Úgy érzed, hogy az átlagosnál is több csokit tömsz magadba? Ne aggódj, számos jótékony hatása van, ami miatt érdemes is rendszeresen fogyasztanod.
Az igazán jó minőségű csokoládé (legalább 70%-os kakaótartalommal) nem csak finom, hanem számos jótékony hatása is van. Például antioxidáns hatású, azaz leköti a szervezetben jelen lévő káros hatású szabad gyököket, a benne lévő polifenoloknak (mint amilyen a katechin és epikatechin) az egészségre is jótékony hatással van.
- biztosítja az erek épségét
- csökkenti az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát
- csökkenti a trombózis kialakulását
- a sejthártyákat károsító szabad gyököket leköti, illetve képződésüket gátolja
- csökkenti az egyes daganatos betegségek kialakulásának kockázatát
- immunerősítő szerepük van
- lassítja az öregedési folyamatokat
Fáradt vagy?
Egyél meg egy kocka csokit! Ugyanis olyan könnyen és gyorsan felszívódó szénhidrátot tartalmaz, amely gyors energiaforrást biztosít például a tanuláshoz, sportoláshoz vagy egyéb állóképességet igénybe vevő elfoglaltságokhoz.
A benne lévő theobrominnak és koffeinnek köszönhetően élénkítő hatású, szerotonion tartalma pedig a hangulatot javítja.
Mennyi az egészséges?
Természetesen a csokoládé is egészségtelen, ha túl sokat eszel belőle. Ráadásul még meg is hízhatsz. Szakemberek szerint az ideális, ha hetente 2-3 alkalommal fogyasztod, és sosem az egyes étkezések helyett, hanem evés után eszel belőle.