Szinte hihetetlen – mindössze ötféle hozzávalót gyorsan összegyúrunk, és kész is van a csodatészta, amit végtelenül sokféleképpen ízesíthetünk fűszerekkel, diófélékkel, gyümölcsökkel.
Kinyújtva és formára szaggatva, ujjal alakítva, kis golyókká formázva, töltve, vagy vastag, vékony, hosszú vagy rövid rudakká sodorva finom aprósütemények készülnek belőle – igazi kis műremekek. A válogatott receptek között akadnak teljesen új és klasszikus sütik egyaránt, és mindegyik annyira egyszerű, hogy lehetetlen elrontani. Bizonyos, hogy egyetlen próba után még a notórius „nem sütők” is saját készítésű csokoládécsúcsokkal, fűszeres sáfrányos kekszekkel, karamellcsókkal, omlós citromos perecekkel és tarka figurákkal fogják meglepni a családot és a vendégeket. Receptek
Málnás linzer habcsókfelhővel
Hozzávalók a habcsókhoz: 1 tojásfehérje, 6 dkg cukor A tésztához: 40 dkg liszt, 15 dkg cukor, fél teáskanál só, 2 tojás, 20 dkg hideg vaj A töltelékhez és a díszítéshez: 1 zöldcitrom, 6 evőkanál málnalekvár, 10 dkg étcsokoládé Ezen kívül: 1 fagyasztózacskó Elkészítés: 1.) A habcsókot legjobb már előző nap elkészíteni. Ehhez kemény habbá verjük a tojásfehérjét. Tovább verve apránként beleszórjuk a cukrot. A fehérjehabot habzsákba töltjük, majd sütőpapírral bélelt tepsire kb. 40 mogyorónyi pöttyöt nyomunk. A sütőben, az ajtaját kissé nyitva hagyva, 100 fokon (középen, légkeverésben 90 fokon) 1 óra 30 percig szárítjuk. A habcsókokat hagyjuk teljesen kihűlni. A habcsókokat hagyjuk teljesen kihűlni, és a további felhasználásig légmentesen lezárva tároljuk. 2.) A lisztből, a cukorból, a sóból, a tojásból és a vajból tésztát gyúrunk. A sütőt 200 fokra előmelegítjük és 2 tepsit sütőpapírral kibélelünk. 3.) A tésztát 2 frissen tartó fólia között vékonyra nyújtjuk. Kb. 5,5 cm-es köröket szaggatunk ki belőle. A körök feléből egy másik, 3 cm átmérőjű kört is kiszúrunk, így gyűrűket kapunk. 4.) Mindegyik körre egy-egy gyűrűt fektetünk, és a tepsire rakjuk őket. A zöldcitromot forró vízben megmossuk, leszárítjuk, a héját lereszeljük, a levét kifacsarjuk. Mindkettőt a málnalekvárhoz keverjük. Minden linzer közepére kb. fél teáskanál lekvárt teszünk. A kekszeket a sütőben (középen), 12 percig sütjük. Rácson hagyjuk kihűlni. 5.) A tortabevonót megolvasztjuk, kis fagyasztózacskóba tesszük, a zacskó sarkát levágjuk. A linzereket csíkokkal díszítjük, és mindegyik közepébe 1-1 habcsókot ültetünk a még nedves bevonóra. A díszítést hagyjuk teljesen megszáradni.
