Van, aki azért szereti, mert kalóriaszegény, mégis laktat. Van, aki azért, mert egyszerre űzi el az éhséget és oltja a szomjat. Mások az ízéért és az egyediségéért kedvelik. A végeredmény végül is mindig ugyanaz: dinnyét enni érdemes!
A görögdinnyét az ókori népek lázcsillapításra és a szoptató anyukák tejtermelésének növelésére használták. Hamar felismerték, hogy a piros, lédús gyümölcs kiváló vízhajtó hatással rendelkezik, és segíti az emésztést. A gyümölcsöt lábadozóknak is ajánlják, mivel megtisztítja a vért, így segít felépülni a betegségekből. De a felső légzőszervi panaszok kezelésében is hatásos, gyógyítja a gyulladásokat.
Mitől egészséges?
A frissítő hatású nyári gyümölcs kalóriatartalma rendkívül alacsony, 10 deka mindössze 28 kalóriát tartalmaz. A dinnye mintegy 80 százaléka víz, amelynek köszönhetően tökéletes vízhajtó hatással rendelkezik. A görögdinnye gazdag káliumban, folsavban és A-vitaminban, de kevés foszfort és magnéziumot is tartalmaz. A vízhajtó hatás és az alacsony kalóriatartalom miatt fogyókúrához is nagyszerűen alkalmazható. A dinnye-kúra azonban elég drasztikus súlycsökkenést eredményez, ezért óvatosan kell vele bánni. A gyümölcsön kívül a kúra közben zöldséget, halat, sovány húsokat és alacsony zsírtartalmú tejtermékeket is ehetnek a fogyni vágyók, de csak mértékkel. A görögdinnyés diéta nagy előnye, hogy nem kell koplalni, mert a lédús gyümölcs nagyon laktató. Gyerekeknek, terhes anyukáknak, májbetegeknek illetve krónikus betegségben szenvedő, folyamatos orvosi kezelés alatt álló betegeknek viszont a dinnye-kúra nem ajánlott, mert szervezetük egyensúlyát felboríthatja.
A dinnyék tárolása – a századforduló derekán
A későn érő kemény héjú sárga- vagy görög dinnyét, szárával együtt kell levágni és ruhával megtörölve egy faládába szitált hamu közé kell rakni, olyan távolságnyira, hogy egyik a másikat ne érintse. Ezután még be is kell fedni hamuval. Végül a láda fedelét borítsuk rá és a pincébe rakjuk le. Az ily módon elrakott dinnye egész késő télen is élvezhető gyümölcsöt szolgáltat. (Zilahy Ágnes: Valódi Magyar Szakácskönyv, 1892.)
Hogyan ismerjük fel a jó ízű, érett görögdinnyét?
Vizsgáljuk meg a kocsányát! Ha összeaszalódott, fonnyadt, akkor a dinnye állott. Tudják ezt a dinnyeárusok is és gyakran rövidíttetik a dinnye kocsányát, amíg teljesen el nem fogy. Már a kocsány nélküli dinnye is arról árulkodhat, hogy a termést nem aznap szedték fel. Tudnunk kell, hogy az érett görögdinnyének az az oldala, mely a földön fekszik, sárga színűre változik érett állapotban. Könnyű a friss érett dinnyét megkülönböztetni ha figyelembe vesszük, hogy reggelente több pára csapódik le rajtuk mint az éretleneken. Ütögetésre az érett görögdinnye mélyebb hangot ad, mint az éretlen. A túlérett dinnye héja, főleg a kocsányával ellentétes végén megpuhulhat. Bár a szabályok szerint a piacokon a dinnyét nem volna szabad meglékelni, kérjük meg a dinnyeárust, hogy vízben tartott lékelő kését fúrja bele a kiválasztott gyümölcs száraz ruhával letörölt részébe. Ez az egyetlen megbízható módja annak, hogy meggyőződjünk a termés minőségéről.
Meddig jó a görögdinnye?
