Kiválasztottuk azt a hat élelmiszert, amivel – ha rendszeresen beilleszted azokat a napi menübe – tovább megőrizheted egészségedet. És ami a legjobb, a csokoládé is köztük van!
Kétségtelen, hogy a táplálkozási szakértők szinte túl nagy jelentőséget tulajdonítanak egyes ételeknek. Úgy állítják be ezeket, mintha a hosszú élet titkát rejtenék. Természetesen ez nem igaz. Az élelmiszerek önmagukban nem képesek arra, hogy megállítsák például egy agresszív daganat továbbfejlődését, vagy egyik pillanatról a másikra feloldják az artériák elzáródását olyasvalakinél, aki már közel áll a szívrohamhoz.
Ugyanakkor ismerünk megkérdőjelezhetetlen tényeket. Ilyen például az, hogy vitaminokban gazdag zöldségek és gyümölcsök fogyasztása, illetve az omega-3 zsírsavban dús étrend hosszú távon jót tesz az egészségnek. Valójában ez a kulcsszó! A kampányszerűen megevett egy kiló brokkolitól még senkinek nem változott meg az élete.
Ám ha az alábbiakban felsorolt élelmiszereket rendszeresen beilleszted étrendedbe, sokat tehetsz jó közérzeted megőrzése érdekében.
Bab
Akár a szárazbab, akár a friss zöldbab jót tesz a szívnek, ugyanis koleszterincsökkentő rostokat, káliumot és B-vitamint tartalmaz. Emellett rengeteg alacsony zsírtartalmú fehérje található benne.
Valóban csodákra képes? Valószínűleg igen, feltéve, ha különösebb kellemetlenség nélkül képes vagy megemészteni.
Brokkoli
Ez a növény valóban gyógyszernek minősül. Kutatások bizonyítják: rákellenes anyagokat tartalmaz, sőt, csökkenti a gyomorfekély, a szívbetegségek és a csontritkulás kialakulásának esélyét. Csodás hatása valószínűleg annak köszönhető, hogy négyszer több C-vitamint, ötször több kalciumot és kétszer annyi vasat tartalmaz, mint közeli rokona, a karfiol. Mindemellett folsav, magnézium, látásjavító A- és véralvadást segítő K-vitamin is van benne.
Alternatíva: fehér és vörös káposzta, kelbimbó, karfiol, kínai kel
Valóban csodákra képes? Mindenképpen. Fogyassz belőle minél többet!
Vörös áfonya
A brokkolinál ötször több antioxidánst tartalmaz. Már tudományos kutatások is igazolják, az ebben a gyümölcsben lévő gyógyító anyagok úgy működnek, mint a probiotikumok: segítik megelőzni a fekélyeket, a vesekövet és a fogszuvasodást. Emellett csökkenthetik a szívroham és a daganatos megbetegedések előfordulásának esélyét.
Valóban csodákra képes? Bizonyított, hogy az áfonyánál nincs jobb ellenszer a húgyúti fertőzések, különösen a hólyaghurut ellen, de megelőzésében is hatékonyan közreműködik. Nálunk főként konzerv, illetve lé formájában kapható.
Zab
Kitűnő segítség lehet a szívbetegségek megelőzésében, ugyanis antioxidánsokat és olyan vízben oldodó rostokat tartalmaz, amelyek csökkentik a koleszterinszintet. Ha reggelire zabkását fogyaszt, sokáig nem éhezik meg újra, mert az stabilizálja a vércukorszintet. Ebből adódóan a cukorbetegség megelőzésében is szerepet kaphat. Tartalmaz még szelént, amely rákellenes ásványi anyagként ismert.
Alternatívák: búzacsíra, rozs, árpa, köles, barna rizs, hajdina
Valóban csodákra képes? Sokkal egészségesebb, mint a fehér lisztből készült termékek. Miért ne próbálnád ki valamelyiket a felsoroltak közül?
Spenót
Bámulatos tulajdonságokkal rendelkezik: antioxidánsokat, vitaminokat, vasat, Q10 koenzimet tartalmaz, ráadásul csak igen kevés kalória van benne. Hatékonyan megelőzhető vele az ízületi gyulladás, a csontritkulás és a különféle szívbetegségek.
Alternatíva: kelkáposzta, mángold, illetve minden zöld leveles zöldség
Valóban csodákra képes? Ennyi jó tulajdonság csak jót tehet a szervezeteddel!
Pulykamell
Rengeteg fehérjét tartalmaz, és még a csirkehúsnál is kevesebb zsír van benne. Mindemellett található benne B-vitamin, cink, szelén és vas.
Alternatíva: csirkehús
Tényleg csodákra képes? Ha húsevő vagy, ez mindenképp jobb választás a disznóhúsnál. Bőre nélkül fogyaszd!
+1 Csokoládé
Kakukktojás? Mindenki megkíván néha egy-egy szelet csokoládét. A kutatók pedig igyekeznek tudományos kutatásokkal alátámasztani a „bűnözés” jótékony hatásait. Állításaik szerint az édességben lévő kakaó olyan flavonoidokat tartalmaz, amelyek pozitívan befolyásolják a vérkeringést, illetve csökkentik a vérrögök kialakulásának esélyét. Ugyanakkor a csoki csak akkor számíthat egészséges ételnek, ha mértékkel fogyasztják. Ráadásul kizárólag az étcsokoládé hasznos – minimum 75% kakaótartalommal -, mert a tejcsokoládék cukor- és zsírtartalma károsabb, mint amennyi előnyt a benne lévő kalciumtól remélhetsz.