Még ebéd után is kényszeres vágyat érzel arra, hogy valamit elnassolj? Minduntalan a hűtőszekrényt nyitogatod? Íme a titkos fegyver.
Az avokádó a sok ásványi anyagon (kálium, magnézium, vas) és vitaminon (B, E, K) kívül legfeljebb 30 százalékos mértékben tartalmaz többszörösen telítetlen zsírsavakat, valamint fehérjét az összes létfontosságú aminosavval. Ezért ez a gyümölcs kifejezetten egészséges, de nem éppen kalóriaszegény (kb. 220 kcal/100 g). Talán éppen ezért kiváló nassoláscsökkentő.
A módszer teljesen egyszerű és hétköznapi, mégis működik. Ebédelj meg, de közben fogyassz el egy fél avokádót is. A gyümölcs titka: ebédidőben fokozza a teltségérzetet és csökkenti a kísértést, hogy nasizni kívánj vacsora előtt – derül ki egy tanulmányból, mely a Nutrition Journal folyóiratban jelent meg.
A tanulmány vezetője, Dr. Joan Sabate, a kaliforniai Loma Linda Egyetem, táplálkozás szakértője szerint a jóllakottság fontos tényező a megfelelő testsúly elérésében, mert az emberek, akik elégedettek és nem érzik magukat éhesnek, kevésbé valószínű, hogy snacket fogyasztanak az étkezések között.
A kutatók egészséges, de túlsúlyos felnőtt étkezését vizsgálva vonták le azt a következtetést, miszerint az ebédjükhöz avokádót fogyasztók körében 40 (!) százalékkal csökken a vágy, hogy a következő három órában bármit is elfogyasszanak, illetve 28 százalékkal csökkent az ebédet követő öt órán keresztül.