A tapasztalt gazdák tudják, hogy a görögdinnyét szeptember első hetéig nyugodtan árusíthatják. Szeptember 5-én van az a Lőrinc-nap, amely után a dinnye már lőrincessé, azaz emberi fogyasztásra alkalmatlanná, túléretté válik. Sajnos a vásárlók ezt gyakran nem tudják és már az augusztus 10-i Lőrinc-nap után nem vásárolnak dinnyét, pedig augusztusban érik be a legízletesebb hazai görögdinnye java része (például a hosszúkás sárga és piros bélű egyaránt). Sajnos gyakran megtörténik, hogy a korai júliusi dinnye több mint egy hónapig leszedve eladatlanul marad. Ez az állott dinnye hajlamos arra, hogy túlérjen. A recepteket a következő oldalon találod! Receptek
Mézes dinnye aszalt barackkal és forró borhabbal
Hozzávalók 4 személyre: 10 dkg aszalt barack, 2 dl édes fehérbor, 4 szem szegfűszeg, 1 kisebb fahéj, 1 citrom, 60 dkg sárgadinnye, 4 dkg méz, 4 tojás, 6 dkg cukor Előkészítés: 1.) Az aszalt sárgabarackokat beáztatjuk a borba. 2.) A szegfűszeget és a fahéjat 1-1,5 dl vízben feltesszük főni, és amikor már csak 0,5 dl víz maradt, leszűrjük. 3.) A citromot alaposan megmossuk, héját lereszeljük, levét kinyomjuk. 4.) A dinnyét gerezdekre vágjuk, magját kikaparjuk, a héjáról levágjuk a dinnyehúst. Elkészítés: 1.) A citrom levét és héját kikeverjük a mézzel, és beletesszük felszeletelt dinnyét. Ha kellően „megázott” a barack, lecsepegtetve azt is a dinnyéhez tesszük. 2.) A tojást kettéválasztjuk, a fehérjét a cukor felével kemény habbá verjük. 3.) A tojások sárgáját a cukor másik felével, a visszamaradt borral és a fűszeres kivonattal jól kikeverjük, majd vízgőz felett kemény habbá verjük, de vigyázni kell, nehogy kicsapódjon. Óvatosan, amíg forró, összekeverjük a tojáshabbal. Tányérra tesszük a dinnyeszeleteket és az aszalt barackot, rátesszük a borhabot (még melegen), és a dinnye levével körbelocsoljuk.
Dinnye narancslikőrrel, joghurtöntettel
Hozzávalók 4 személyre: 1 sárgadinnye, 1 közepes görögdinnye, 4 evőkanál porcukor, fél dl narancslikőr Az öntethez: 2 dl joghurt, 1 citrom leve, 1 evőkanál porcukor, csipet gyömbérpor Előkészítés: A dinnyéket kettévágjuk, és kimagozzuk. Karalábévájóval kis gömböcskéket vágunk mindkettő húsából. Tálba tesszük, megszórjuk a porcukorral, meglocsoljuk a likőrrel, és kb. 1 órára hűtőbe tesszük. Elkészítés: A joghurtot simára keverjük, hozzáadjuk a citromlevet, a porcukrot, a gyömbért és jól kikeverjük. A behűtött dinnyegolyókat poharakba osztjuk, megöntözzük a joghurtos öntettel, és azonnal kínáljuk.
Dinnye fetával és koktélrákkal
Hozzávalók 4 személyre: 1 kisebb sárgadinnye, 10 dkg feta sajt, 1 kis fej jégsaláta, 1 kis csokor snidling, 6 evőkanál borecet, 4 evőkanál olívaolaj, 10 dkg főtt tisztított koktélrák Előkészítés: 1.) A sárgadinnyét kettévágjuk, kikaparjuk a magját, majd karalábévájóval kis gömböket kanyarítunk belőle. 2.) A sajtot kb. 1×1 cm-es kis kockákra vágjuk. 3.) A salátát levelekre szedjük, jól megmossuk, leszárítjuk, és néhány szép levél kivételével – amiket a díszítéshez félreteszünk – ujjnyi csíkokra vágjuk. Elkészítés: 1.) A snidlinget leöblítjük, és apróra vágjuk. A borecettel, az olajjal, sóval, borssal, csipet cukorral összekeverjük. Ez lesz az öntet. 2.) A dinnyét, a rákot, a feta sajtot, a jégsalátát összekeverjük, rácsepegtetjük az öntetet, és hűtőben legalább egy óra hosszat érleljük. 3.) Salátástálat kibélelünk a félretett jégsaláta-levelekkel, ráhalmozzuk a behűtött salátát, és azonnal tálaljuk. Fotó: Kerekes, Komáromi Zoltán További dinnyés receptek és más finomságok >>>