiai gasztronómiában is igen népszerűek. Mint minden zöld levelű fogyasztható növényt, a bazsalikomot is ajánlott frissen használni, bár a szárított verzió aromái is érvényesülnek az ételekben. Ha lehetőség van rá, mégis válassza inkább frisset, hiszen így marad meg leginkább a vitamin- és ásványianyag-tartalma. Főtt ételekhez elég az utolsó percekben hozzáadni.
Jó tudni!
Illóolaját terhesség alatt nem szabad használni. A benne lévő esztragol nevű vegyületnek ugyanis sejtkárosító hatása lehet, ezért várandós és szoptatós kismamák, csecsemők és kisgyermekek esetében alkalmazása kerülendő. Hosszú ideig történő használata sem ajánlott.
+ 1 Tipp
Ha szeretne belőle eltenni a hideg téli napokra, a nem túl dús csokrokba kötött hajtásokat lógassa fel szellős helyen. Miután megszáradt, a leveleket morzsolja le, és fém- vagy üvegedényben tárolja.