Kekszpraliné
Hozzávalók a trüffelkrémhez: 30 dkg étcsokoládés tortabevonó, 1,5 dl tejszín, 3 evőkanál porcukor, 15 dkg puha vaj, 3 evőkanál likőr (meggy vagy csokoládé) A tésztához: 10 dkg étcsokoládés tortabevonó, 20 dkg liszt, 7,5 dkg cukor, 1/4 teáskanál só, 1 tojás, 10 dkg hideg vaj A bevonáshoz: 40 dkg étcsokoládés tortabevonó Elkészítés: 1.) A trüffelkrémhez a tortabevonót felaprítjuk. A tejszínt a porcukorral felforraljuk, majd levesszük a tűzről, és a tortabevonót kevergetve feloldjuk benne. A tejszínt 3 órára hűtőbe tesszük. 2.) A tésztához a tortabevonót megolvasztjuk. A lisztből, a cukorból, a sóból, a bevonóból, a tojásból és vajból tésztát gyúrunk. A sütőt 180 fokra (a légkeverésest 160 fokra) előmelegítjük. Két tepsit sütőpapírral kibélelünk. 3.) A tésztát két frissentartó fólia között késhát vastagságúra nyújtjuk. 3 cm átmérőjű köröket szaggatunk belőle, és a tepsire tesszük őket. A sütőben, középen 9 percig sütjük, majd rácson hagyjuk kihűlni a tésztákat. 4.) A kihűlt csokoládés krémet kézi mixerrel felverjük, majd először a vajat, aztán a likőrt hozzákeverjük. A trüffelkrémet habzsákba töltjük, és minden kekszre 1-1 halmot nyomunk belőle, vagy dinnyevájóval 1-1 félgömböt veszünk le belőle és a kekszekre tesszük. Végül az egészet 30 percre a hűtőbe tesszük. 5.) A tortabevonót a mázhoz közepes hőfokon megolvasztjuk, a kekszeket belemártjuk, majd sütőpapírra tesszük száradni. A pralinét hűvös helyen tároljuk, 7 napig áll el.
Citromos perec
Hozzávalók: 1 citrom, 20 dkg liszt, 7,5 dkg cukor, 1/4 teáskanál só, 1 tojás, 10 dkg hideg vaj, 1 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál porcukor Elkészítés: 1.) A citromot megmossuk, megtöröljük, a héját lereszeljük. A lisztből, cukorból, a sóból, tojásból, vajból, a citromhéjjal és a vaníliás cukorral gyorsan tésztát gyúrunk. A sütőt 180 fokra (a légkeverést 160 fokra) előmelegítjük. Két tepsit sütőpapírral kibélelünk. 2.) A tésztát hengeresre formázzuk, és 50 darabra vágjuk. Minden darabból vékony rudakat sodrunk, és a sütőpapíron pereccé alakítjuk. 3.) A sütőben, középen 6-8 perc alatt világossárgára sütjük. Rácson hagyjuk kihűlni. A citrom levét kifacsarjuk. A porcukorból és 2-3 teáskanál citromléből cukormázat keverünk, és megkenjük vele a pereceket.
Citromos rúd
Hozzávalók: 1 nagy citrom, 20 dkg liszt, 7,5 dkg cukor, 1/4 teáskanál só, 1 tojás, 10 dkg hideg vaj, 10 dkg porcukor, 10 dkg étcsokoládés tortabevonó Elkészítés: 1.) A citromot forró vízzel megmossuk, megtöröljük, a héját lereszeljük, a levét kifacsarjuk. A lisztből, citromhéjból, a cukorból, sóból, 3 evőkanál citromléből, a tojásból és a vajból tésztát gyúrunk. A sütőt 180 fokra (a légkeverést 160 fokra) előmelegítjük, és egy tepsit sütőpapírral kibélelünk. 2.) A tésztából diónyi darabokat veszünk, 5 cm hosszú rudakká formázzuk, és a tepsire tesszük őket. A sütőben, középen 10 percig sütjük, majd rácson hagyjuk kihűlni. 3.) A porcukrot 2 evőkanálnyi citromlével elkeverjük. A citromos rudakat félig belemártjuk, és hagyjuk megszáradni rajtuk a mázat. A tortabevonót megolvasztjuk, a citromos rudak másik felét belemártjuk, és azt is hagyjuk megszáradni.
Stefanie Poziombka – Brigit Rademacker: 1 tészta – 50 keksz Holló és Társa Könyvkiadó www.hollobooks.hu
Ár: 950 Ft Internetes ár: 760 Ft Terjedelem: 64 old Méret: 16,5 x 20 cm